Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 18:05:41

Працівники Чернігівської міліції рятували рибні багатства краю від задухи

08.02.2013   14:18

Працівники лінійного відділення міліції в річковому порту «Чернігів» довели, що сприймають порятунок водних живих ресурсів від різних небезпечних факторів не тільки як службовий обов'язок, а й як власне покликання.

Спільно з працівниками Чернігіврибоохорони правоохоронці взяли активну участь у заходах, спрямованих на аерацію (тобто збагачення повітрям) вкритих товстим шаром криги водойм Чернігівщини.
Умови зимового льодоставу - завжди тяжка пора для риб та інших водних організмів. Внаслідок утворення товстого шару криги припиняється надходження у воду кисню з повітря, а той, що був розчинений у воді, зв'язується з органічними речовинами, які розкладаються на дні водойм. Ці фактори спричиняють поступове зниження вмісту розчиненого у воді кисню до критичної межі, яку фахівці визначають на рівні 3 мг/л. У водоймах розвивається явище задухи, яке змушує рибу залишати зимувальні ями в пошуках багатих на кисень джерел та приток.

Найбільше від задухи потерпають мальки, а також риби хижих порід. Порятунок водних живих ресурсів у цих умовах можливий тільки один: негайне вжиття заходів щодо насичення води киснем, тобто здійснення її механічної аерації.

 Як зазначив начальник сектору зв'язків з громадськістю УМВС в області Сергій Бриль: «До цієї діяльності активно взялися працівники річкової міліції з Чернігова, а також рибоохоронного відомства - саме ті люди, хто у теплу пору року рятує рибні багатства Придеснянського краю від зловмисних намірів браконьєрів, піднялися взимку на захист водних біоресурсів від задухи».

 Вони вийшли на кригу озера Глушець з бензопилками та іншими інструментами для прорубування ополонок розміром 1х1 метр кожна. Цих отворів, згідно з нормами здійснення механічної аерації, повинно бути чимало: їхня загальна площа має становити не менш ніж 10% площі водойми.

 Двох годин вистачило добровільним рятувальникам рибних багатств, аби забезпечити належне надходження кисню до води озера Глушець - прорубати численні ополонки та накрити їх очеретом. Втім, після цього учасники заходу перемістилися разом з інструментарієм на іншу водойму, аби повторити свої дії. І так їм доведеться вчинити ще не один раз чи навіть десяток разів: Чернігівщина - край озерний.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.