Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:03:51

11 січня - Всесвітній день заповідників

11.01.2013   10:49Агенцiя

Вперше День заповідників і національних парків почав відзначатися в 1997 році за ініціативою Центру охорони дикої природи і Всесвітнього фонду дикої природи. 11 січня був обраний Днем заповідників і національних парків в ознаменування річниці утворення першого державного заповідника Росії - Баргузінского - у 1916 році.

Перше офіційне рішення про створення 5 об'єктів природно-заповідного фонду (ПЗФ) було прийнято Чернігівським облвиконкомом в 1958 році. В 1960 році рішенням Ради Міністрів УРСР було створено дендрологічний парк загальнодержавного значення "Тростянець". Наступним кроком було створення протягом 1964 року на території Чернігівської області значної кількості заповідних об'єктів, головним чином пам'яток природи.

ПЗФ Чернігівської області нараховує 656 об єктів, загальною площею 253,2 тис. га, що становить 7,6 % площі області (середній відсоток по Україні - 5,9 %).
Природно-заповідний фонд Чернігівщини складають 8 категорій об'єктів: Ічнянський та Мезинський національні природні парки (НПП), регіональний ландшафтний парк "Міжрічинський", 443 заказники, 137 пам'яток природи, 19 парків-пам яток садово-паркового мистецтва, 52 заповідні урочища, дендропарки: "Тростянець" загальнодержавного значення та "Прилуцький" - місцевого значення; Менський зоопарк.

В області приділяється велика увага роботі з питань розвитку ПЗФ Чернігівщини. Проводяться роботи по створенню національних природних парків "Дніпровсько-Деснянське міжріччя" та "Подесіння", розширенню території Ічнянського національного природного парку. 

По кількості заповідних об'єктів Чернігівська область посідає перше місце в Україні, але така значна кількість природно-заповідних об'єктів викликає певні труднощі щодо їх охорони та збереження. Об'єкти природно-заповідного фонду передані під охорону установам, організаціям, органам місцевого самоврядування за місцем розташування з відповідним оформленням охоронних зобов'язань, але не всі зобов'язання виконуються належним чином.

Довідково: Загальна площа Мезинського національного природного парку - понад 31 тис. га, в тому числі 8,5 тис. га земель, що надані йому в постійне користування, та більше 22 тис. га земель, що включені до його складу без вилучення у землекористувача.

Ічнянський НПП (загальна площа парку становить біля 10 тис. га) засновано з метою збереження, відтворення і раціонального використання типових і унікальних лісостепових природно-ландшафтних та історико-культурних комплексів у верхів'ї р. Удай. За своїм природним потенціалом територія парку не має альтернативи в північному районі Лівобережного лісостепу і характеризується великою екологічною цінністю.

Мезинський та Ічнянський національні природні парки є бюджетними, природоохоронними, рекреаційними, культурно-освітніми, науково-дослідними установами загальнодержавного значення і входять до складу природно-заповідного фонду України. Охороняються як національне надбання, щодо яких встановлено особливий режим охорони, відтворення та використання.


Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини