Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 21 червня, 19:57:28

Школярка з Чернігівщини Анастасія Бадаєва перемогла у кулінарному конкурсі на підтримку реформи шкільного харчування

05.03.2025   10:03Агенцiя

Школярі з шести областей України зустрілися у фіналі «Кулінарних батлів» в Києві, щоб визначити найкращого юного кухаря країни. Мета «Кулінарних батлів» — привернути увагу школярів до професійної освіти, познайомити з кулінарними професіями, а також розповісти про можливості профтехів.

Під час фіналу 10 команд, що складалися зі школярів та учнів закладів професійної освіти, які виступали у ролі менторів, змагалися у приготуванні основної страви та десерту. Серед страв, які впродовж години мали приготувати конкурсанти, були, наприклад, чилі кон карне з куркою, овочева паелья з куркумою, панкейки з бананом і ваніллю та цитрусове печиво. Всі рецепти цих страв зі Збірника рецептур, рекомендованих для харчування дітей в закладах освіти, розробленого в межах Стратегії реформування системи шкільного харчування.

Кулінарні навички юних кухарів оцінювало журі у складі першої леді Олени Зеленської, посла Швейцарії в Україні Фелікса Бауманна, міністра освіти і науки Оксена Лісового та шеф-кухаря Євгена Клопотенка.

За результатами двох раундів перемогу здобула Анастасія Бадаєва з Чернігова. Вона разом з менторкою Вікторією Крамар, студенткою Київського професійного ліцею транспорту, приготували ліниві вареники та шпундру.

    «Виявилося, дуже складно бути суддею. Адже я вболівала за кожного учасника та учасницю, радіючи, що в такі юні роки вони мають таке натхненне захоплення», – зазначила Олена Зеленська.

     «Сьогоднішній «Кулінарний батл» відбувся на підтримку трьох важливих реформ, які впроваджує Уряд України та підтримує Швейцарсько-український проєкт DECIDE. Перш за все, популяризація здорового шкільного харчування. По-друге, сприяння професійній професійно-технічній освіті та профорієнтаціі, яке дуже популярне у Швейцарії. Приблизно три чверті нашої молоді обирають саме таку освіту. Це ключовий фактор успіху нашої економіки. І третя реформа – це профорієнтація у школах, що теж дуже важливо», — сказав Фелікс Бауманн, Посол Швейцарії в Україні та Республіці Молдова.

Кожна страва команди оцінювалась за такими критеріями, як смак страви, оригінальність подачі, дотримання техніки приготування та відповідність до рецептури страви.

    «Сьогодні ми побачили, як у такому ігровому форматі діти не лише проявили свої кулінарні вміння, дізналися нові рецепти корисних страв, але й побачили, як самі для себе дізналися, як можуть працювати в командах задля досягнення спільного результату», – поділився враженнями Оксен Лісовий.

    «Важливо, щоб молоде покоління українців обирало своє майбутнє саме в Україні і для цього потрібно щоб діти з раннього віку могли визначати ті професії, які їм цікавіше, і до яких у них є талант. Саме тому ми в проекті підтримуємо розвиток профорієнтації і разом з Культфуд та Євгеном Клопотенко придумали чудовий конкурс для учнів 8-9 класів - «Кулінарний батл». Його ідея у тому, щоб діти, які мають хист до кулінарних професій, дізналися про них більше разом з менторами - учнями профтехів. Цьогоріч до фіналу конкурсу відібрали понад 250 школярів з 6 областей України і більш ніж 60 учнів профтехів. Наступного року сподіваємось долучити всі регіони країни, щоб підлітки якомога ширше відкривали для себе світ професій і будували успішну кар'єру вдома», — зазначає менеджерка Швейцарсько-українського проєкту DECIDE Валентина Полторак.

    «Важливо, що школярі можуть протестувати професії кухаря, кондитера перед тим, як обирати свій шлях. Я у своєму дитинстві про таке й мріяти не міг. До всього, менторили підлітків — учні профтехів. Це чудова можливість отримати досвід і практичні знання від тих, хто вже здобуває професії. Певен, після такого тест-драйву учнів у профтехах побільшає», — коментує Євген Клопотенко.

Конкурс «Кулінарний батл» реалізується Громадською організацією Cult Food за підтримки Швейцарсько-українського проєкту DECIDE, що впроваджується в Україні консорціумом у складі ГО DOCCU та PHZH за підтримки Посольства Швейцарії в Україні.

До фіналу потрапили переможці регіональних «Кулінарних батлів», проведені у листопаді 2024 року. В них брали участь учні 8-9 класів загальноосвітніх шкіл Київської, Львівської, Одеської, Полтавської, Чернігівської та Івано-Франківської областей, а також учні професійних (професійно-технічних) освітніх закладів цих регіонів.

Впродовж півфіналів команди школярів під менторством студентів коледжу брали участь у тематичних майстер-класах за професіями "Кухар", "Кондитер", "Офіціант" та "Бармен". Саме такий формат відкритих майстер-класів не лише розкриває школярам залаштунки певної професії, а й дає змогу спілкуватися з тими, хто має досвід навчання в профтесі та може поділитись всіма перевагами такого навчання.

За повідомленням Міністерства освіти і науки України

Останні новини Чернігівщини

У коледжі й профтехи області почала надходити комп’ютерна техніка від Латвії 12:37

Традиційно передачу обладнання забезпечили представники асоціації «Brunotava», що є надійним та постійним партнером Чернігівщини другий рік поспіль.

Аудит бюджету Ріпкинської селищної територіальної громади: потенціал для підвищення спроможності громади

Аудит бюджету Ріпкинської селищної територіальної громади: потенціал для підвищення спроможності громади 12:17

В Управлінні Північного офісу Держаудитслужби у Чернігівській області проведено чергову робочу зустріч з керівництвом Ріпкинської селищної територіальної громади щодо обговорення результатів державного фінансового аудиту бюджету цієї громади. Дослідженням охоплено період з 01.01.2021 по 31.12.2024.

«Армія відновлення» на Чернігівщині: з початку року видано майже 6 тисяч направлень на суспільно корисні роботи

«Армія відновлення» на Чернігівщині: з початку року видано майже 6 тисяч направлень на суспільно корисні роботи 12:15

До таких робіт залучають безробітних, яким не вдалося знайти роботу за фахом, а також внутрішніх переселенців. На оплату їхньої праці з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття спрямовано понад 42 млн грн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:13

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 5 пожеж.

На Конгресових слуханнях Чернігівщина поділилася досвідом просторового планування в громадах 12:12

Представники Чернігівщини онлайн доєдналися до Конгресових слухань. Цього разу мова йшла про просторове планування в територіальних громадах. Це ключовий інструмент управління розвитком територій громад.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини