Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 вересня, 09:16:37

У Чернігові за останній тиждень на гострі кишкові інфекції занедужало семеро людей

26.12.2024   16:53Агенцiя

В м. Чернігів протягом останнього тижня був зареєстрований спалах гострої кишкової інфекції, спричиненої ротавірусом. Станом на 25 грудня маємо вже 7 постраждалих.

Для того щоб ваші новорічні свята не були зіпсовані, нагадуємо про ризики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, до яких особливо чутливі діти.

Щоб убезпечити себе, варто скористатись наступними порадами:

  • дотримуйтесь правил особистої гігієни перед приготуванням їжі та її прийомом;
  • завчасно не купуйте продукти, особливо ті, що швидко псуються;
  • звертайте увагу на умови реалізації продуктів і терміни придатності;
  • не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • купуйте продукти в спеціалізованих магазинах або на агропродовольчому ринку, де здійснюється ветеринарно-санітарна експертиза продуктів;
  • дотримуйтесь правил зберігання харчових продуктів;
  • вживайте лише свіжоприготовану їжу, салати зберігайте в незаправленому вигляді (заправляйте їх безпосередньо перед вживанням);
  • споживайте страви одразу після приготування, а у випадку повторного споживання – обов’язково піддавайте їх ретельній термічній обробці;
  • зберігання страв без дотримання температурного режиму не має перевищувати 2 години;
  • неодмінно помістіть в холодильник м’ясо та м’ясні страви, рибу і морепродукти, молочні продукти, салати, кремові кондитерські вироби;
  • кондитерські вироби з масляним кремом зберігати при температурі +2-6°С не більше 36 годин, із заварним кремом – не більше 6 годин;
  • свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте проточною водою;
  • не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості;
  • дотримуйтеся правил окремого зберігання та обробки сирих і готових продуктів, а також м’яса та овочів;
  • молоко перед споживанням слід обов’язково кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;
  • під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;
  • не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні;
  • їжте невеликими порціями, з перервами на прогулянки;
  • слід не забувати про правильний питний режим.

Ознаки та симптоми харчового отруєння можуть проявлятися через кілька годин після вживання їжі або через кілька днів чи навіть тижнів.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (біль у животі, блювання, пронос, підвищення температури тіла, слабкість) терміново потрібно звернутись до лікувальних закладів!

Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб

Останні новини Чернігівщини

Шлях до нової кар’єри з ваучером на навчання

Шлях до нової кар’єри з ваучером на навчання 12:17

Про те, що потрібно ветеранам після повернення до цивільного життя, Анатолій Сипливий з Чернігівщини знає не від сторонніх людей

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:15

Протягом минулої доби зареєстровано 2 пожежі.

23 вересня: цей день в Україні і світі 09:14

ДЕНЬ 1308 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 1308 RUSSIAN AGRESSION

Майже 2500 українців уже скористалися консультаціями в Офісах податкових консультантів 17:05

З моменту запуску роботи Офісів податкових консультантів консультації отримали вже близько 2500 осіб. Про це повідомила в. о. Голови Державної податкової служби України Леся Карнаух.

Профтехи та коледжі запрошують долучитись до проєкту з розвитку соціального підприємництва

Профтехи та коледжі запрошують долучитись до проєкту з розвитку соціального підприємництва 16:59

Проєкт StudBiz оголошує OPEN-CALL для закладів професійної та фахової передвищої освіти. 20 відібраних закладів-учасників отримають повний супровід, менторство, юридичну підтримку та грант на відкриття соціального бізнесу у своїх стінах.