Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 06:39:33

Про стан розвитку фізичної культури і спорту в області - на розширеному засіданні колегії ОДА

27.09.2019   12:08Агенцiя

На Чернігівщині розвивається 75 видів спорту, 26 з яких є олімпійськими. Систематично займаються цими видами спорту 25634 особи. Найбільш популярними на Чернігівщині є футбол, волейбол, легка атлетика, кульова стрільба, бокс, настільний теніс, баскетбол, дзюдо, вільна боротьба, лижні гонки, художня і спортивна гімнастика.

Про це на розширеному засіданні колегії облдержадміністрації поінформувала директор Департаменту сім’ї, молоді та спорту ОДА Ніна Лемеш.

Минулого року збільшилась кількість дитячо-юнацьких спортивних шкіл: відкрита ДЮСШ в смт. Гончарівське Чернігівського району та відновлена робота районної ДЮСШ «Колос» у Понорниці Коропського району. Тепер їх налічується 48. Крім того, у мережі спортивних закладів області є дві школи вищої спортивної майстерності, три центри фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», обласний центр «Інваспорт», державний «Центр олімпійської підготовки з біатлону», державне підприємство «Олімпійський навчально-спортивний центр «Чернігів», дві бази олімпійської підготовки (з біатлону та важкої атлетики), 119 спортивних клубів, 69 громадських організацій фізкультурно-спортивного спрямування. Систематично спортом займається майже 16% школярів та студентів.

Нагальною проблемою спортивних шкіл є низький рівень забезпечення їх власною матеріально-спортивною базою та недостатнє забезпечення якісним інвентарем і обладнанням. Лише 19 із 48 ДЮСШ мають власну матеріально-спортивну базу. Всі інші проводять заняття на орендованих спортивних спорудах. Для забезпечення всіх спортивних шкіл у повному обсязі якісним інвентарем і обладнанням необхідно додатково 30-35 мільйонів гривень.

Протягом 2015 – 2018 років в області було реконструйовано чи побудовано цілу низку спортивних об’єктів. Триває ця робота й нині. За рахунок коштів ДФРР проводиться капітальний ремонт і реконструкція стадіону «Юність» в м.Чернігові, реконструкція зали для фізкультурно-оздоровчих занять в м.Семенівці.

За рахунок бюджетної програми «Будівництво футбольних полів зі штучним покриттям в регіонах України» у Чернігівській області у 2019 році профінансовано облаштування 11 футбольних майданчиків зі штучним покриттям. Крім того, за іншою програмою на умовах співфінансування з державного та місцевих бюджетів у поточному році передбачено будівництво в області шести мультифункціональних майданчиків для занять чотирма ігровими видами спорту: міні-футбол, волейбол, гандбол і баскетбол.

Та попри це ситуація з забезпеченням спортивною базою в цілому є гіршою ніж на Чернігівщині лише у Закарпатській області. На переконання Ніни Лемеш, наша область гостро потребує також критих капітальних спортивних споруд великих розмірів з трибунами для глядачів (палацу спорту, палацу зі штучним льодом, футбольних або легкоатлетичних манежів).

Зміцнення матеріально-спортивної бази сьогодні — пріоритетний напрямок у розвитку фізкультурно-спортивної сфери. Але не менш важливою є і підготовка спортсменів вищих категорій до складу збірних команд України: 214 представників Чернігівщини увійшли до команд з 40 видів спорту. Крім того, до складу збірних входять 33 спортсмени з інвалідністю (15 - до основного складу, 15 – кандидатів і 3 — у резерв).

З початку 2019 року на відповідальних міжнародних змаганнях серед дорослих, юніорів і юнаків спортсмени області вибороли 58 медалей, 26 з яких — золоті. На всеукраїнських змаганнях завойовано 594 медалі, з них - 245 золотих. Підготовлено 26 майстрів спорту України, 3 майстри спорту України міжнародного класу та 375 кандидатів у майстри спорту і першорозрядників.

Серед чернігівських спортсменів є й кандидати на участь у літніх Олімпійських іграх наступного року в м.Токіо (Японія). Це Олена Костевич (кульова стрільба), Валентина Кісіль (важка атлетика) та Данило Жасан (бокс). Кандидатами на участь в Паралімпійських іграх 2020 року є Олег Лень (футбол), Анастасія Скок (стрільба кульова) та Віталій Населевець (легка атлетика).

Для якісної підготовки провідних спортсменів Чернігівщини до Олімпійських, Паралімпійських і Дефлімпійських ігор, Всесвітніх універсіад, чемпіонатів світу та Європи при облдержадміністрації створено організаційний комітет, до складу якого включено керівників структурних підрозділів ОДА, обласної та Чернігівської міської рад, які можуть сприяти розв’язанню проблем.

З урахуванням пропозицій від тренерів Оргкомітетом визначено і узгоджено коло проблемних питань, які поетапно вирішуються. Зокрема, вирішено питання щодо фінансування участі спортсменів-кандидатів у всеукраїнських та міжнародних змаганнях і планових навчально-тренувальних зборах.

Спортсменам, які отримують ліцензії на участь в іграх, та їх особистим тренерам за рахунок коштів обласного бюджету виплачуються щомісячні стипендії в розмірі від 2000 до 5000 гривень.

Матеріальна підтримка — щомісячна стипендія ОДА — також надається чотирьом кращим молодим обдарованим спортсменам з інвалідністю.

Для матеріального заохочення провідних спортсменів і тренерів та стимулювання досягнення ними видатних результатів в області запроваджена і діє система виплати грошових винагород за завоювання призових місць на чемпіонатах світу та Європи, Паралімпійських і Дефлімпійських іграх, інших відповідальних міжнародних змаганнях та премій від спонсорів і відділення НОК України в області.

Рішенням сесії обласної ради від 28 березня 2018 року розміри щомісячних стипендій і грошових виплат (преміальних) спортсменам і тренерам суттєво збільшені.

Щоб залучити до занять спортом та здорового способу життя більше людей, протягом 9 місяців поточного року спортивними закладами, установами та громадськими організаціями фізкультурно-спортивного спрямування проведено понад 400 спортивних змагань і масових фізкультурно-оздоровчих заходів та навчально-тренувальних зборів, де загальна кількість учасників перевищила 35 тисяч осіб.

Значна робота з пропаганди фізкультури та спорту проводиться і в закладах освіти, запевнив начальник управління освіти та науки ОДА Микола Конопацький. Він також звернув увагу на необхідність подбати про здорове дозвілля дітей у тих громадах, де немає шкіл та позашкільних закладів.

— Враховуючи умови сьогодення, важко розраховувати на щорічне суттєве збільшення бюджетного фінансування сфери, особливо на оновлення матеріально-спортивної бази, тому звертаю увагу керівників на більш широке використання нових форм роботи, у тому числі залучення для розвитку фізичної культури і спорту інвестицій та позабюджетних асигнувань.

Тільки спільними зусиллями органів виконавчої влади та місцевого самоврядування зможемо забезпечити гідний розвиток фізичної культури і спорту в області та привернути молодь до здорового способу життя, — наголосила в.о. голови облдержадміністрації Наталія Романова.

Наприкінці засідання колегії його учасники заслухали пропозиції голови Антикорупційної громадської спілки «Совість» Володимира Демиденка щодо виконання покладених на облдержадміністрацію завдань і функцій з реалізації Закону України «Про запобігання корупції» в частині розробки, прийняття і реалізації антикорупційних програм, повідомив Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини