Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 01:42:28

Станіслав ПРОКОПЕНКО: Для підвищення добробуту на селі потрібен розвиток територій!

01.09.2012   07:26Агенцiя

25 серпня поблизу села Роїще, на мальовничому Стрижні проходили змагання на човнах "Дракон". Це свято спорту та здорового образу життя стало можливим завдяки сприянню кандидата у народні депутати України Станіслава Прокопенка.

З проханням підтримати розвиток туризму та водних видів спорту у селі Роїще до Станіслава Прокопенка звернувся селищний голова Олександр Лепа. Любов до веслування у нього з'явилася ще з юності, коли він займався цим видом спорту у Чернігові. Але Олександр Лепа добре розуміє, що маючи в селі чудову екологічно чисту водойму, на яку щотижня приїздять сотні відпочиваючих, маючи чудову природу, де з задоволенням проводять вільний час люди, і не використовувати ці можливості для розвитку села -непростимо. Тому і виникла ідея створення при сільраді комунального підприємства, яке буде опікуватись розвитком туризму, дасть можливість упорядкувати відпочинок на воді, а також, що, мабуть найважливіше, наповнить бюджет села.
Щоб презентувати Роїще, як місце проведення змагань з веслування, Олександр Лепа запросив своїх друзів, з Полтави, Комсомольська, Києва, з якими колись займався спортом. Так 25 серпня на змагання до Роїще приїхали чотири команди з човнами драгонбот. І на водоймі біля села відбулося чудове і яскраве свято.
Мешканці Роїще уважно спостерігали за змаганнями, а в перерві вирішили створити свою, хоча б тимчасову команду і на каное з головою та хвостом дракона пройти по Стрижню. Треба зазначити, що навіть місцеві бабусі направили до команди свою представницю. Олександра Харитонівна Шупік, якій 28-го серпня виповнився 71 рік, разом з іншими односельцями прийняла участь у заїзді…
На переконання Олександра Лепи, наступного року у Роїще буде своя команда, а у кемпінгу, який прийматиме гостей, будуть створені більш комфортні умови.

Валерій Моргун, президент Київської федерації з греблі на каное "Дракон":
- Уся Україна знаходиться, як то кажуть, на воді. Тому це і дало поштовх розвитку водних видів спорту. Веслування на драгонботах не потребує ніяких спеціальних навичок, а також вікових обмежень. Це сприяло тому, що на цей вид спорту звернули увагу в розвинених спортивних країнах на всіх континентів, в тому числі і в Україні. До цього часу ми проводили змагання в Чернігові, але Олександр Лепа запросив нас до себе. Розуміючи, що популяризація цього виду спорту йде лише на тій території, де проводяться змагання, ми приїхали в Роїще, щоб популяризувати перегони на драгонботах на селі. Окрім цього, будь-яка поїздка на змагання, дуже дорого обходиться учасникам, бо кожен їде за свій рахунок. А тут було обладнане наметове містечко, що само по собі дало можливість зекономити, і створені непогані умови для відпочинку. Це стало запорукою повторення змагань у Роїще наступного року.

Олександр Лепа, Роїщенський сільський голова:
- Я сам - майстер спорту з веслування. А більшість з тих, хто сьогодні приїхав до нашого села - це наша колишня команда. Тут є двоє хлопців, з якими я ще у 80-ті роки веслував в одному човні. Якось я запропонував їм приїхати в Роїще, щоб провести змагання. Як ми бачимо, змагання вдалися, і я сподіваюсь, що вони стануть регулярними. А взагалі-то в мене є велике бажання створити в Роїще водноспортивну базу, бо, як мені відомо, в Чернігові таку базу вже висиляють. Якщо при селищній раді буде працювати комунальне підприємство, яке опікуватиметься розвитком туризму, бюджет села отримає додаткові надходження, що дасть можливість селу розвиватися. Мою ідею щодо розвитку водного відпочинку підтримав кандидат у народні депутати України Станіслав Прокопенко, бо чудово розуміє, що села на Чернігівщині можуть отримати новий поштовх до розвитку через розвиток територій.


Довідка:
Драгонбот - це велике 20-місне каное, яке має голову дракона й хвіст. Попереду сидить барабанщик, який б'є у великий барабан, задаючи ритм веслування для всього екіпажу. Двадцять гребців гребуть, сидячи на спеціальних сидіннях, по десять з кожної сторони. На кормі знаходиться рульовій, завдання якого - керувати великим стерновим веслом, закріпленим у спеціальній кочетів на кормі. Офіційні змагання проводяться тільки на 20-ти місцевих човнах на дистанціях 200, 500, 1000 і 2000 метрів в чоловічому, жіночому і змішаному (мікст) класах.


Юрій Сидоренко

PR

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини