Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 06:08:41

Усі свої медалі Надія Таратухіна дарувала на згадку учням

09.08.2012   14:49Агенцiя

У Менському районі та й не тільки Надію Таратухіну знають як видатного тренера, дуже відданого своїй роботі. А ще вона добра та чуйна матуся, гарна господиня, дуже душевна і відкрита людина.

 Вдома на неї чекають онуки, консервація, прибирання. На стадіоні – учні, спортивні знаряддя, кроси. А душа тонкими нитками пронизана згадками про свої перемоги та жагою до підкорення нових вершин та рекордів її учнями.

Тренувалася у лісі

Народилася Надія в Чернігові. А виховувалася в школі-інтернаті в Черешеньках, що на Коропщині. До спорту душа лежала з самого дитинства. І вчитель фізкультури Василь Афанасьєв запалював бажання розвиватися, досягати висот. Сам він був боксером, тож прищеплював любов до спорту кожному.

– Перші перемоги – шкільні, – ділиться Надія Петрівна. – У мене такий характер, що не люблю, коли хтось попереду. Тож я виходила до лісу і тренувалася сама до тих пір, доки не дістануся першої сходинки.

– Найвеселіша пора життя – студентські роки, – згадує майстер спорту. – Зранку біжиш на пари, після пар – заробляти гроші. Приходиш з роботи, швиденько виконаєш домашні завдання і – на тренування. А вже після тренувань півгодини відпочинку і бігом на дискотеку. Але, незважаючи на всі труднощі, студентство було найвеселішим. Жили ми – як сім’я, один одному допомагали. І навіть зараз, коли десь на змаганнях зустрічаємося з однокурсниками, вони здаються такими ж рідними і близькими.

Житло отримала за перемоги

У студентські роки Надія постійно виступала за обласну збірну: їздила на змагання і по тенісу, і по волейболу, і по легкій атлетиці. А після закінчення вишу потрапила до Мени.

– Коли я приїхала сюди, Мена виявилася великим селом, – згадує Надія Петрівна. – У центрі не було багатоповерхівок, не було спортивного залу цього, де ми нині займаємося. На площі стояла котельня, яка дуже торохкотіла. І оцей весь гамір, і всі ці випаровування йшли в центр міста. Це було 1968 року…

У Мені Надія Таратухіна винаймала житло: одна кімнатка без зручностей, розміром три на чотири метри. Жінка туди перебралася жити, зробила ремонт. Але власники будинку весь час хотіли її виселити: постійно писали скарги, погрожували.

– Житло мені надали лише тоді, коли збірна України отримала перемогу на першості РСРС Центральної ради кооперативно-профспілкового фізкультурно-спортивного товариства “Колос”, – каже тренер. – Тоді на змаганнях був присутній представник партійного керівництва, який наказав уладнати всі проблеми спортсменів. Неподалік Ялти встановили намет, банкет великий влаштували. Після святкування кожного спортсмена запросили на співбесіду. Ось тоді я і поскаржилася на свої житлові проблеми.

Минула лише якась доба, а все докорінно змінилося. Людина, яка постійно сварилася з Надією, обзивала її та виганяла з дому за те, що, мовляв, та самовільно зайняла квартиру, вже мило спілкувалася і всіляко виправдовувалася. Після тих подій Надії Петрівні надали будинок по вулиці Робітничій. Тут народився старший син. Пізніше, коли була вагітна молодшим Сергієм, родина Таратухіних переїхала до трикімнатної квартири у п’ятиповерхівці, де живуть і дотепер.

Звитяжний 2008-ий

– Найщасливіші дні мого життя – коли мої вихованці демонстрували високі результати, ставали чемпіонами України та переможцями інших змагань, – каже Надія Петрівна. – Роком, який приніс мені найбільше таких днів, був 2008-ий. Збірна команда виборола на першості Центральної ради Всеукраїнського кооперативно-профспілкового фізкультурно-спортивного товариства “Колос” вісім медалей. Цього ж року на чемпіонаті України команда Менського району завоювала кубок: посіла перше місце у командному заліку. Мої учні вибороли ще вісім медалей: три золотих, три срібних та дві бронзових. І того ж таки 2008-ого моя учениця Оксана Зубковська стала олімпійською чемпіонкою в Афінах, встановивши новий світовий рекорд у стрибках у довжину з результатом шість метрів і 28 сантиметрів.

Геть від комп’ютерів!

– Як тренеру, мені нині дуже складно працювати з дітьми, – жаліється Надія Петрівна. – Система освіти, яка зараз діє в Україні, виснажує дітей шістьма – сімома уроками на день. Такі перевантаження спричиняють, мабуть, половину всіх пробем зі здоров’ям. І коли дитина приходить на тренування, вона вже насилу ноги тягне та жаліється на головні болі. У наш час ми взагалі не знали, що таке кров’яний тиск. Нині кожна третя дитина має з цим проблеми. Крім того, було відмінено багато вправ з фізкультури, які загартовували та зміцнювали організм.

Також великою проблемою у роботі з дітьми, на думку тренера, є їхня просто таки наркотична залежність від комп’ютера. Вона несе дуже велику шкоду здоров’ю: страждає і зір, і головний мозок, і опорно-рухова система.Звідси маємо той же сколіоз майже у кожної дитини.

Держава колись не тільки піклувалася про здоров’я дітей, а й допомагала їм. Раніше спортсменів одягали й взували. Зараз це все, причому набагато нижчої якості, доводиться купляти за свої кошти.

Ольга Котченко, "Наше слово"

 

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини