Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 19:26:23

Президент Десни: наш бюджет був найбільшим у Першій лізі, а в УПЛ зросте в 10 разів

18.06.2018   10:33Агенцiя

Володимир Левін в інтерв’ю Sport Arena розповів про перший сезон президентства, підвищення у класі Десни та вихід Чернігова в УПЛ.

Депутат Київради Левін очолив ФК Десна (Чернігів) восени 2017 року. Його прихід відбувся у непростий, але дуже цікавий період розвитку клубу – з одного боку, «сіверяни» досягали найвищих в історії результатів, з іншого – нелегко пережили розчарування минулого літа, коли срібних медалей і спортивного принципу не вистачило для підвищення у класі.

Нині Левін та його клуб тріумфують – після бронзових медалей та переконливої перемоги у стикових матчах з Зіркою чернігівська Десна вперше в історії здобула право виступати у найвищому дивізіоні. Ба, більше – після яскравих успіхів попередників (а інші новачки з Першої ліги – донецький Олімпік, Олександрія, Маріуполь – досягали й виходу в єврокубки) на цей клуб дивляться з великим інтересом і прогнозують йому яскравий старт в УПЛ.

Як прожила Десна свій найкращий сезон в історії й до чого прагнутиме надалі? Запитуємо Володимира Левіна, який разом із командою пережив цей тріумф, а тепер визначає нові цілі та завдання для «сіверян».

   
«Після минулорічного досвіду заздалегідь провели роботу…»


– Десна успішно пройшла процедуру атестації та стала членом УПЛ. Що було важче – виграти третє місце та плей-офф чи пройти цю атестацію? До чого було більше питань, до чого — менше? Що здивувало в процесі?

— Відповідь можна розділити на дві частини. Перше. Третє місце та плей-офф. Після минулорічного успіху та срібних нагород чемпіонату, а потім недопуску до участі в УПЛ, нам було важко, в першу чергу психологічно налаштуватися на сезон. По суті, і підготовка, і комплектація команди пройшла не так, як планувалася, тому не найкращі осінні результати можна зрозуміти. Але, на щастя, ми не опустили руки – ні керівництво, ні тренери, ні гравці. Ми провели точкове підсилення і стали найкращою командою весни, ну а результати говорять самі за себе.

Що стосується атестації, то тут теж не все так просто. Враховуючи досвід минулого сезону, ми заздалегідь провели роботу з виправлення зауважень, і, як результат – команда отримала атестат на участь в змагання УПЛ. Тим не менше, ми не збираємося розслаблятися і будемо продовжувати роботу в цьому напрямі.

– Кожен клуб, який підвищується у класі, стикається з вибором – дати шанс проявити себе тим, хто завойовував путівку, чи довіритися перевіреним бійцям із числа титулованих новачків. Що із цього про Десну? Наскільки великими будуть зміни у складі та штабі?

— Наша команда заслужила прийняти участь в УПЛ, тому кардинальних змін не буде. Більше того, відкрию вам невеликий секрет, ми навіть спробуємо повернути деяких гравців, які завоювали срібні нагороди в минулому сезоні. Але без новачків теж не обійдеться, ми вже підписали Євгена Паста та Андрія Гітченка, а до старту сезону ви почуєте ще кілька цікавих імен. Тренерський штаб, звісно, залишається працювати – Олександр Рябоконь з помічниками вивів цю команду в УПЛ, тому буде її розвивати і далі.
Десна під час матчу проти Зірки в стиках за право грати в УПЛ, desna.football

– Зізнайтеся, по ходу минулого сезону вам бувало страшно за його підсумок? Коли хвилювалися і чи витримували нерви, щоб не вдаватися до суттєвих кадрових рішень?

— Приховувати не буду, певна тривога була – і втрата очок в матчі з Арсеналом, і прикра поразка в Черкасах могли посіяти паніку. Але добре, що ми чітко трималися вибраного курсу, не втручалися в тренувальний та ігровий процес, а намагалися лише допомагати. Результат ви бачите – Десна буде грати в УПЛ.

    
«Завдання Десни – перша п’ятірка в дебютному сезоні УПЛ»


Володимир Левін (праворуч) із одним із очільників УПЛ Маркіяном Ключківським, desna.football

– Про це літо й наступний сезон. Яким був бюджет ФК Десна в минулому чемпіонаті і на скільки відсотків він зміниться в УПЛ?

— У минулому сезоні бюджет Десни був найвищим серед всіх клубів Першої ліги, а з виходом до УПЛ він стане ще більшим. Якщо говорити про цифри, то бюджет збільшиться приблизно в 10 разів.

– Наскільки великими були преміальні й чи залежали вони суто від факту виходу в УПЛ?

— Преміальні в нас були затверджені на старті сезону, і хлопці їх стабільно отримували. За матчі плей-офф, звісно, була оголошена окрема премія і вона, повірте, дуже солідна.

– Що у вас із пролонгацією контрактів? Окрім Арвеладзе, будуть втрати?

— Леван Арвеладзе вже гравець Зорі, і ми йому бажаємо успіху в новому клубі. Приємно, що наш гравець спробує свої сили в єврокубках. Закінчилися контракти у Мостового, Філіппова та Литовки, але всі три будуть продовжувати угоди з клубом. І ми, як керівництво Десни, ними задоволені, і вони, як гравці, задоволені клубом, тому перешкод немає. Що стосується інших втрат, то, можливо, декілька гравців будуть в оренду до нових клубів, але в будь-якому випадку, це прерогатива головного тренера.

– Чого очікуєте від команди в УПЛ?

— Ми – команда максималістів, тому, відповідно, і завдання будуть високими. У дебютному сезоні перед командою буде стояти завдання потрапити до першої п’ятірки чемпіонату України.

– Ви мали нагоду порівняти Десну з клубами УПЛ в кубку та контрольних матчах.

 — Той же матч з Зіркою показав, що навіть зараз ми є сильнішими за деякі клуби УПЛ. З тим же Динамо, лідером нашого футболу, вважаю була рівна гра на Кубок України. Але, як ви правильно зауважили, нам є куди зростати і впевнений, що так і буде.

   
«Будемо приймати і Шахтар, і інших суперників по УПЛ саме в Чернігові»


– Матчі УПЛ пройдуть в Чернігові? Чи є шанс, що міський стадіон вдасться підтягнути за основними пунктами зауважень від атестаторів?

— Наш стадіон вже отримав атестат на проведення матчів УПЛ, тому 25 липня чернігівські вболівальники побачать Шахтар в Чернігові. Певні зауваження від атестаторів звісно є, але вони вже майже всі виправлені, і до старту ми будемо готові.

У першу чергу ми граємо для вболівальників, котрі чекають нас на стадіоні імені Гагаріна. І ми успішно здійснимо цей старт, саме на рідному стадіоні. Оболонь-Арена заявлена як наш резервний стадіон, але ніяких інших варіантів ми навіть і не розглядаємо – будемо приймати суперників в Чернігові.
Стадіон в Чернігові під час матчу проти Зірки, desna.football

– В УПЛ у вашого клубу є якісь принципові суперники? З ким із першолігівців розставалися з добрими чи не добрими відчуттями?

— Як і в будь-якого клубу, у нас є суперники, з якими особливі стосунки. Звісно, хотіли зустрітися з Вересом, але, як бачимо, такої команди в УПЛ вже немає, хоча слів і обіцянок з їхнього боку було багато. Знаю, що в наших вболівальників особливі відносини з Олександрією – тож має бути протистояння.

– Верес та Маріуполь в дебютному сезоні в першій шістці. Як гадаєте, нинішня трійка новачків не загубиться на тлі ліги?

— Впевнений, що не загубиться. Але відповідати я можу лише за свій клуб – ми спроможні в дебютному сезоні потрапити до першої п’ятірки, і нав’язати боротьбу за єврокубкову зону.


«Десну очолив через любов до Чернігова, виявлену до клубу несправедливість та харизму «сіверян»

– Давайте повернемося трішки назад. За яких обставин вам надійшла пропозиція очолити футбольний клуб?

— Спорт із самого дитинства зіграв важливу роль у формуванні мене як особистості. Завдяки ньому я придбав ті якості, які допомогли мені досягти успіху в бізнесі і політиці. Тепер мій професійний досвід допоможе віддати борг спорту, продовживши ланцюжок добрих справ.

Чернігівську Десну я вибрав не випадково. Я вже досить давно придивлявся до кількох клубів, але тут збіглося кілька чинників: моя любов до Чернігова, виявлена до Десни несправедливість і харизма, яка є у цього клубу. Мене з Черніговом багато що пов’язує протягом довгих років. Уже більше 10 років мої компанії представлені в Чернігівській області. Власне тому мене і зацікавив футбольний клуб Десна, адже Чернігів для мене по суті став рідним містом. Після тривалих переговорів з попередніми власниками клубу, які для мене закінчилися з успіхом, у мене і вийшло очолити футбольний клуб Десна.

– Найскладніше управлінське рішення, яке ви прийняли в Десні?

— Був момент, коли ми втрачали очки і здавалося, що втрачаємо можливість виходу до УПЛ. Повірте, в цей момент були різні думки, навіть в пресі з’явилися чутки про нового головного тренера. Але тепер я розумію, що ми прийняли правильне рішення, довірилися нашому тренерському штабу і в результаті досягнули успіху.

– Дональд Трамп любить фразу: «Вас звільнено!». А ви?

— Якщо ти хочеш побудувати корабель, не треба збирати людей, планувати, ділити роботу, діставати інструменти і т.д. Треба захопити людей мрією до безкінечного моря тоді вони самі побудують цей корабель.

– З ким дивитеся футбол із vip-ложі? Не нудно було під час першолігових матчів?

— Коли спостерігаєш за грою улюбленої команди, то ніколи не буває нудно – хвилюєшся, підказуєш, думаєш, радієш і т.д. Тому не так важливо, в якій компанії дивитися гру. Але я так розумію, вас цікавить, хто ходить на матчі Десни у vip-ложу. Можу відповісти, що різні люди – і місцеві депутати, і народні депутати, і міський голова Владислав Атрошенко, і губернатор Валерій Куліч, президент ПФЛ Сергій Макаров, і президент ФФУ Андрій Павелко, і легендарний футболіст Христо Стоїчков – одним словом, нудьгувати не доводиться.
Володимир Левін, desna.football

– Дивлячись зі сторони на Десну, вам подобається те, що бачите? А що б змінили?

— Мені, як президенту клубу, подобається напрям, в якому розвивається Десна. Звісно, є речі, які треба змінювати та вдосконалювати, але їх на публіку ми не будемо виносити, все вирішуємо в робочому процесі.


«Було б прекрасно, якби Ярмоленко грав за рідну команду»

– Ви вникаєте в кожне питання футбольне і працюєте в ручному режимі чи, навпаки, довірилися обраному менеджменту й не заважаєте їм?

— Я делегую повноваження в рамках виконуваних завдань, і на даний момент вважаю, що не помилився. Професіоналізм в роботі – головна вимога до колективу. Як на полі, так і за його межами всі мають бути командою, і грати кожен на своїй позиції. Моє завдання – чітко спланувати все на старті, розподілити обов’язки, затвердити бюджет і, найголовніше, призначити правильних людей. Тому я повністю довіряю своєму колективу і не втручаюся в їх повсякденну роботу.

– Для вас це дебютний сезон у футболі. Що найбільше здивувало — як із знаком «+», так із знаком «-«?

— Дуже приємно здивувала підтримка вболівальників – в Чернігові дійсно люблять футбол. В день гри в місті лише і розмов, що про футбол, і це ми були в Першій лізі, а ви уявіть, що буде в УПЛ? Футбольний клуб – це піраміда, яка складається не з 11 гравців на полі, а і з тисячі, десятків тисяч контактів з гравцями, співробітниками, вболівальниками, мешканцями міста і області.

Футбол є найбільш масовим видом спорту, і його учасниками по суті стають ледь не всі – будівництво спортивної та туристичної інфраструктури, нові робочі місця, люди пов’язані з підготовкою та обслуговуванням різних процесів. Футбол дає поштовх для розвитку і іншим видам спорту – атлети, які тренуються разом з нами на стадіоні, яскравий тому приклад. Тому вважаю, що всі мають об’єднатися, інвестори, спонсори, представники влади, вболівальники. Тепер Чернігів у багатьох асоціюється саме з Десною, і це після майже 60 років, коли футбол в регіоні був навіть не на другому плані.

Що стосується негативу, то дивує відсутність інтересу до футболу з боку спонсорів та представників влади, мені здається, загальними зусиллями можна зробити велику справу. Ми готові до співпраці, і в нас є цікаві пропозиції для спонсорів та представників влади.

– Назвіть гравця, якого ви — не лише як президент, а як і вболівальник – хотіли б бачити в Десні?

— Якщо з позиції вболівальника і трішки пофантазувати, то на першому місці однозначно Андрій Ярмоленко. Він є вихованцем чернігівського футболу, і було б прекрасно, якби він грав у рідній команді.
Президент Десни хоче, щоб у один день Ярмоленко міг зіграти за рідну команду, Getty Images

– Як ви працюєте в маркетингу, роботі з фанами, піарі клубу?

— Нам є чим здивувати УПЛ, але ж ви розумієте, що цікавинки завчасно ми розкривати не будемо. Що стосується піару та роботи з вболівальники, то тут ми рухаємося згідно чіткої стратегії – у нас є план, який втілюють молоді ентузіасти – концерти, фестивалі, співпраці з різними закладами міста, популяризація клубу в регіоні і т.д. На жаль, на даному етапі ми зможемо розміщувати на трибунах стадіону лише 5000 глядачів, але я вам гарантую, що на кожному матчі вони будуть заповнені вщент, лише на абонементи вже подано майже 1000 заявок.


https://sportarena.com/football/upl/prezident-desni-nash-byudzhet-buv-najbilshim-u-pershij/

 

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.