Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:40:01

Вищий дивізіон "Десни": мрія, яка потребує допомоги

25.05.2017   14:42Агенцiя

Гра нашої команди у чемпіонаті першої ліги сезону 2016/2017 довела, що «Десна» має реальні шанси вийти у Вищу лігу. А це нові стандарти менеджменту, більш високі вимоги до гравців та тренерів, а також більші можливості.

Футбольний клуб «Десна» - це бренд, який відомий не менше, ніж чернігівське пиво. Чернігівці пишаються своєю командою, її перемогами та здобутками.

Першокласний футбол завжди привертає увагу. Вболівальники, фанати та цікаві їдуть до інших міст підтримувати «своїх», а це сприяє розвитку спортивного туризму. Тож до культурного, релігійного та ресторанного напрямків додається ще один. І це також сприятиме підвищенню туристичної та інвестиційної привабливості Чернігова. Розвиток футболу на Чернігівщині має свою історію часом яскраву, часом сумну.

Перемоги і поразки «Десни» або що трапляється, коли у спорт втручаються політики

Стартувавши у 1960 році, футбольний клуб «Десна» найбільш яскраво зіграв у розіграші Кубка СРСР 1965 року, коли дістався 1/8 фіналу. Це було найвищим досягненням клубу за часів участі у чемпіонатах Радянського Союзу.

Але підйом команди через декілька років припинився. В ході сезону 1970 року чернігівці посіли, як кажуть, комфортне 11-е місце серед 22 колективів Української та Білоруської РСР, але в кінці цього року рішенням нового керівника Чернігівської області команда була ліквідована. Саме з цього часу історія команди складається так, що гравці її піднімали на вищий щабель, а політики своїми рішеннями зводили нанівець всі успіхи.

Відроджена у 1977 команда «Десна» була включена у Другу лігу. А за результатами чемпіонату 1982 «Десна», посівши 2-е місце в українській зоні другої ліги, виграла срібні медалі чемпіонату України. Цією перемогою пишалися не лише завзяті вболівальники, а кожен чернігівець. Написи «Десна - срібло» можна було побачити всюди в місті.
У роки після проголошення незалежності України чернігівська команда міцно закріпилася у другій лізі серед фаворитів.

У 2007 році господарем клубу став бізнесмен та політик Олексій Савченко. Завдяки його амбіціям та коштам у сезоні 2007/08 «Десна» була серед претендентів на перехід до вищої ліги, посівши в підсумку 4 місце. У Кубку України команда знову досягла 1/8 фіналу, як у семидесятих роках. На матчі 29 туру з «Дністром» на стадіоні було більше одинадцяти тисяч глядачів, що стало рекордом відвідуваності в сезоні.

Як писали  ЗМІ - це був час «піар-розквіту» футбольного клубу. При Савченко «Десна» не знала потреби в грошах. Відверті зйомки футболістів в кліпі відомої української поп-групи, чартерні перельоти літаком на рядові поєдинки чемпіонату, харчування в одному з кращих ресторанів міста, шикарний автобус… А у жовтні 2008 року пролунала скандальна заява Олексія Савченка: «Грала не Десна», а грали мої «бабки» та амбіції». Після цього розпочався період продажів та покупок футбольної команди. А в результаті політичних протистоянь Олексія Савченка та Олександра Соколова у 2009 році команда втратила стадіон.

Потім наступив період серйозних фінансових труднощів, відомі та знані гравці переходили в інші клуби, шукали роботу.

Таких історій в українському професійному спорті багато. А доля нашої команди стала одним із типових прикладів того, як політичні рішення та чвари можуть знищити те, що може розвивати і розвиває бізнес. Фінансова підтримка великим і середнім бізнесом сприяє розвитку спорту та футболу зокрема.

Сучасні досягнення вражають

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу проаналізувала і зробило висновки, що ФК «Десна» у сезоні 2016/17 показала дуже гарні результати. Подумайте самі, команда обійшлася без дискваліфікацій, футболісти грають досить раціонально. У чемпіонаті першої ліги команда не програла більше десяти матчів поспіль. І головне, весь сезон чернігівці грають на чужому полі і за таких умов виграють у суперників. А тренер команди Олександр Рябоконь є одним з найкращих футбольних тренерів України.

Вже через пару місяців на головному футбольному полі Чернігова остаточно завершиться реконструкція, і команда вперше за останній рік зіграє матч на рідному полі. Це подія, на яку давно чекають і футболісти, і вболівальники. На сьогоднішній день здано в експлуатацію запасне поле, на ньому команда вже проводить повноцінні тренування. Про це повідомили під час зустрічі з вболівальниками у травні. Також на запасному полі встановлені невеликі трибуни, і вже приступили до укладання основного поля травою.

Допомогти, підтримати – і «Десна» повністю оправдає сподівання

Один з керівників футбольного клубу «Десна» Сергій Третіних на тій самій зустрічі з вболівальниками привів успішні приклади співпраці меценатів: «Ми – фанати футболу, тому вкладаємо частинку свого життя в розвиток футбольного клубу. Чернігів один з небагатьох обласних центрів, який ніколи не був представлений в елітному дивізіоні, впевнений, що чернігівські вболівальник заслуговують на футбол високого рівня. Ми докладаємо великих зусиль для досягнення цих цілей і, думаю, наша робота помітна. В той же час варто зазначити, що без підтримки закріпитися в еліті буде не просто – ми надіємося, що місто, область, підприємці та вболівальники до нас приєднаються, адже лише спільними зусиллями ми можемо досягнути цілей. Десна – це клуб з історією, тому ми не хочемо просто вийти в УПЛ, ми хочемо закріпитися там на довгі роки», - прокоментував бачення розвитку клубу Сергій Третіних.

Так, не залишитися байдужим, підтримати нашу, чернігівську футбольну команду – це і є патріотизм.

Кожен може зробити добру справу.

Вболівальники підтримувати гравців «Десни» під час ігри. Заповнені стадіони – це не лише головна ознака популярності, це визнання того, що команду цінують та люблять. Її перемогами пишаються і їй довіряють.

Бізнесмени допомагати фінансово та матеріально. І не важливо який твій внесок. «З миру по нитці бідному на сорочку», - кажуть у народі. Хоча значні меценати повинні бути відомими.

Депутати рад різних рівнів приймати програми розвитку та підтримки, а дехто і закони з підтримки спорту взагалі, а футболу зокрема.

Головне – не бути байдужим!

Юрій Паперний

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини