Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:07:19

"Десна"-2016 на шляху до Прем’єр–ліги

02.01.2017   10:46Агенцiя

Багаторічний кореспондент тижневика “Український футбол”, вболівальник Десни зі стажем та автор п’яти книг про історію чернігівського футболу Віктор Муха згадує виступ Десни в році, що минає. Десна-2016 на шляху до Прем’єр–ліги: визначили стратегію, увійшли у трійку лідерів, зайнялися інфраструктурою.


Січень


На якісно новий рівень. Омолоджена і водночас підсилена до рівня прем’єр-ліги команда, що має у своєму розпорядженні добротні основне і запасне поле, належним чином упорядковану навчально-тренувальну базу і дитячу футбольну академію, яка бере участь у проекті “Мессі”, - такою бачиться президенту футбольного клубу Олексію Чеботарьову «Десна» уже найближчого часу. І ці плани починають переводитися у практичну площину, що засвідчує інтерв’ю, яке дає віце-президент футбольного клубу Ігор Базалінський.

Достукатися» до Києва нам вдалося наприкінці жовтня, коли до Чернігова приїздив міністр молоді і спорту Ігор Жданов. Він зацікавився нашою пропозицією, тож зараз ми перебуваємо в процесі перемовин із Міністерством молоді і спорту, у віданні якого «Олімпійський навчально-спортивний центр «Чернігів», він же стадіон ім. Гагаріна, - зазначається в інтерв’ю. – Ми пропонуємо укласти договір, за яким наш футбольний клуб проведе повну реконструкцію основного і запасного полів, а за це «Десна» матиме право ними користуватися в межах вкладених у реконструкцію коштів. Це, на нашу думку, абсолютно здорова і логічна пропозиція, ми не просто «вбухаємо» гроші, а створимо і, не менш важливо, будемо утримувати у належному стані спортивний об’єкт високого класу».

Залишається половина. Тим часом у Десні відбуваються значні кадрові зміни, завершують свої виступи у її складі такі знакові гравці, як Петро Кондратюк та Володимир Чуланов, котрий восени освоюватиметься уже в ролі директора СДЮШОР. В маріупольський Іллічівець повертається Руслан Кисіль, в Олександрію запрошено нападника Есеолу. В ризьке Сконто відправляється Рудольф Сухомлінов. Після нетривалого перебування у Десні команду залишає один із провідних у минулому півоборонців країни Костянтин Кравченко. А ужгородська Говерла відкликає оборонця Євгена Єлисєєва. У київському Арсеналі працевлаштовуються Сергій Ситало та Андрій Смалько, в Оболоні Бровар – Олександр Іващенко.

Відтак у Десні залишається половина гравців команди зразка осені 2015-го. Це воротар Олег Шевченко, оборонці Павло Щедраков, три Вадими Жук (потім він опиниться у Кривому Розі), Вадим Мельник, Олександр Малюк та Олександр Іоша, півзахисники Єгор Картушов, Євген Чепурненко, Вадим Бовтрук, Дмитро Задерецький та нападник Артем Грищенко. Разом із тим приєднатися до них готові нові гравців, котрі прибули на перегляд. А проявити себе вони можуть на Меморіалі Макарова, який з 17 по 27 січня проводить Київська обласна федерація футболу

На Меморіалі Макарова. Як і очікувалося, деснянці упевнено виграють груповий турнір. Вони перемагають Чайку, команду вільних агентів, ФК Вишневе і несподівано поступаються київському Локомотиву. А далі – поєдинки серії плей-офф. І підопічні Олександра Рябоконя доходять до фіналу, але не без допомоги «футбольної лотереї». Однак якщо у чвертьфінальному поєдинку з дебютантом першої ліги ковалівським Колосоим чернігівські футболісти реалізують всі післяматчеві одинадцятиметрові, то наступного дня, зустрічаючись у півфіналі з тією ж Чайкою, двічі влучають у «молоко». Зате неабияк відзначається Олег Шевченко, який відбиває аж чотири одинадцятиметрові. Тож хоча Десна й програє з великим рахунком вирішальний матч експериментальному складу прем’єрлігівського Олімпіка (Донецьк), все ж саме Олега визнають воротарем турніру. Це друге таке визнання на Меморіалі Макарова голкіпера Десни. Раніше приз кращого воротаря турніру вручався Андрію Федоренку


Лютий

Збір у Грузії. Після анексії Криму маршрути передсезонної підготовки багатьох українських команд зазнають істотних змін. Відтак у лютому завдяки сприянню екс-гравця команли Левана Гулордави деснянці проводять досить плідний двотижневий збір у Грузії, який триває із 6 по 15 лютого. Приїзд команди у курортні Урєки супроводжує дощ. Але вже наступного дня розпогоджується. І не розчаровує не тільки погода. Проживання, харчування, футбольні поля, спаринги – усе на цілком прийнятному рівні.

Під час грузинського збору Десна бере гору (2:0) над експериментальним складом срібного призера минулого чемпіонату – батумським Динамо грає внічию (1:1) ще з однією командою елітного дивізіону – Колхеті–1913» (Поті) і перемагає першолігівські Одіші (Зугдіді) – 1:0 та Мерцхалі (Озург) – 2:1. У кожному з цих матчів на поле виходили, за рідким винятком, усі наявні гравці. Десять із них – на контрактах і одинадцять – на перегляді.

На правах оренди. В останній день лютого оформляється річна оренда Максима Банасевича, трансфер якого належить луганській Зорі. Максиму – 21 рік. Вихованець столичного футболу. Свого часу провів 14 ігор в юнацьких збірних України. У складі «Зорі» – чемпіон України сезону 2012-2013 серед молодіжних команд


Березень

На Західній Україні. На березень планувався передстартовий збір деснянців у Туреччині. Але натомість вони виїздять на Західну Україну. Річ у тім, що масштабне перезавантаження складу команди усе ще залишається актуальним. Тож турецький «десант» уже навряд чи став би доречним.

Два дні поспіль, 15 і 16 березня, на стадіоні Рух в Івано-Франківську Десна проводить спаринги з лідерами тамтешнього аматорського футболу. З рахунком 5:1 вона перемагає Ніку з обласного центру і грає внічию (1:1) з чемпіоном і володарем Кубка області — Оскаром із Підгір’я. А виконавши намічене на прикарпатську частину заключного збору, команда перебирається в сусідню область, де перемагає Тернопіль – 1:0 і Дністер із Заліщиків – 4:1

У заявку включені. Тим часом збігають останні передстартові дні. І буквально у переддень першої календарної гри, коли були представлені усі необхідні документи, за Десну дозаявляють грузинського легіонера Коберідзе. Лука – уродженець Тбілісі, йому 21 рік. Основне ігрове амплуа – опорний півоборонець. З 2012 го виступав у вищій лізі чемпіонату Грузії за команду «Зугдіді. Із серпня 2015 року – в «Гурії». В «Десну» був запрошений за рекомендацією екс-гравця нашої команди Левана Гулордави. І пройшов у складі нашої команди увесь підготовчий період, починаючи з січневого Меморіалу Макарова.

А у першій декаді березня з список поповнили такі футболісти. Воротар Богдан Когут, 28 років. З початку своєї професіональної кар’єри «засвітився» у п’яти клубах. Але при цьому 96 із 136 зіграних ним матчів були проведені за «Карпати-2»(35) і «Буковину» (51). 25-річний центральний оборонець Максим Максименко, вихованець СДЮШОР «Шахтар» (Донецьк), приходить у Десну після того, як минулого року, виступаючи у вищій лізі чемпіонату Латвії за юрмальський Спартакус зіграв і чотири поєдинки за цю команду – в Лізі Європи. Бронзовий призер чемпіонату і володар Кубка Молдови у 2013 році. Зіграв 51 матч за юнацькі збірні України різних вікових категорій. Почуваючи себе в рідній стихії як в обороні так і в півзахисті, 24-річний вихованець столичного футболу Денис Фаворов, котрий раніше виступав за «Арсенал Київ», «Черкаський Дніпро» та «Полтаву», зігравши у першості дублерів, другій і першій лігах чемпіонату України 75 матчів. Півоборонець Максим Марусич, 22 роки, попередньою командою якого був Гірник – Спорт, влітку 2014-го «засвітився» у прем’єр- лізі – тричі виходив на заміну у складі львівських Карпат. Того ж року зіграв два матчі за молодіжну збірну України. Крім того, новий контракт з чернігівською Десною підписує 22-річний оборонець Рудольф Сухомлинов. Він повертається із ризького «Сконто», оскільки через серйозні проблеми із ліцензуванням (великі фінансові невиплати і т.д.) Федерація футболу Латвії позбавляє п’ятнадцятиразового чемпіона Латвії статусу команди вищої ліги

Випробування – по повній. У другій частині сезону 2015/2016 Десні випадають випробування, як-то кажуть, по повній. Річ у тім, що пізньої осені були зіграні матчі трьох стартових турів другого кола, і волею календаря розіграшу наші помірялися силами не з тими командами, котрі перебувають у першій лізі на провідних ролях. Зате весною, прямо зі старту, належить з’ясовувати стосунки з усіма претендентами на перехід у Прем’єр-лігу. І жодного прохідного матчу у протистояннях з ними не передбачалося. Коли ж настане черга ігор з командами з підвалин турнірної таблиці, аутсайдери у свою чергу не даватимуть змоги бодай трішки перевести подих.

«Ніхто не випав». Свій прем’єрний матч весняної частини чемпіонату Десна проводить 26 березня у Харкові. І перемагає «сонячних» – 1:0. А це був не просто реванш за поразку з аналогічним рахунком 0:1 у першому колі. Адже з огляду на поставлені завдання і турнірне становище три очки мовби повітря були необхідні обом командам. Об’єктивні ж фактори, здавалося, давали більше шансів харків’янам, які солідно доукомплектувалися і, зокрема, цілий місяць провели на зборах у турецькій Анталії. Та вирішальною стає 50-а хвилина гри. Коберідзе «видряпав» м’яч у центрі поля, переадресував його Картушову, а той одразу зорієнтувався, що робити далі. Одержавши своєчасний пас, Бовтрук спрямовує шкіряну кулю у ворота У кінцевому ж підсумку в цьому турі чернігівська команда виявилася єдиною, яка спромоглася перемогти в гостях.

Виграла команда, в якій ніхто не випав (і це за умови, що у стартовому складі Десни вийшли п’ятеро новачків). А поступилася команда, яка виявилася розбалансованою. Такий головний висновок випливав із сказаного під час післяматчевої прес-конференції наставником Геліоса Сергієм Сізіхіним і одним із тренерів Десни Олександром Приходьком.

А яка гра, таке і визнання. Саме наставника нашої команди Олександра Рябоконя визнано тренером туру за версіями двох популярних сайтів. Разом із тим кращим центральним півзахисником туру визнано Євгена Чепурненка, а серед лівих оборонців віддано перевагу Рудольфу Сухомлинову.


Квітень

Лідер є лідер. Весною 2016-го футбол приходить у Чернігів на два–три тижні пізніше, ніж в інші міста України, де є команди з першолігівським статусом. Це пов’язано з тим, що тернопільська Нива, яка 2 квітня мала б грати на виїзді проти Десни, знімається з розіграшу. А опинившись у другому турі «поза грою», деснянці вирушають на Гомельщину, де проводять тижневий збір з двома суперниками – нульова нічия з гомельськими «залізничниками» та вольова перемога 3:2 над іншою командою першої ліги Білорусі – світлогорським Хіміком.

А потмім була гра із Зіркою, та як деснянці не прагнули якнайкраще підготуватися до протистояння з лідером, домогтися позитивного результату не вдається. Злагоджені дії усієї команди, стрімкі небезпечні контратаки…Те, що принесло три очки в Харкові, у Кіровограді не спрацьовує. Підопічні Сергія Лавриненка при першій-ліпшій нагоді зривають атаки Десни уже в їхньому зародку, зупиняючи суперника за допомогою дрібних фолів. А наступають кіровоградці широким фронтом, масово, і на 80-ій хвилині настає розв’язка. Увірвавшись у штрафний майданчик, де скупчилося багато гравців, Чичиков, котрий раніше не раз забивав Десні, спрямовує м’яч під поперечину

Реванш маріупольців. 16 квітня матчем Десни з Іллічівцем новий футбольний рік розпочинається і в Чернігові. Програвши у вересні минулого року на своєму полі з мінімальним рахунком Десні, приазовські футболісти потім не поступалися ні вдома, ні в гостях. І так – дванадцять турів поспіль. Тож на гру з Десною питання ставиться руба: перемога – і жодних інших варіантів. Звісно, націлена на виграш і наша команда, Розв’язка ж протистояння виявиться вельми схожою на ту, яка була у попередньому турі Один-єдиний гол «визріває» на 78–ій хвилині – на якісь півтори-дві хвилини раніше, ніж відбулося взяття воріт у Кіровограді. І знову ж таки голом увінчується миттєва «пожежа» у нашому штрафному майданчику.

Ще два новобранці. Напередодні, 15 квітня, за Десну були дозаявлені ще два гравці. Контракти підписуються з двадцятитрирічними – оборонцем Олександром Чорноморцем та півзахисником Олегом Луценком. Свого часу Чорноморець був гравцем збірної України U-19. В його активі – 25 матчів за цю команду. В 2011 році дебютував у структурах київського Динамо, виступаючи в турнірі дублерів і молодіжній першості. А у складі Динамо-2 зіграв 93 календарні матчі чемпіонату України. Останній – 1 листопада минулого року. Тоді перемогли кияни 3:1, і один з голів записав на свій рахунок Олександр. А у футбольній біографії Луценка перш за все привертає увагу той факт, що у сезоні 2014-2015 він виступав за прем’єрлігівський Чорноморець. Зіграв зіа Одесу у двадцяти матчах. І в тринадцяти виходив на поле у стартовому складі. А в осінній частині нинішнього чемпіонату був заявлений за криворізький Гірник.

Притишена хода. Завершуються квітневі виступи Десни нульовою нічиєю у Кривому Розі та домашньою «осічкою» у поєдинку з Оболонню-Броварем- 0:2. Наприкінці першого тайму рахунок відкриває екс-деснянець Іващенко (у нашій команді – вісім матчів, 0 голів). У другому ж таймі гостям вистачить тринадцяти хвилин, щоб подвоїти результат. А надалі «Десна» матиме менше нагод бодай розмочити рахунок, ніж «Оболонь Бровар» – довести його до розгромного.


Травень

Заряджені спрагою перемоги. Останній місяць весни Десна починає гольовою нічиєю у Горішніх Плавнях з тамтешнім Гірником – Спортом. При цьому на післяматчевій прес-конференції тренер «Десни» Олександр Приходько наголошує: «Нам ніяк не вдається забити, але дуже, віримо, що ось-ось прорве».

А «прориває» уже в наступному турі. Матч Десна – Черкаський Дніпро, в якому блискучу перемогу здобуває наша команда, став не тільки чільним учерговому турі, а й одним із центральних у першій лізі сезону 2015-2016. Адже його результат безпосередньо ссприяє достроковому здобуттю кіровоградською Зіркою звання чемпіона і путівки у Прем’єр-лігу.

Чи й треба говорити, що суперники виходять на поле, будучи максимально налаштованими на перемогу. Адже черкащани після попереднього ігрового дня одноосібно посіли другу турнірну сходинку. У свою ж чергу деснянці не можуть не відчувати, як зменшується кредит довіри їхніх прихильників. Бо гра грою, а де ж забиті голи і домашні перемоги?

І ось, так би мовити, зачароване коло розірвано. Перший із трьох забитих деснянцями у голів припав на 13-у хвилину. Після розіграшу кутового м’яч головою у ворота гостей спрямовує Фаворов. І то вельми важливий і такий вистражданий гол – деснянці не забивали на стадіоні імені Гагаріна впродовж п’яти турів підряд. Втім, на 23-ій хвилині ніхто не завадив дніпрянину Бушману здійснити сольний прохід з центру поля до нашого штрафного майданчика і, неначе на “блюдечці”, викласти м’яч під завершальний удар нападникові Качуру. Однак надалі гра продовжує котитися за чернігівським сценарієм. І, зрештою, на 63-ій хвилині одинадцятиметровий чітко реалізовує Фаворов, а на 76-й невідпорного удару завдає Картушов.

Гол – найшвидший, перемога – найбільша. Здобувши феєричну перемогу над черкащанами, деснянці показують бойовий дух і в сумському протистоянні. А починається воно із надзвичайно швидкого гола. М’яч опиняється у воротах господарів уже на 25-ій секунді матчу. Причому так чи інакше причетною до результативної атаки стає половина польових гравців команди. А на добиванні відмінно грає Задерецький. Після його завершального удару одразу троє сумчан намагаються зупинити шкіряну кулю. що летить у незахищені ворота, однак це їм на вдається. У другому ж таймі забивають Картушов і Чепурненко (двічі). В кінцевому ж підсумку перемога з рахунком 4:0 стане найбільшим виграш нашої команди у сезоні 2015-2016.

…І перший хет-трик Чепурненка. Два заключні матчі травня деснянці проводять вдома. Спочатку їм не вдається переграти «Тернопіль». Наша команда має велику ігрову і територіальну перевагу, а в другому таймі – ще й кількісну. Більше того, був і пенальті у ворота суперника. Але гра закінчилася так, як закінчилася. На 86-ій хвилині забитим голом обертається активність Артема Грищенка. Однак граючи практично увесь другий тайм у меншості, «муніципали» на другій компенсованій хвилині все-таки уникають поразки.

“Від печалі до радості” – один крок. У футболі таке трапляється нерідко. От і Чепурненко, не реалізувавши у грі з Тернополем пенальті, стає героєм останнього домашнього матчу сезону 2015/2016, в якому Десна переконливо – з рахунком 3:1 – перемагає краматорський Авангард. На рахунку Євгена – усі три забиті господарями голи.

Йде лише шоста хвилина, коли деснянці блискавично розігрують комбінацію з двома довгими передачами і з подачі Банасевича відкриває рахунок. Він одним дотиком невідпорно спрямовує шкіряну кулю у дальній кут. А на 19-ій та 43-ій хвилинах. уболівальники одержують змогу насолодитися ще двома його шикарними голами. Причому і другий, і третій виявилися майже копіями першого. І то був перший хет-трик Євгена у кар’єрі професіонального футболіста.

Що ж, на фініші сезону справжнім лідером Десни проявляє себе атакуючий півзахисник Євген Чепурненко. Своєю майстерною і результативною грою він значною мірою сприяв тому, що останнім часом турнірні показники нашої команди поліпшилися. І сам за себе говорить факт: за версією популярного інтернет-ресурсу Євген був визнаний героєм 27-го туру. А хет-трик, зроблений у матчі з краматорським Авангардом, вивів його на друге місце у змаганні бомбардирів першої ліги


Червень

Матч останній – не вирішальний. Сезон 2015/2016 першолігівці завершують 1 червня. А за день до останнього туру стає відомо, що і путівка в елітний дивізіон буде тільки одна, і матчі плей-офф відміняються. Відтак більшість зустрічей заключного ігрового дня одразу втрачають свою значимість.

Матч Миколаїв – Десна і перед цим сприймався в афіші туру як локальне протистояння сусідів-середняків. Але проходить вона жваво. Наші уже на 7-ій хвилині забивають гол. У притаманному йому стилі відзначається Фаворов. Денис несподівано вискакує з-за спини захисника і, упевнено діючи на «другому поверсі», різким ударом головою ловить воротаря на протиході. Однак ще до перерви нападникові господарів Берку вдається зробити те, що, приймаючи Десну на своїх полях, не змогли атакувальники інших команд ліги – забити два голи. Минає ж уже 90-а хвилина, коли миколаївці, котрі тільки-но вперто захищалися, розганяють стрімку контратаку і Батюшин забиває третій гол

А як вплинув результат матчу на підсумкове турнірне становище команд? Ніяк. Миколаїв так і залишився на сьомому місці. Слідом за ним – наші. Вигравши в останньому турі, за набраними очками з Десною зрівнявся Нафтовик-Укрнафта. Але в охтирців гірші додаткові показники. Таким чином, завершивщи осінню частину чемпіонату на одинадцятій позиції, весною деснянці піднімаються на три турнірних сходинки Але ж у порівнянні з двома попередніми чемпіонатами вони опускаються на стільки ж сходинок вниз.

За два роки – у Прем’єр лігу. Тим часом віце-президент «Десни» Ігор Базалинський підтверджує, що перед командою ставиться завдання за два роки увійти у прем’єр-лігу. Про це він говорить на зустрічі з вболівальнками 2 червня – того ж дня, коли команда повертається з Миколаєва.

З подачі віце-президента обговорюються різні аспекти задекларованої стратегії розвитку ФК «Десна». Йдеться про те, що треба зробити, аби футбольний клуб за своєю суттю став народним, а команда зайняла гідне місце у футбольній ієрархії країни. Серед іншого мова зайшла і про нову емблему «Десни», розробка якої починалася із залученням як знавців геральдистики та історії команди, так і ветеранів «Десни», представників різних поколінь вболівальників. Відтак команда йде у відпустку, а на стадіоні починається реконструкція.

Співпрацю завершено. Тим час відбуваються кадрові ротації. Одержавши 5 червня статус вільного агента, Богдан Когут стає воротарем рівненського Вереса. Закінчився термін оренди у вихованця чернігівського футболу, півзахисника Дмитра Задерецького, і він повертається у прем’єрлігову Волинь, якій належить. Міжнародний трансфер – у півзахисника Олега Луценка, його підписує грузинська команда Гагри. А ще один півзахисник Максим Марусич через півроку знову одягає футболку Гірника- Спорту, завершується співпраця і з нападником Микитою Вовченком.

Перше придбання. У свою чергу перше придбання перед новим сезоном робить Десна. 16 червня, підписується контракт із 27-річним воротарем Махновським. Костянтин – вихованець футбольної школи київського «Динамо». Протягом 2004—2006 провів 14 матчів у складі юнацьких збірних України різних вікових категорій. З 2007 по 2011-ий грав у польських командах «Пьотрковія», ЛКС (Лодзь) та «Легія» (Варшава). Відтак «засвітився» у вітчизняних Оболоні та Севастополі, у складі якого став переможцем першої ліги. А перед Сумами, де грав весною 2016-го, була ще й азербайджанська Рявана.


Липень


Сім спарингів. Після відпустки Десна розташовується на добре знайомій їм базі у Пущі-Водиці. І у проміжку між 2 та 19 липня проводить на Київщині сім спарингів. Причому, чотири закінчуються з рахунком 2:1 Перші суперники – молодіжні команди прем’єрлігових Динамо Київ та Сталі, які поступаються відповідно з рахунком 0:1 та 1:2. І усі три голи Десни у цих матчах забиває 23-річний нападник Олександр Філіппов.

З рахунком 2:1 Десна перемагає і віце-чемпіона Ірану – тегеранський Персеполіс. У середині першого тайму рахунок відкриває Олександр Філіппов, перед перервою іранці, які перед цим не реалізували пенальті, відновлюють рівновагу. А на 87-й хвилині Максим Банасевич забиває переможний гол. Наступні спаринги Десна проводить з київським «Арсеналом» (1:3) та вінницькою Нивою (1:2) . А 16 липня у складі резервістів київського Динамо вперше у своїй футбольній кар’єрі проти Десни зіграє Андрій Ярмоленко. І знову було зафіксовано рахунок 2:1. Голами у чернігівців відзначаються Олександр Філіппов та Андрій Мостовий. А у заключному матчі буде зафіксована єдина під час передсезонної підготовки нічия – 1: 1 з Оболонню–Броварем.

Реальне підсилення. До початку нового сезону в заявковому списку команди з’являються сім нових прізвищ. Крім вищезгаданого Махновського, деснянцями стають: нападник Олександр Філіппов, 23-роки, попередня команда – Авангард Краматорськ У її складі у минулому сезоні забив шість голів. Як перспективний форвард залучався у юнацьку та молодіжну збірні України, вишолігівські Арсенал та Іллічівець. Півзазисник Андрій Мостовий, 28 років, попередня команда – Зірка, Кропивницький. У її складі став переможцем першої ліги – 139 матчів зіграв у цьому дивізіоні і 28 – у другій лізі. Олександр Волков, 27 років, попередня команда – Олімпік Донецьк. У вищій лізі зіграв 8 матчів, у першій – 81, у другій – 29. Захисник Ігор Солдат, 25 років. Попередня команда – Гірник, Кривий Ріг. Півзахисник Богдан Мишенко, 22 роки. Попередня команда – . молдавський Мілсамі. Виступав за донецький Металург – 20 матчів у Прем’єр з лізі. Нападник Денис Галенков, 21 рік Попередня команда – Олімпік Донецьк. У вищій лізі зіграв 3 матчі. Виступав у молодіжній першості України.

Разом із тим Десну залишають вихованці чернігівського футболу – нападник Артем Грищенко і захисник Вадим Малюк. Мотивується це нестачею ігрової практики. Відтак Артем опиняється у чернівецькій Буковині. Але невдовзі повертається у рідну команду. А Вадим йде в аматори – плисківську Єдність.

На старті – шість із шести. В передостанню суботу серединного місяця літа. першолігівці починають новий сезон. Зокрема, Десна виїздить у Миколаїв. І їй судитиметься стати єдиною командою, котра у прем’єрному турі здобуде перемогу в гостях. Причому взяттям воріт закінчується уже перша акцентована атака. Йде друга хвилина, коли Картушов кидає у прорив Філіппова і той, зачепившись за м’яч, на шляху до штрафного майданчика двічі обігрує одного й того ж оборонця і сильним ударом спрямовує шкіряну кулю у дальній від голкіпера кут. Туди ж вона вдруге потрапляє за три хвилини до перерви. Другий гол – на рахунку Картушова, котрий завдав влучного удару метрів з двадяти п’яти. А переломити хід боротьби у другому таймі «муніципали» не спромоглися – 2:0.

У другому турі деснянці мають приймати охтирських «нафтовиків». На стадіоні імені Гагаріна ще у червні почали розгортатися роботи по реконструкції. І матч проводиться на Оболонь-Арені у Києві. Це уможливило і те, шо у дні, коли згідно календаря розіграшу наша команда має грати вдома, «пивовари» вирушають у гості. А лік своїм голам, забитим за Десну, започатковує Волков. На 11-й хвилині, опинившись після подачі Картушова неприкритим на дальній штанзі, він холоднокровно спрямовує м’яч у сітку.

Нова емблема. 27 липня презентується нова – із білими і синіми кольорами – емблема футбольного клубу, яка відповідає його традиціям. Народилася вона в результаті оголошеного конкурсу і широкого обговорення представлених робіт.


Серпень


… І харківські гостини. В останньому місяці літа деснянці проводять шість офіційних матчів. Чотири з них – Харкові. А перший відбувається в Черкасах. І ціною пенальті, забитого у наші ворота, стають три очки. Забігаючи ж наперед, зазначимо, що до зимової перерви деснянці програють у гостях ще лише раз.

Чергова гра – кубкова. На другому етапі цих других по значимістю всеукраїнських футбольних змагань Десну приймає Геліос. Поєдинок – напружений. І, зрештою, далі йдуть наші. На 82-й хвилині переможний гол забиває Павло Щедраков. При цьому всюдисущий капітан Вадим Мельник завершує матч у воротарському амплуа. Річ у тім, що під завісу гри суддя вилучає з поля нашого голкіпера Махновського А ліміт замін на той час уже вичерпано. І тоді капітан стає у ворота, які так і залишаться недоторканими.

Не минає і тижня, як ці ж суперники сходяться в офіційному протистоянні вдруге. Цього разу – в рамках другого попереднього етапу розіграшу Кубка України. Оскільки ж Махновський у найближчому матчі мусить відбути дискваліфікацію, у ворота стає Олег Шевченко, а в заявковий список потрапляє і 19-річний голкіпер Сергій Мелашенко – син першого в незалежній Україні деснянського воротаря Юрія Мелашенка. Матч мав би відбутися на полі, заявленому Десною. Але в результаті перемовин сторони вирішують помірятися силами знову на стадіоні Сонячний. От тільки піднесе сюрприз погода – майже усю гру періщитиме злива. А в підсумку – нічия. Рахунок на 76-й хвилині відкрив Олександр Філіппов, але через три хвилини півзахисник «Геліоса» Віталій Субочев відновив рівновагу

Перемігши у матчі наступного туру у Чернівцях з рахунком 1:0 тамтешню «Буковину», «Десна» повертається у Харків. І приймає тут Верес, який теж узяв курс на здобуття путівки у Прем’єр-лігу. Звісно, перемога у таких протистояннях по-особливому жадана. Але ще більше обидві команди прагнуть не програти. Тож обійшлося без пропущених голів. Але й без забитих – теж.

Із Десни – у Зугдіді і Полтаву. У ті ж дні Десну залишають два оборонці. Максим Лещенко відправляється у Полтаву, а Рудольф Сухомлінов на правах оренди вирушає в Зугдіді – команду з однойменного міста, котра бореться за виживання у вищій лізі чемпіонату Грузії. До речі, в радянські часи Зугдідський район мав тісні ділові і культурні контакти з Талалаївським районом Чернігівщини. А у лютому 2016-го, коли завершувався перший грузинський збір Десни, відбулася товариська гра, у якій взяли участь головним чином тренери нашої команди і зугдідської команди Одіші-1919. За «Десну» забивали Леван Гулордава (2 голи), Олександр Приходько і Олександр Рябоконь, за Одіші — президент клубу Малхаз Чежія..


Вересень


Селекція триває. У перший день календарної осені Десна спарингує з дебютантом Прем’єр ліги – кропивницькою Зіркою. Перемагають старші за рангом – 2:0. І того ж дня дня в заявку нашої команди вноситься 23-річний захисник Динамо Антон Братков, попередньою командою якого (втім, лише кілька тижнів) був рівненський Верес. Показово, що Антон виступав за збірні України усіх вікових категорій – від U-16 до U-21. А у липні 2013-го дебютував у складі київського Динамо-2. Причому, сталося це у прем’єрному матчі сезону в Чернігові, коли Десна повернулася у першу лігу. Вперше ж Братков зіграє в офіційному матчі за Десну через два тури в Краматорську.

Дубль Фідіппова. Черговий виїзд команди – у славне місто Тернопіль. І у поєдинку з тамтешніми «муніципалами» як справжній голеадор знову проявляє себе Філіппов. На 10 –й хвилині, настійливо «чіпляючись» у штрафному майданчику суперника за м’яч, Олександр рішуче відтісняє опонента і, зрештою, завдає невідпорного удару. А перед свистком на перерву метрів з 25 не менш переконливо подвоює рахунок, який виявиться остаточним.

Повернення на Оболонь–Арену. Із Тернополя деснянці тримають курс на Київ. «Харківські гостини» закінчилися. А на стадіоні ім. Гагаріна в Чернігові триває перший етап реконструкції. Тим часом варіантів стосовно того, де проводити наступні домашні матчі, негусто. Все ж реальністю стає, здається, найбільш прийнятне – команда повертається на Оболонь–Арену. Загалом підопічні Олександра Рябоконя зіграють тут 8 матчів регулярного чемпіонату і наберуть 17 очок, але 9 вересня Десна, яка з початку сезону пропустила лише два м’ячі, зазнає ніщивної поразки від ковалівського Колоса – 0:4. У першому таймі у складі переможців двома голами відзначиться Євген Морозко. Виконуючи штрафний, він чи то робить навіс чи то б’є по воротах, а помилка голкіпера на виході обертається тим, що м’яч опиняється в сітці.

Реабілітація голами. «Оргвисновками» стає те, що у наступному матчі в Краматорську в стартовому складі Десни відбудуться зміни на п’яти ігрових позиціях. А на лаві запасних залишаються і півоборонці, котрі протягом тривалого часу є визнаними лідерами команди. Однак саме вони, вийшовши на заміну, заб’ють у цьому матчі обидва голи. Йтиме 62-а хвилина, коли Чепурненко переможно замкне передачу з лівого флангу. А на третій доданій хвилині Картушов зміститься до центру і, вчасно одержавши м’яч від Філіппова, поставить голкіпера у безвихідь.

Із п’ятої на третю. У поєдинках, які будуть зіграні у другій половині вересня, ворота Десни теж залишатимуться на замку. Спочатку буде нульова нічия у Сумах. Потім, у матчі 1/16 фіналу Кубка України чернігівці здобудуть перемогу над київським «Арсеналом». Гол, підключившись у своєму стилі в атаку, заб’є оборонець Фаворов. А у зустрічі 18 серпня зі «Скалою» ворота суперника розпаковуватимуть Банасевич (двічі) та Філіппов.

Відтак Десна піднімається з п’ятої турнірної сходинки, яку займала, починаючи з п’ятого серпня, на третю. І нижче уже не опускатиметься.


Жовтень


Три вікторії і осічка у Полтаві. У перший день серединного місяця осені Десна рахунком 5: 2 декласує на виїзді Гірник-Спорт. На 48-ій і 51-іій хвилинах голи забиває Філіппов, а потім по одному – Картушов, Чепурненко і Максименко. У свою чергу господарі відповідають двома влученнями.

На початку жовтня в заявку команди вносяться два нових футболісти – півзахисник В’ячеслав Акімов і оборонець Олександр Головко. Олександр – син багаторічного капітана Динамо Олександра Головка, вихованець динамівської школи. Йому – 21 рік. В минулому сезоні провів у складі Динамо-2 десять матчів. У складі Шахтара-3, Говерли та Іллічівця виступав 27-річний Вячеслав Акімов.

У наступних зустрічах Десна перемагає Інгулець (1:0, у Десні гол на 4-ій хвилині забиває Фаворов) і «Арсенал-Київ» (2:1, у Десні відзначаються Мельник і Волков, у «канонірів» – екс-деснянець Есеола). Але після цього 5-матчеву переможну серію перерве поразка від Полтави (0:1). Напркінці першого тайму гол заб’є Євген Трояновський, пас якому віддасть наш захисник.

Хоча Дніпро уже не той. Вийшовши в 1/8 фіналу Кубка України, Десна одержує в суперники Дніпро. Матч, на який футбольний клуб направляє з Чернігова 12 автобусів з вболівальниками, проходить 26 жовтня у Києві на стадіоні Оболонь-Арена. Це третє кубкове протистояння «річковиків». У попередніх, будучи представленими головним чином найближчим резервом, дніпряни легко досягали бажаного. Цього ж разу на поле виходить основа. Але з відомих причин Дніпро зараз уже далеко не той, яким був ще три роки тому. Втім, на Оболонь-Арені команда, яку веде за собою зірковий Руслан Ротань, гру показує непогану. У свою чергу деснянці мало в чому поступаються супернику і створюють більше небезпечних моментів. Однак і основний, і додатковий час минають без забитих голів. А у футбольній лотереї щастить Дніпру – 7:6.

До речі, у чергових турах чемпіонату дніпряни виходитимуть на гру зі Сталлю та Динамо практично таким же складом, як і проти Десни. І у першому матчі буде зафіксована нічия, а у другому гранд переможе з мінімальним розривом у рахунку. Вийшовши ж в 1/4 фіналу розіграшу Кубка України, Дніпро здолає полтавську Ворсклу – 1:0. А у 17-му турі вдруге в сезоні переможе Зорю – третю на сьогодні футбольну команду України.

На другу сходинку. В останньому ж турі жовтня Десна перемагає на Оболонь-Арені «пивоварів» – 2:1. Йде лише 3-я хвилина, коли Вадим Мельник доводить до гола розіграш стандарта. Однак уже в середині першого тайму завдяки блискучому рейду Іллі Коваленка кияни відновлюють рівновагу. А перед свистком на перерву свій перший в Україні гол забиває грузинський легіонер Лука Коберідзе. Відтак Десна переміщається на другу сходинку турнірної таблиці, відтіснивши на третю Верес, котрий тепер відстає від чернігівців на два очка. Щоправда, у рівнян у запасі незіграний матч з Нафтовиком –Укрнафтою, провести який сторони домовляються напровесні 2017-го.


Листопад


Як нокаутували лідера. В осінніх виступах Десни найбільшу втіху приносить заключний матч першого кола, який вони проводять 5 листопада. Приймаючи на Оболонь Арені головного претендента на здобуття прем’єрлігової путівки – маріупольський Іллічівець – підопічні Олександра Рябоконя здобувають переконливу вольову перемогу. І показують при цьому надзвичайну скорострільність: впродовж чотирьох хвилин – три голи.

Першими у цій зустрічі відзначаються маріупольці – на 19-ій хвилині Кольцов реалізовує 11-метровий. Втім, гра проходить з перевагою Десни. Але номінальні гості оборону тримають впевнено. Картина на полі не міняється і після того, як у середині другого тайму за дві жовтих картки суддя вилучає з поля екс-деснянця Кисіля. Але у кінцевому підсумку заключні десять хвилин стають переломними. На 82-ій хвилині Денис Фаворов бере гру на себе і завдає невідпорного удару в дальній кут. А буквально через три хвилини прорив Максима Банасевича зриває вищезгаданий Кольцов. І Олександр Філіппов з пенальті виводить наших уперед. Минає ж ще лише одна хвилина – і той же Філіппов доводить рахунок до 3:1. У тому ігровому епізоді у своєму штрафному майданчику скупчуються п’ятеро маріупольців, але усі вони залишаються в ролі статистів, коли на добиванні відзначається Олександр, роблячи з початку своїх виступів за Десну третій дубль. Сайтом Sportarena.com його і було визнано кращим гравцем туру. А в номінації «Кращий тренер» буде названо Олександра Рябоконя, котрий, до речі, удостоювався такої честі і за підсумками першого туру.

І все-таки треті. Волею календаря розіграшу у першій лізі команди проводять у листопаді ще й три тури другого кола. Зокрема, Десна грає на Оболонь-Арені з Миколаєвом та Черкаським Дніпром і виїздить в Охтирку.

Миколаївців чернігівці перемагають і у повторному протистоянні – 3:1.На 10-ій хвилині
відзначається Банасевич , котрий здорово проводить заключні матчі, і рахунок 1:0 тримається до середини другого тайму, коли Рогозинський відновлює рівновагу. А під завісу матчу – на 87-ій і 89-ій хвилинах – крапки над «і» ставлять Філіппов і Фаворов (з пенальті).

Сильний снігопад супроводжує протистояння в Охтирці. Поле – важке. А за таких умов бажаного добиваються господарі. Йде тридцята хвилина, коли півоборонець Геннадій Пасіч, опинившись на лінії штрафного, «просковзує» між захисниками і увінчує «побачення” з Махновським точним ударом. А вже під саму завісу зустрічі охтирці забивають другий гол. Пенальті реалізує Арвеладзе . Той самий Арвеладзе, котрий стане у грудні першим зимовим придбанням Десни.

У заключному ж матчі 2016 року наша команда зіграє внічию з Черкаським Дніпром . Рахунок на 11-ій хвилині відкриє реактивний Вадим Бовтрук А на 35-ій знаний нападник Олександр Ковпак скористається помилкою на виході Махновського.

Відтак Десна залишається на третьому місці. Повернутися після поразки від «нафтовиків» на другу сходинку вона уже не могла, але бути у трійці лідерів – теж здорово. Власне, таке завдання і ставилося на нинішньому етапі.

…І рукотворні аргументи. 18 листопада футбольний клуб подає у Федерацію футболу України заявку на проходження атестації для участі Десни у Прем’єр-лізі. А заявка підкріплена і тим, що зроблено, починаючи з минулого літа, у рамках першого етапу реконструкції стадіону імені Гагаріна. Уже стало до ладу запасне поле, яке довелося робити фактично з нуля, бо там не було навіть елементарного дренажу. Відтак змонтовано системи дренажу та автоматичного поливу газону. При цьому сюди перенесено з основного поля цілком придатний трав’яний покрив. Тренувальне поле огородили по периметру. Встановлено трибуну на 60 місць. Що стосується основного поля, то проведено усі підготовчі роботи для того, аби напровесні за сприятливих погодних умов постелити новенький смарагдовий газон і дати йому як слід влягтися. Поле ж оснастили системою електропідігріву, яка для команд прем’єр-ліги є обов’язковою. Разом із тим невпізнаною стає будівля на стадіоні, другий поверх якої тепер повністю відводиться під готель для команди. А на першому поверсі, зокрема, розміститься їдальня. Попереду ж – другий етап реконструкції. Але як тільки буде повністю готове поле, закиплять і футбольні пристрасті.


http://www.footboom.com/ukrainian/first/1483290156--desna-2016-na-shliakhu-do-prem-yer-lihy.html

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини