Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:38:33

Майже 70 видів спорту розвиваються в Чернігові

17.06.2015   11:40

Про проведення фізкультурно-оздоровчих та спортивно-масових заходів у місті Чернігові розповів на розширеній нараді начальник відділу по фізичній культурі та спорту міської ради Олександр Стецько.

Він, зокрема, наголосив, що фізична культура є складовою загальної культури суспільства, засобом зміцнення здоров'я, розвитку фізичних, морально-вольових, інтелектуальних здібностей і гармонійного формування особистості людини. Органічною частиною фізичної культури є спорт, соціальна цінність якого обумовлена його стимулюючим впливом на поширення його серед різних верств населення.

Фізкультурно-оздоровчі та спортивно-масові заходи спрямовані на широке залучення населення міста, особливо молоді, до регулярних занять фізичною культурою і спортом, сприяють зміцненню здоров'я, підвищенню розумової і фізичної працездатності, максимальній реалізації здібностей обдарованої молоді та виховання їх у дусі Олімпізму.

За словами О. Стецька, формування річного плану спортивно-масових заходів у Чернігові здійснюється за принципами:

відповідність організації заходу його завданням;
доступність за місцем та часом проведення для учасників та глядачів;
можливість виконання видів програми всіма учасниками;
безпека учасників, глядачів, суддів;
видовищність, наочність, естетичність, святковість, виховний вплив.
Керівник переконаний, що успіх організації та проведення змагальних заходів залежить від чіткого та раціонального їх планування впродовж календарного року.

«За метою та завданнями ми проводимо спортивно-масові та фізкультурно-оздоровчі заходи. За багато років у Чернігові створено багатоступеневу систему проведення спортивних заходів від шкільних до міських», - прокоментував О. Стецько.

З 213 видів спорту визнаних в Україні, в місті зареєстровано 68 видів, розвитком яких займаються дитячо-юнацькі спортивні школи, фізкультурно-спортивні товариства, заклади освіти, федерації з видів спорту, спортивні клуби. Щорічно планується і проводиться більше 90 офіційних міських змагань із 37 видів спорту. Більшість проводяться як „відкриті”, що дає можливість запросити для участі в них спортсменів не тільки з інших міст України, але і з інших держав.

Постійне вдосконалення організації проведення змагань, розширення географії учасників надало можливість отримати статус Всеукраїнських або міжнародних змаганням з міні-футболу серед ветеранів пам'яті В.П. Третьякова, з кульової стрільби „Поліське полювання”, з боксу „Король рингу”, художньої гімнастики „Перлина полісся”, вільної боротьби „Ілля Муромець”, веслування на байдарках і каное пам'яті А. Кошарного, з панкратіону „Кубок мера”, з волейболу та жіночого футболу до Дня міста. Лише за останні роки в цих змаганнях взяли участь спортсмени з Білорусі, Молдови, Ізраїлю, Іспанії, Ірану, Литви, міст Києва, Харкова, Сум, Броварів, Донецька, Білої Церкви, Дніпропетровська, Житомира, Кіровограда, Одеси, Кривого Рогу.

Наймасовішими та найпопулярнішими в Чернігові є змагання з футболу серед юнаків на призи Клубу „Шкіряний м'яч”, Чемпіонати та Кубок міста серед чоловічих команд з футболу та футзалу (2 ліги), волейболу, баскетболу серед молодіжних команд (юнаки, дівчата), шахів, які проходять від двох до п'яти місяців.

Крім міських спортивних змагань, відділ по фізичній культурі та спорту міськради бере участь в організації як обласних так і Всеукраїнських та Міжнародних змагань світового та Європейського рівня.

Не залишається поза увагою і проведення масових фізкультурно-оздоровчих заходів. За умови масової участі населення вони виконують важливі соціальні завдання. Це:

пропаганда та реклама форм і видів оздоровчої фізичної культури;
залучення різних верств населення до соціально корисного проведення дозвілля;
сприяння процесу виховання національної свідомості;
покращення соціально-психологічного клімату в трудових, учнівських та студентських колективах;
підвищення комунікабельності людей;
сприяння розвитку особистих та колективних навиків та вмінь;
встановлення особистих та колективних рекордів.
Головним організатором таких заходів є міський центр фізичного здоров'я населення „Спорт для всіх”, який тісно співпрацює з управлінням освіти, центром по роботі з дітьми та молоддю за місцем проживання міської ради, фізкультурно-спортивними товариствами, громадськими організаціями і здобув велику повагу і популярність у мешканців нашого міста.

Змагання між дитячими клубами, тиждень здорового способу життя „Юнацьке олімпійське літо”, „Ігри нашого двору”, „Мама, тато, я – спортивна сім'я”, змагання зі стрітболу, легкоатлетичні та велопробіги, „Чернігівська лижня”, „Веселі старти пришкільних таборів”, змагання з дворового футболу 3х3 та 8х8 у трьох лігах, змагання серед турнікменів – це лише невеликий перелік заходів, які стали своєрідною візитною карткою Центру та розповсюдились до інших міст України. Серед 67 щорічних заходів Центру найбільшої популярності набули змагання „Олімпійське лелеченя”, які охопили кожну школу.

З метою залучення різних верств населення нашого міста до соціально-корисного проведення дозвілля, пропаганди та реклами форм і видів оздоровчої і фізичної культури не можна залишити без уваги проведення Всеукраїнського велодня. Започаткувавши цей захід з участі невеликої кількості учасників, управління стратегічного розвитку та туризму міськради тепер залучає біля 2000 прихильників велоспорту.

Фізична культура у сфері освіти має на меті забезпечити розвиток фізичного здоров'я учнів та студентів, комплексний підхід до формування розумових і фізичних здібностей особистості, вдосконалення фізичної та психологічної підготовки до активного життя, професійної діяльності на принципах індивідуального підходу, пріоритету оздоровчої спрямованості.

Продовжується проведення міської Спартакіади школярів, у програму якої входять змагання з легкої атлетики, волейболу, баскетболу, настільного тенісу, шахів, спортивного орієнтування, легкоатлетична естафета, "Старти надій", з веслування на човнах „Дракон” та окремі змагання серед учнів загальноосвітніх навчальних закладів з пожежно-прикладного спорту, пішохідного туризму. Хокейні майданчики у школах № № 12, 19 та 27 дають змогу на високому організаційному рівні проводити змагання з хокею "Золота  шайба”.

Спільно з міською організацією товариства сприяння обороні України, міським об'єднаним військовим комісаріатом та управлінням освіти міської ради щорічно проводяться заходи з реалізації програми військово-патріотичного виховання молоді. Так, до Дня захисника Вітчизни і Збройних Сил України проведені змагання з кульової стрільби, До Дня Перемоги – міська Спартакіада з трьох видів спорту, участь у якій взяли команди усіх навчальних закладів міста.

Популярними серед учнівської та студентської молоді, як і раніше, є „Олімпійські уроки”. Разом з управлінням освіти вони проведені у всіх загальноосвітніх школах та позашкільних навчальних закладах міста. До їх організації долучались провідні спортсмени-олімпійці (чемпіони, призери та учасники Олімпійських ігор, чемпіонатів світу і Європи, Всесвітніх змагань з неолімпійських видів спорту), тренери адміністрації закладів, викладачі педагогічного університету, студенти.

Дні здоров'я, Спартакіади трудових колективів, державних службовців та працівників органів місцевого самоврядування, працівників банківських, медичних установ та працівників правоохоронних органів, пенсійного фонду, лісогосподарства, електропостачання, обласна спартакіада серед депутатів, участь у якій взяла команда міської ради та виборола у цьому році третє загальнокомандне місце – це лише невеликий перелік заходів фізкультурно-спортивних товариств.

О. Стецько акцентував увагу, що проведення фізкультурно-оздоровчих заходів неможливо провести без відповідної підготовки спортивних об'єктів. Щорічно цій роботі передує квітневий місячник з благоустрою та впорядкування спортивних майданчиків.

Спільними зусиллями установ освіти, спортивних шкіл, волонтерів, організовано прибирання майданчиків, а за підтримки комунальних служб міста обладнані стежини здоров'я, щорічно впорядковуються ігрові майданчики, місця для учасників та вболівальників, ремонтується та фарбується обладнання на пляжі „Золотий берег”.

Результати спортивних та фізкультурно-оздоровчих заходів відображаються в засобах масової інформації. Спорт має свою сторінку в газетах „Чернігівські відомості” та „Сім днів”, а на міському телебаченні не тільки в новинах, а і в передачі „Чемпіон”.

Для забезпечення безпеки під час проведення заходів професійна допомога надається міським управлінням охорони здоров'я та відділом внутрішніх справ. Їхня робота була високо оцінена представниками Мінмолодьспорту України та національними федераціями з видів спорту, що позитивно впливає на імідж Чернігова в цілому.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини