Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 17 травня, 19:45:18

30 квітня: цей день в Україні і світі

30.04.2024   08:58Агенцiя

ДЕНЬ 797 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 797 RUSSIAN AGRESSION

30 квітня відзначають Міжнародний день джазу, Міжнародний день свічника, День зачіски, Всесвітній день мобільності та доступності.

В Україні - День прикордонника

Православна церква вшановує пам'ять святого апостола Якова.

День прикордонника

День прикордонника України — професійне свято прикордонників України. Відзначається щорічно 30 квітня з 2018 року.

Дату обрано невипадково. У 1918, під час більшовицького режиму в Росії армія УНР встановила на кордоні державні символи та проголосила незалежність України. 9 лютого цього ж року було підписано Брестський мирний договір, згідно з яким Україну визнали самостійною державою. За умовами договору, союзники надали українському народу військову допомогу для утримання незалежності держави від встановлення більшовицького режиму.

9 квітня 1918 року Запорізьку дивізію війська УНР переформували у військовий корпус. 30 квітня завершився український контрнаступ на Донбасі з метою звільнення від більшовиків. Донецька група Армії УНР під командуванням полковника Володимира Сікевича, звільнивши велику частину Донбасу, вийшла на міжнародно визнаний кордон Української Народної Республіки з Російською Радянською Федеративною Соціалістичною Республікою і Всевеликим Військом Донським. На кордоні земель замайорів жовто-блакитний прапор як символ вільної незалежної України.

Всесвітній день мобільності та доступності

Всесвітній день мобільності та доступності відзначають 30 квітня з 2011 року.

Коли йдеться про маломобільні групи населення, насамперед спадає на думку образ людини з інвалідністю, яка пересувається в інвалідному візку. Для неї існує безліч бар'єрів - звичайний магазин біля будинку з високими сходами або без пандуса стає недоступним. Але насправді до цієї категорії належить більше різних груп людей.

Це можуть бути люди з різними функціональними порушеннями (зір, слух, опорно-руховий апарат); люди, які дістали тимчасову травму або нині хворіють; діти до 7 років; люди, які супроводжують маленьких дітей; вагітні жінки; літні люди.

Дуже часто маломобільні групи населення зазнають складнощів через неналежну організацію громадського простору навколо. Тому простір має бути організований таким чином, щоб будь-яка людина відчувала: для неї створено комфортні умови.

Міжнародний день джазу

Унікальний музичний стиль, заснований на імпровізації, що виник у США за часів рабовласництва, отримав назву "джаз". Своїм корінням він сягає музичних і культурних традицій африканського континенту, але значний вплив на формування джазу справила і європейська музика. Оскільки джаз з'явився в середовищі безправних рабів, його й досі вважають музикою, що символізує свободу, рівні можливості та боротьбу проти несправедливості й гноблення. Ініціатива проведення свята, присвяченого цьому музичному стилю, належить американському джазовому піаністові та композитору Гербі Генкоку, а 2011 року, згідно з офіційним рішенням ЮНЕСКО, 30 квітня було оголошено Міжнародним днем джазу.

День зачіски

День зачіски або День подяки перукарям - неофіційне американське свято, коли вшановують працю перукарів і перукарень, стилістів і всіх, хто створює справжні шедеври, допомагаючи нам повірити в себе.

Міжнародний день свічника

Заснований у 2017 році. Мистецтво створення свічок об'єднує дуже багато людей - від новачків до справжніх професіоналів. Незвичайний формат свічкової справи набуває популярності серед тих, хто любить створювати цікаві речі власноруч.

Ще цього дня:

1977 - Британський рок-гурт Led Zeppelin встановив світовий рекорд за відвідуваністю концертів. У Понтіаку (передмістя Детройта) кількість слухачів становила 76 299 осіб;

1999 - У зв'язку з виконанням свого мандата в Україні завершила роботу місія ОБСЄ;

2018 - АТО на сході України було змінено на Операцію Об'єднаних сил.

Церковне свято

Яків, син Зеведеїв, - один із дванадцяти апостолів Ісуса Христа. Шанується всіма християнськими церквами як святий-великомученик. Народився в Галілеї. Син галілейського рибалки Зеведея. Брат апостола Івана Богослова. Один із найближчих учнів Христа. Убитий у Єрусалимі за наказом іудейського царя Ірода Агріппи I.

Іменини: Василь, Гнат, Клим, Максим, Микита, Яків.

 

Останні новини Чернігівщини

Підтримка міжнародних партнерів України суттєва і лише набирає масштабу, – Володимир Кучма 11:26

Наразі Підтримка міжнародних партнерів України є дуже суттєвою. І вона набирає лише більшого масштабу. Такої думки голова Всеукраїнської асоціації громад Володимир Кучма.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:22

Протягом минулої доби зареєстровано 7 пожеж.

Компенсація від «єВідновлення» на самостійну відбудову: на що необхідно звернути увагу 10:07

Оскільки цей механізм програми запрацював тільки цього року, деякі громадяни ще мають труднощі із оформленням такого виду виплат. Тим часом, на Чернігівщині вже задоволено 39 заяв за цим видом компенсації майже на 80 млн гривень.

Олександр Ломако виступив перед депутатами Київради з проханням фінансово підтримати роботи з розбудови фортифікаційних споруд довкола Чернігова 08:32

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако сьогодні, 16 травня, взяв участь у ІII сесії Київської міської ради ІХ скликання, під час якої звернувся до депутатського корпусу стосовно підтримки нашого міста у частині зміцнення довкола нього існуючих фортифікаційних споруд та будівництва нових.

Сесія Чернігівської обласної ради – понад 50 важливих рішень для життєдіяльності області 08:30

Вчора, 16 травня, відбулося пленарне засідання вісімнадцятої сесії обласної ради. До роботи долучився начальник обласної військової адміністрації В'ячеслав Чаус, його заступники, керівники профільних структурних підрозділів.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини