Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 14:10:50

6 січня - цей день в Україні та в світі

06.01.2024   09:27Агенцiя

ДЕНЬ 682 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 682 RUSSIAN AGRESSION

6 січня в Україні та в світі відзначають Всесвітній день дітей-сиріт війни.

Цього дня в 2019 році православна церква України отримала томос про автокефалію;

У Польщі та Хорватії - свято Трьох Королів, в Ісландії - Йоль, в Ірландії - Маленьке Різдво, в Італії - Бефана.

Віряни святкують Хрещення Господнє.

Всесвітній день дітей-сиріт війни

ООН обрала дату 6 січня, щоб привернути увагу людей до становища сиріт війни. Міжнародна конвенція про права дітей свідчить, що їхні права мають дотримуватися навіть під час війни.

Діти мають право на захист за будь-яких обставин і на життя в мирній обстановці, навіть якщо дорослі не змогли розумно вирішити свої конфлікти.

Матеріальне становище дітей-сиріт у районах, де тривають конфлікти, залишається вкрай проблематичним, і заклик до держав виправити такий стан справ необхідний.

Нині у світі дуже багато біженців від війни; більше половини з них - діти, і серед них багато сиріт. Вони також страждають від інших наслідків воєнних дій: життя в окупації, покидання рідного дому, втрата друзів, відсутність безперервної освіти, панічні атаки.

День сиріт війни, на жаль, став актуальним і для України. Адже через війну, розв'язану Росією, багато українських дітей стали сиротами.

Ще цього дня:

1928 - Річка Темза, що вийшла з берегів, затопила деякі райони Лондона. 14 людей загинули, водою було залито підвали у Вестмінстері, рів Тауер, у галереї Тейт було пошкоджено 12 картин. Лондон залишився без телефонного зв'язку;

1928 - Уперше в історії багатонаціональних держав Європи в Польщі сформовано виборчий блок національних меншин - представники українських, білоруських, німецьких і єврейських національних партій;

1939 - Німецькі фізики Отто Ган і Фріц Штрассман повідомили про відкриття способу поділу ядер урану під дією нейтронів. Це був перший крок до практичного використання ядерної енергії;

1978 - Уряд Сполучених Штатів повернув Угорщині одну з її реліквій - корону святого Іштвана, що зберігалася в США з часів II Світової Війни;

1992 - Республіка Бурунді та Республіка Джибуті визнали незалежність України;

1992 - Україна встановила дипломатичні відносини з Аргентиною;

2015 - Литва зупинила на своїй території мовлення російських державних телеканалів РТР Планета, РенТВ і НТВ-Мир - за спотворення інформації про події в Україні;

2021 - Захоплення Капітолія США прихильниками Дональда Трампа, який програв президентські вибори, і теорії змови QAnon.

Церковне свято

6 січня в церковному календарі - Хрещення Господнє. Останнє свято різдвяно-новорічного циклу. Воно присвячене події, коли Іван Хреститель хрестив Ісуса Христа в річці Йордан. Тоді Сину Божому виповнилося 30 років. Хоча Ісус був безгрішним, але своїм вчинком він показав, що належить до людського роду.

Разом із Хрещенням віряни також святкують Богоявлення Господнє. Дата збігається, але це два різні свята. Коли Ісус Христос вийшов із води, то з небес опустився Святий Дух (голуб) і голос проголосив, що Христос - Син Божий.

Іменини: Андрій, Іван, Лідія, Марія.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.