Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 28 квітня, 00:55:45

25 листопада - цей день в Україні та в світі

25.11.2023   09:22Агенцiя

ДЕНЬ 640 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 640 RUSSIAN AGRESSION

25 листопада відзначають День пам'яті жертв голодоморів, Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок.

В Естонії - Кадрин день.

Православна церква – день ушанування пам'яті священномученика Климента, священномученика Петра.

День пам'яті жертв голодоморів

Щороку четверта субота листопада - день печалі та скорботи для всіх українців. Ця пам'ятна дата нагадує про жахливі події, пов'язані з геноцидом, вчиненим щодо українського народу.

Цей скорботний день назвали Днем пам'яті жертв Голодоморів, які мали місце в 1921-1923 рр., 1932-1933 рр. і 1946-1947 рр.

Наявність Голодомору замовчувалася до кінця 80-х років 20 століття. Найтрагічнішим і найжахливішим за наслідками став масовий голод 1932-1933 рр. Відомо, що за цей період від голоду, штучно і планомірно впровадженого в життя верхівкою радянської влади, загинуло понад семи мільйонів людей. Загиблих вшановують хвилиною мовчання, а по всій країні відбувається захід під назвою "Свічка пам'яті".

Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок

Жінки-активістки всього світу з 1981 року відзначають 25 листопада День проти насильства. 17 грудня 1999 року Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією оголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок.

ООН запропонувала урядам, міжнародним організаціям і неурядовим організаціям проводити в цей день заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до цієї проблеми.

Історичною передумовою Дня стала подія, що сталася 1960 року в Домініканській Республіці. За наказом домініканського диктатора Рафаеля Трухільо було по-звірячому вбито трьох сестер Мірабаль, які були політичними активістками.

Ще цього дня:

1905 - У Лубнах вийшов перший номер газети "Хлібороб", першої легальної україномовної газети в підросійській Україні;

1981 - Генеральна Асамблея ООН оголосила цей день Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства над жінками;

1992 - Кабінет Міністрів України видав постанову "Про випуск в обіг приватизаційних майнових сертифікатів";

2003 - Рада за пропозицією уряду Януковича ухвалила Закон про зменшення рівня мінімальної заробітної плати з 237 ₴ до 205 ₴;

2004 - На засіданні Вченої ради Національного університету "Києво-Могилянська академія" з формулюванням "дискредитація іміджу академії" було ухвалено позбавити Леоніда Кравчука звання почесного доктора;

2018 - Інцидент у Керченській протоці: перший випадок військової агресії Росії проти України, який вона вчинила відкрито, під своїм державним прапором, від початку війни 2014 року.

Церковне свято

Цього дня відзначається пам'ять папи Римського Климента I, одного з апостолів від сімдесяти. У православ'ї його шанують як одного з перших християнських проповідників на українських теренах (за переказами, його заслали з Риму в район сучасного Севастополя).

Історичних свідчень про Климента зберіглося мало. Згідно з православним житієм, написаним пізніше, Климент походив зі знатної римської родини. Незабаром після народження хлопчика, його батьки з трьома синами вирушили морем до Афін, але потрапили в корабельну аварію. Усі п'ятеро вижили, але втратили один одного. Подорослішавши, Климент почав шукати відповідь на питання, що відбувається з людьми після смерті (бо вважав своїх рідних загиблими), і так прийшов до християнства. Уже після хрещення юнакові вдалося знайти своїх братів, батька та матір.

Іменини: Олексій, Андрій, Борис, Василь, Володимир, Вольдемар, Всеволод, Гаврило, Дем'ян, Дмитро, Іван, Микола, Роман, Серафим, Сергій, Теодор, Федір, Яків, Ян, Текла.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.