Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 28 квітня, 08:39:00

24 листопада - цей день в Україні та в світі

24.11.2023   09:22Агенцiя

ДЕНЬ 639РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 639 RUSSIAN AGRESSION

24 листопада відзначають Міжнародний день еволюції, Міжнародний день системного інженера, Чорну п'ятницю, Всесвітній день відмови від покупок.

В Україні - День логіста, у США - День друзів, у Туреччині - День учителя.

Православна церква вшановує пам'ять святої великомучениці Катерини, святого великомученика Меркурія.

Міжнародний день еволюції

24 листопада щорічно відзначають Міжнародний день еволюції.

Міжнародний день еволюції - свято, приурочене до річниці першої публікації Чарльза Дарвіна "Про походження видів". Саме 24 листопада 1859 року вона побачила світ і викликала справжній ажіотаж.

Англійському натуралістові знадобилося 20 років, щоб пояснити процес еволюції.

Згідно з його теорією, еволюція - це зміна спадкових характеристик біологічних популяцій протягом наступних поколінь. Передбачається, що кожна жива істота може простежити своє походження від бактерії, яка жила мільярди років тому.

Всеукраїнський день логіста

Логістика - це ефективне планування, контроль і реалізація переміщення та зберігання різних товарів від пункту відправлення до пункту призначення. А логісти є майстрами перевезення з мінімальними витратами.

Чорна п'ятниця

Щорічно в першу п'ятницю після американського Дня Подяки стартує знаменита Чорна п'ятниця - день величезних знижок і розпродажу, головне свято всіх шопоголиків і чудове рішення для тих, хто хоче заощадити.

Саме з Чорної п'ятниці в західних країнах починається традиційний різдвяний сезон розпродажу, коли можна придбати найрізноманітніші товари за дуже вигідними цінами, адже розмір знижок коливається від 30 до 90% залежно від груп товарів.

Традиція цього нестримного шопінгу виникла в Америці ще в 19 столітті, коли найбільші торговельні мережі почали влаштовувати грандіозний передріздвяний розпродаж, стимулюючи покупців неймовірними розмірами знижок, бонусів, особливими подарунками тощо. А сам термін "Чорна п'ятниця" з'явився 1966 року у Філадельфії.

Існує дві загальноприйняті версії щодо походження назви. За однією, день так називали через величезні затори на дорогах, які утворювалися наступного дня після Дня подяки. За іншою, назва Чорна п’ятниця виникла завдяки способу ведення бухгалтерської звітності в цей день. Збитки записували червоним чорнилом, а прибуток – чорним, а оскільки виручка цього дня була величезною, то і чорний колір у звітності переважав.

Всесвітній день відмови від покупок

Також у Чорну пятницю люди в багатьох країнах світу на добу відмовляються від будь-яких покупок, нагадуючи собі про те, що надмірне споживання - небезпечна суспільна тенденція.

День відмови від покупок у Північній Америці відзначають у першу п'ятницю після американського Дня подяки (а в Європі наступного дня - у суботу), тобто в традиційний час початку різдвяних розпродажу в усьому світі. Цього дня магазини отримують від 20 до 50% своєї річної виручки, а в масовій тисняві у найбільших торговельних центрах щорічно гинуть люди.

Саме цього дня громадські активісти закликають максимально тверезо ставитися до своїх покупок і протестують проти суспільства споживання.

День друзів у США

День завоювання друзів і здійснення впливу на людей відзначають у США щорічно 24 листопада в день народження відомого американського психолога і письменника Дейла Карнегі, автора книги "Як здобувати друзів і чинити вплив на людей".

Уперше опублікована 1936 року вона одразу ж стала бестселером.

Дейл Карнегі народився на фермі Мерівілль у штаті Міссурі. Сім'я жила у великих злиднях, проте він зміг вступити до Державного Педагогічного Коледжу у Ворренсбергу та здобути непогану освіту.

Прагнучи подолати комплекс неповноцінності, викликаний майновим становищем, Дейл Карнегі шукав можливість чимось відзначитися. Практикуючись в ораторському мистецтві в студентських дискусіях, несподівано для себе виявив, що знайшов деякі способи ефективного спілкування, про деякі з яких він розповів у своїх книгах.

Ще цього дня:

1910 - У Севастополі розпочала роботу офіцерська школа авіації;

1918 - Ескадра Антанти взяла Севастополь;

1969 - Договір про нерозповсюдження ядерної зброї ратифіковано у США та СРСР (президент США Річард Ніксон підписав відповідний законопроєкт, договір було ратифіковано Президією Верховної Ради СРСР);

1994 - В Україні розпочала свою діяльність місія ОБСЄ.

2004 - Центральна виборча комісія України оприлюднила офіційні результати виборів Президента України. Переможцем було визнано Віктора Януковича. Протокол підписали 11 членів комісії, один з яких, Олександр Чупахін, підписав його з позначкою, що цей документ "не відповідає волевиявленню українського народу". Не підписали протокол троє членів ЦВК - Андрій Магера, Руслан Князевич і Ярослав Давидович;

2015 - Солдати Вільної сирійської армії підбили у вівторок російський вертоліт у Сирії поблизу Латакії, змусивши його здійснити аварійну посадку;

2015 - Початок загострення конфлікту між Росією і НАТО на дипломатичній арені внаслідок небувалого за понад 50-річну історію збиття (вранці 25 листопада) турецькими силами російського винищувача "СУ-24", що перетнув кордон між Сирією і Туреччиною. Як наслідок розгортання реакції, оголошено про проведення позачергового засідання НАТО.

Церковне свято

Цього дня відзначається пам'ять християнської мучениці Катерини Олександрійської, яка жила в 3-4 століттях. Дівчина була освіченою, вивчала роботи відомих філософів, письменників, лікарів, знала кілька мов, володіла ораторською майстерністю. У християнство Катерину навернув сирійський чернець; за переказами, після хрещення їй уві сні з'явився Ісус Христос і вручив перстень.

Катерина прийшла на церемонію жертвопринесення, яке здійснював у язичницькому храмі імператор Максимін, і закликала його відвернутися від ідолів. Правитель, вражений красою дівчини, намагався спочатку переконати її словами, а потім велів піддати катуванням. Одне зі знарядь тортур зруйнував ангел, що зійшов із неба. Дізнавшись про це, дружина Максиміна теж навернулася в християнство і стала обвинувачувати свого чоловіка в тому, що він відмовляється визнати істинного Бога. У підсумку і правителька, і свята Катерина були страчені.

Іменини: Олександр, Андрій, Василь, Віктор, Григорій, Іван, Іларіон, Клим, Кузьма, Микола, Павло, Петро, Семен, Серафим, Ян, Ярослав, Магдалина.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.