Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 30 квітня, 08:06:42

23 листопада - цей день в Україні та в світі

23.11.2023   09:06Агенцiя

ДЕНЬ 638 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 638 RUSSIAN AGRESSION

23 листопада відзначають Міжнародний день акварелі.

У США - День подяки, в Японії - День подяки праці, в Литві - День воїнів, День Рудольфа Майстера в Словенії.

Православна церква вшановує пам'ять святих Амфілохія і Григорія.

Міжнародний день акварелі

23 листопада відзначається Міжнародний день акварелі. Ініціатором заснування свята став мексиканський художник Альфредо Гуаті Рохо. Саме цей видатний художник-аквареліст, був переконаним у тому, що акварель здатна не гірше за живопис олією передавати красу світу, 1991 року запропонував щорічно 23 листопада проводити Міжнародний день акварелі.

Багато в чому завдяки зусиллям цієї людини, у другій половині 20 століття відроджується зацікавленість аквареллю. Сам Альфредо Гуаті Рохо першим заснував Товариство акварелістів Мексики, Музей акварелі, а потім сприяв поширенню подібних спільнот в інших країнах.

День подяки у США

У четвертий четвер листопада у США відзначають державне свято - День подяки. Це одне з найпопулярніших свят у країні.

День подяки вперше був відсвяткований 1621 року англійськими колоністами, які жили в Плімутській колонії. Попередня зима була дуже важкою і голодною, нова зима також обіцяла колоністам мало хорошого. Тоді губернатор Вільям Бредфорд вирішив підняти дух своїх підлеглих і організував перший День подяки. Свято спільно відзначили британські колоністи та їхні сусіди-індіанці, завдяки допомозі яких Плімутська колонія вижила в першу голодну зиму.

День подяки став національним святом після відповідного указу першого президента країни Джорджа Вашингтона 1789 року - він запропонував відзначати його щорічно 26 листопада. 1864 року після закінчення Громадянської війни вже Авраам Лінкольн проголосив останній четвер листопада кожного року Днем подяки, а 1941 року Конгрес США ухвалив білль, який законодавчо затвердив дату святкування на четвертий четвер листопада.

Із Днем подяки пов'язана низка традицій, яких американці суворо зберігають і дотримуються. Усі члени сім'ї обов'язково мають сходити до церкви, а після служби зібратися за святковим столом.

День подяки праці в Японії

23 листопада в Японії відзначається національне свято - День подяки праці.

Під назвою Дня подяки праці свято було засновано 1948 року, а історично день називався "Свято нового врожаю" і був заснований як традиційне свято закінчення сільськогосподарських робіт.

У його основі лежить шанування праці: японці дякують один одному за ту посильну допомогу, яку вони внесли для розвитку суспільства.

Цього дня в багатьох місцях проводиться також свято працівників сільського господарства - Ногесай, засноване 1962 року. У всі невеликі місцеві, а також великі храми селяни приносять частинки врожаю нового року - рис, овочі, свіжоприготоване саке.

Ще цього дня:

1917 - Олександр Немітц надіслав телеграму Генеральному Секретарю військових справ УНР про визнання флотом влади УНР;

1938 - Карпатська Україна отримала автономію у складі Чехословацької республіки;

1994 - Під час експедиції спортсменів альпіністського клубу "Одеса" в Гімалаї встановлено прапор України на вершині Чогорі К2 (8611 метрів);

1996 - Офіційне закінчення першої російсько-чеченської війни. Тодішній президент Росії Борис Єльцин підписав указ про виведення близько 6 тисяч російського військового контингенту з території Чеченської Республіки Ічкерія;

2003 - У результаті Революції троянд у Грузії Едуард Шеварнадзе подав у відставку;

2007 - Розпочала роботу Верховна Рада України 6-го скликання, обрана після дострокового розпуску ВРУ 5-го скликання;

2022 - Росію було визнано країною "Спонсором тероризму".

Церковне свято

Амфілохій Іконійський, єпископ Іконії, сучасник і друг Василя Великого і Григорія Богослова, двоюрідний брат останнього.

Святий Амфілохій народився у побожній християнській родині й походив із Каппадокії у Малій Азії. У молоді роки мріяв стати адвокатом, однак, покинув світ і присвятив себе служінню Богові. Оселився в пустелі, де вирощував для свого прожитку городину й овочі.

У 374 році духовенство і вірні міста Іконії обрали його єпископом. Того ж року Амфілохій скликав Іконійський Синод, на якому було засуджено єретиків-македоніян, що заперечували божество третьої Особи Божої. Він написав окремий твір, у якому доступно висвітлив науку Церкви про Святого Духа.

Також Амфілохій боровся проти єресі аріян. Господь наділив вірного Божого слугу даром зцілення молитвою. Амфілохій був сердечним приятелем св. Василія Великого і св. Григорія Назіянського, який називав його єпископом без вад, ангелом і вісником правди. Амфілохій, якого називають Отцем Церкви IV ст., помер поміж 394-400 роками.

Іменини: Олександр, Олексій, Григорій, Євген, Іван, Марк, Михайло, Симон, Ян, Августина, Катерина.

Останні новини Чернігівщини

Троє ветеранів з Чернігівщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:24

3 ветеранських бізнеси з Чернігівщини перемогли у конкурсі фінансування “Варто почати власну справу” від Українського ветеранського фонду. Переможців обирала незалежна експертна комісія.

“Музичний всесвіт Ференца Ліста” 12:19

Відомі українські піаністи Аліна Романова і Артем Ляхович 28 квітня 2024 року продемонстрували чернігівський публіці “Музичний всесвіт Ференца Ліста”.

 Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка

Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка 12:14

Нагальними потребами деокупованих громад є розвиток і відбудова. Так вважає сільська голова села Іванівка Чернігівської обл. Олена Швидка.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:39

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 2 пожежі та 1 випадок загибелі на водних об'єктах. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

Чернігівські поліцейські розслідують кримінальне провадження за фактом браконьєрського вилову риби під час нересту 08:52

26 квітня в Менській громаді співробітники водної поліції разом з рибоохоронним патрулем виявили рибалку, який поблизу села Миколаївка ловив рибу забороненими знаряддями – зяберними сітками.