Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 6 травня, 01:05:46

21 листопада - цей день в Україні та в світі

21.11.2023   09:21Агенцiя

ДЕНЬ 636 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 636 RUSSIAN AGRESSION

21 листопада в Україні відзначають День Десантно-штурмових військ ЗСУ, День Гідності та Свободи.

У світі - День телебачення, Всесвітній день привітань.

У Греції - День Збройних сил, у Венесуелі - День студента, у Бразилії - Національний день гомеопатії, в Аргентині - День медсестри, в Італії - Мадонна делла Салюте.

Православна церква - Введення в храм Пресвятої Богородиці.

День Гідності та Свободи

День Гідності та Свободи - свято в Україні, яке відзначають щороку 21 листопада на честь початку двох революцій: Помаранчевої революції (початок 22 листопада 2004 року) і Революції Гідності (акція студентів і громадських активістів розпочалася 21 листопада 2013 року).

Є наступником свята Дня Свободи, яке святкували 22 листопада на честь Помаранчевої революції у 2005-2011 роках, доки його не скасували указом президента Віктора Януковича. 13 листопада 2014 року Президент України Петро Порошенко підписав указ, згідно з яким в Україні 21 листопада святкується День Гідності та Свободи.

День Десантно-штурмових військ

День Десантно-штурмових військ Збройних сил України відзначається щорічно 21 листопада з 2017 року.

Із переформуванням десантних військ як десантно-штурмових, свято замінило собою день високомобільних десантних військ.

Вперше було відзначено урочистою церемонією на Михайлівській площі в Києві, під час якої Президент України та військове командування вручили нову символіку, було проведено церемонію заміни блакитного берета на темно-бордові, разом із новим беретним знаком, вручено штандарт командувача десантно-штурмових військ, прапор роду військ, встановлено текст клятви десантника.

Ще цього дня:

1906 - У Вільнюсі побачив світ перший номер білоруської газети "Наша нива";

1916 - Налетівши на німецьку міну, потонув "Британник", корабель-близнюк "Титаніка";

1918 - У Львові встановлено польську владу. Уряд ЗУНР переїжджає до Тернополя, згодом до Станіслава;

1919 - Було укладено "Договір між союзними державами і Польщею про Східну Галичину", який передбачав передачу на 25 років Галичини до складу Польської республіки з обов'язковим забезпеченням їй автономного статусу;

1920 - Армія УНР перейшла Збруч на територію Польської держави, де була інтернована в таборах;

1921 - Більшовики розстріляли під містом Базаром 359 полонених українських воїнів, учасників Другого зимового походу (розстріли тривали до 23 листопада);

1947 - У Нью-Йорку засновано Панамериканську українську конференцію. У 1948 році було утворено Координаційний Центр Українських Громадських Організацій у Європі. Після тривалої підготовки, у листопаді 1967 р. на з'їзді в Нью-Йорку утворено Світовий Конгрес Вільних Українців (СКВУ), що об'єднав усі крайові та міжкраєві українські організації діаспори;

1962 - Президент США Джон Кеннеді зняв блокаду Куби;

2004 - В Україні проходив другий тур виборів Президента України. О 20:40 на Майдані Незалежності близько 20 тисяч прихильників кандидата в Президенти України Віктора Ющенка розпочали акцію з оприлюднення підсумків паралельного підрахунку результатів другого туру виборів. Почалася Помаранчева революція;

2013 - В Україні розпочався Євромайдан.

Церковне свято

Цього дня православна церква святкує велике дванадесяте свято - Введення в храм Пресвятої Богородиці. Батьки Діви Марії святий Іоаким і свята Анна дали обітницю присвятити свою доньку богу і в трирічному віці привели її в Єрусалимський храм. Там вона виховувалася разом із іншими благочестивими дівчатами, вивчала Святе Письмо, займалася рукоділлям, а весь вільний час проводила в молитвах. За переказами, Марії являлися ангели, які розмовляли з нею і подавали їй їжу. У храмі Марія жила до п'ятнадцяти років, а після закінчення цього віку їй у чоловіки обрали благочестивого вдівця Йосипа.

Свято Введення встановилося ще на зорі християнства. У православ'ї воно набуло широкого розповсюдження в 9 столітті. Ще його асоціювали його не стільки з Богородицею, скільки з поняттям початку, у цьому випадку - початку справжньої зими.

Іменини: Олексій, Борис, Василь, Володимир, Іван, Ілля, Максим, Марк, Михайло, Павло, Петро, Сава, Федір, Яків, Ян.

Останні новини Чернігівщини

«єВідновлення» в області: понад дві тисячі компенсацій за пошкоджене майно та 307 житлових сертифікатів 15:05

На Чернігівщині триває реалізація програми з надання компенсацій за пошкоджене та зруйноване житло «єВідновлення», яка стартувала майже рік тому. Про стан її реалізації говорили сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА.

До 11 років позбавлення волі засуджено російського військовослужбовця, який стріляв у цивільних під час тимчасової окупації Чернігівщини 15:03

За публічного обвинувачення прокурорів Чернігівської обласної прокуратури Чернігівським районним судом у порядку спеціального судового розгляду визнано винним російського військовослужбовця у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Його засуджено до 11 років позбавлення волі.

Дмитро Блауш: ці діти вчать інших не бути байдужими 15:01

Плетіння маскувальних сіток для бійців на передовій вже стало невід'ємною частиною життя для одинадцяти діток із Ріпок Чернігівського району.

 На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів

На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів 14:48

Слідчі Головного управління Нацполіції в області викрили у Чернігівському районі зловмисника, який систематично здійснював придбання та подальший збут особливо небезпечних психотропних речовин.

Ломако та Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів у Чернігові 14:44

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако та начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів приватних перевізників у Чернігові.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини