Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 09:23:34

18 листопада - цей день в Україні та в світі

18.11.2023   08:32Агенцiя

ДЕНЬ 633 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 633 RUSSIAN AGRESSION

18 листопада - Всесвітній тиждень підвищення обізнаності щодо проблеми стійкості до протимікробних препаратів.

В Україні - День сержанта ЗСУ, у Латвії - День проголошення Латвійської Республіки.

У 1870 році перша офіційна лінія голубиної пошти зв'язала Тур і Париж, а в 1885 році в Німеччині відбувся заїзд першого у світі мотоцикла.

Православна церква вшановує пам'ять священномучеників Платона і Романа.

День сержанта Збройних Сил України

Встановлений 19 квітня 2019 року указом Президента України, вшановуючи відданість, відповідальність і професіоналізм сержантів і старшин Збройних Сил України, їхню мужність і героїзм у боротьбі за свободу, незалежність і територіальну цілісність України, з метою примноження військових традицій сержантського і старшинського складу ЗСУ.

Всесвітній тиждень підвищення обізнаності про проблему стійкості до протимікробних препаратів

У 2015 році Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) ініціювала щорічне проведення в середині листопада Всесвітнього тижня правильного використання антибіотиків. У 2020 році його було перейменовано на Всесвітній тиждень правильного використання протимікробних препаратів, а з 2023 року він проходить під назвою "Всесвітній тиждень підвищення обізнаності про проблему стійкості до протимікробних препаратів".

Його метою є підвищення обізнаності громадськості в усьому світі щодо проблеми стійкості до протимікробних препаратів і пропаганда передової практики в цій сфері серед громадськості, працівників охорони здоров'я та осіб, відповідальних за вироблення політики, для того, щоб не допустити подальшого розвитку та її розповсюдження.

Ще цього дня:

1918 - Перемога під Мотовилівкою дивізії Січових стрільців Євгена Коновальця над загонами, вірними гетьману П.Скоропадському;

1918 - Проголошено незалежність Латвійської Республіки; першим главою уряду обрано Карліса Улманіса;

1928 - На екрани вийшов мультфільм "Пароплавчик Віллі" виробництва компанії Волта Діснея. Цей день вважають днем народження Міккі Мауса - символу компанії;

1935 - У Ризі відкрито Монумент Свободи;

1990 - Мстислав Скрипник прибув зі США до Києва, де в соборі св. Софії відбулася його інтронізація на патріарха УАПЦ;

2005 - Сенат США скасував обмежувальну зовнішньоторговельну поправку Джексона-Веніка для України;

2007 - Унаслідок вибуху метану на орендному підприємстві "Шахта ім. Засядька" (Донецьк) загинули 100 гірників (ще один згодом помер у лікарні).

Церковне свято

Священномучеників Платона і Романа

Цього дня відзначається пам'ять мучеників Платона і Романа, які постраждали за віру на початку 4 століття.

Святий Платон був братом святого мученика Антіоха; вони народилися в родині християн і отримали благочестиве виховання. Уже в юності Платон був розумною і доброчесною людиною, проповідував християнство серед язичників. За це правитель Агрипин викликав його на суд і почав переконувати зректися віри. Коли він побачив, що Платон стійкий у своїх переконаннях, правитель розгнівався і наказав піддати молодого християнина мукам, а згодом і сам став катувати його. Зрештою мученика обезголовили.

Також сьогодні відзначається пам'ять святого Романа, який разом із отроком Варулом прийняв муки за часів гонінь на християн, розпочатих імператором Максиміліаном. Роман був дияконом у Кесарії. Одного разу, зустрівши єпарха Аскліпіада, що йшов на язичницьке свято, він почав переконувати його зректися ідолів. Той відмовився і наказав піддати диякона тортурам. У цей час Роман побачив хлопчика Варула і вигукнув: "Навіть цей отрок мудріший за тебе, бо знає істинного Бога!". Варул підтвердив, що є християнином, за що також був підданий жорстокому покаранню.

Іменини: Микола, Роман.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.