Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 7 травня, 05:19:28

13 листопада - цей день в Україні та в світі

13.11.2023   08:53Агенцiя

ДЕНЬ 628 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 628 RUSSIAN AGRESSION

13 листопада відзначають Всесвітній день доброти, Міжнародний день сліпих, Всесвітній день сиріт.

У Грузії - День пам'яті 100 тисяч мучеників, в Еквадорі - Національний день освіти, в Аргентині - Національний день думки, у Панамі - День журналістів.

Православна церква вшановує пам'ять святителя Івана Златоуста.

Всесвітній день доброти

13 листопада щорічно відзначають Всесвітній день Доброти, датою для якого було обрано день відкриття 1998 року в Токіо 1-ї конференції Всесвітнього руху за доброту. У цьому заході брали участь представники Австралії, Канади, Японії, Таїланду, Сінгапуру, Великої Британії та США (пізніше до Руху приєдналися й інші країни).

Сама організація "Всесвітній рух за доброту" була створена в Японії роком раніше, 1997 року, і зібрала однодумців руху доброти з різних країн - волонтерів і добровольців, які з року в рік невпинно діють у всьому світі та своїми справами надихають людей на здійснення добрих вчинків. Основне спілкування учасників Руху відбувається за допомогою інтернету, де на своїх ресурсах вони розповідають про ідеї добрих справ і способи їхнього втілення.

Міжнародний день сліпих

13 листопада 1745 року у Франції народився Валентин Гаюї - відомий педагог, який заснував у Парижі і Петербурзі кілька шкіл і підприємств для сліпих. За рішенням Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) саме ця дата стала основою для заснування Міжнародного дня сліпих, головна мета якого - привернення уваги широкої громадськості до тих, хто назавжди втратив зір і опинився у важкій життєвій ситуації.

Гаюї вперше продемонстрував свій метод навчання сліпих, за допомогою придуманого ним шрифту. У 1784 році в Парижі без підтримки уряду і благодійних товариств, на свої особисті кошти у власному будинку він відкрив першу у світі школу для сліпих дітей під назвою "Майстерня трудящих сліпих". Першим учнем Гаюї був підібраний на церковній паперті хлопчик. Потім до школи вступили ще 11 його безпритульних однолітків.

Навчання і виховання сліпих дітей Гаюї поставив на наукову основу. Він розробив рельєфно-лінійний шрифт "унціал". Цей шрифт отримав назву від латинського слова, що означає "рівний за довжиною одній унції". Це були великі рівні літери, видавлені рельєфом на щільному папері. Головна перевага "унціалу" полягала в тому, що за допомогою цього шрифту можна було навчати сліпих дітей читання і друкувати для них книги.

Всесвітній день сиріт

Щорічно у другий понеділок листопада відзначають Всесвітній день сиріт. Подію започаткували у США з ініціативи благодійного фонду The Stars Foundation.

Перший державний притулок для сиріт з'явився в Римі 400 року нашої ери. Але про дітей, які залишилися без батьків турбувалися ще в Стародавній Греції. У Середні віки цією проблемою зазвичай опікувалися церкви.

Ще цього дня:

1918 - Уряд Гетьмана Павла Скоропадського звільняє з в'язниці Симона Петлюру, який одразу поїхав у Білу Церкву організовувати повстання;

1918 - Розпочалося таємне засідання Українського національного союзу, на якому створено Директорію УНР - вищий орган державної влади;

1918 - У Львові Українська національна рада ухвалила тимчасовий основний закон, яким проголошено Західно-Українську Народну Республіку;

1945 - У Франції Шарля де Голля обрано головою Тимчасового уряду;

1971 - Виведено на орбіту навколо Марса перший міжпланетний космічний апарат, перший штучний супутник Марса ("Маринер-9", США);

1980 - Американський космічний апарат "Вояджер-1" передав на Землю перші фотографії Сатурна крупним планом;

1994 - За результатами референдуму Швеція вступила в ЄС;

1997 - Відбулося перше в історії засідання Центральної виборчої комісії України (цей день вважають датою створення ЦВК України);

2007 - Європарламент дав згоду на набуття чинності угодами Євросоюзу з Україною щодо спрощення візового режиму та реадмісії;

2015 - Терористичні акти в Парижі.

Церковне свято

Цього дня церква відзначає свято Івана Златоуста - архієпископа Константинопольського, який жив у 4-5 століттях і якого шанують як одного з трьох Вселенських святителів і вчителів (нарівні зі святими Василем Великим і Григорієм Богословом).

Іван народився в Антіохії в родині чиновника і здобув прекрасну освіту. Юнак рано почав вивчати Святе Письмо і незабаром прийняв християнство, а потім і чернецтво. Молоду людину визнали гідним кандидатом на місце єпископа, але він ухилився від сану, віддавши перевагу життю в пустелі. У цей час він написав "Шість слів про священство", "Порівняння влади багатства і переваг царських з істинним і християнським любомудрієм чернечого життя" та інші праці. Повернувшись до Антіохії, Іван присвятив кілька років створенню нових богословських творінь: "Про провидіння", "Книги про дівоцтво", "До молодої вдови".

Незабаром Івана висвятили на пресвітера і довірили йому обов'язок нести Слово Боже людям. Він виявився блискучим проповідником і отримав від пастви прізвисько Златоуст. Протягом двадцяти років, двічі на тиждень, а іноді й щодня, Іван проповідував у храмі. Тоді ж він написав тлумачення на багато книг Святого Письма, а також безліч бесід, повчань, похвал святих. Ставши 397 року патріархом Константинополя, Іван активно опікувався духовним вдосконаленням священства.

Іменини: Герман, Іван, Ян.

Останні новини Чернігівщини

Чернігівщина на розвиток професійної освіти отримає від держави близько 22 млн грн 17:20

Цьогоріч чотири заклади професійної (професійно-технічної) освіти Чернігівської області беруть участь у державній програмі з оновлення майстерень – створення на базі профтехів навчально-практичних центрів (далі – НПЦ).

До чернігівського банку, де стався вибух, зробили підкоп із підвалу сусіднього будинку 17:17

"Цей підкоп зробили три тижні тому, десь так. І пісок в дитячому садочку під паркан поклали. Викликали поліцію, вони прийшли, подивилися, сказали, все добре і поїхали. І ось, будь ласка, нормально закінчилося. Коли вони виносили той пісок, невідомо", — каже Ніна.

Поліція розслідує обставини вибуху в приміщенні банку в Чернігові 11:21

Сьогодні близько 4-ї ранку до поліції надійшло повідомлення про вибух у приміщенні банку в центрі Чернігова. Внаслідок вибуху сталася пожежа, будівля пошкоджена. Постраждалих людей немає.

Ремонт каналізаційного колектору на Масанах здійснять у травні 11:19

В суботу, 27 квітня, на ділянці вуличного каналізаційного колектору діаметром 600 мм по вулиці Незалежності,42, було виявлено декілька просідань асфальтобетонного покриття, що свідчить про порушення цілісності та герметичності трубопроводу який проходить у зазначеному місці.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:13

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж. Внаслідок цих подій постраждалих осіб не зареєстровано.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини