Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 3 травня, 08:35:27

1 листопада - цей день в Україні та в світі

01.11.2023   08:32Агенцiя

ДЕНЬ 616 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 616 RUSSIAN AGRESSION

1 листопада відзначають День нульового меридіана, Міжнародний день вегана, День народження Європейського союзу, День ворожіння на кавовій гущі, День обізнаності про стрес, Всесвітній день балету.

Православна церква вшановує пам'ять святих чудотворців Косми і Даміана.

Католицька церква - День усіх святих.

День народження Європейського союзу

Створений 30 років тому на основі підписаного 7 лютого 1992 року Маастрихтського договору, який набув чинності 1 листопада 1993 року.

Всесвітній день балету

У Великій Британії в Ковент-Гардені народилася ідея незвичайної популяризації саме балету - як особливого виду хореографічного мистецтва. Там у залах встановили камери і провели пряму трансляцію репетицій Королівського балету Великої Британії через інтернет і соціальні мережі. Акція виявилася настільки успішною, що в перший же день зібрала понад пів мільйона переглядів.

Проведення цього заходу стало щорічним з 2014 року. До Лондонського Королівського балету приєдналися балетні трупи провідних театрів світу. Перша трансляція тривала 9 годин.

День ворожіння на кавовій гущі

1 листопада святкується День ворожіння на кавовій гущі.

Достовірно невідомо ким і коли було ініційоване це свято, але зацікавленість багатьох людей езотерикою і різним ворожінням народили і таке свято. Тим паче дізнатися долю, завдяки маленьким зерняткам кави - вельми цікаво, можна зробити вдома самому і без особливих витрат.

Отже, ворожіння на кавовій гущі - один із найпоширеніших проявів побутового окультизму - це ворожіння, сенс якого полягає у вивченні форми кавової гущі, яка залишається в чашці після того, як кава випита.

Вчені вважають, що такий спосіб ворожіння і передбачення майбутнього з'явився на Сході, коли султани користувалися послугами відповідних мудреців, і йому не менше семи століть. Є також відомості, що подібним способом ворожіння користувалися і перуанці. У Європі цей ритуал з'явився в 16 столітті в Англії, а потім поширився й іншими європейськими країнами. Однак, першість заперечують і італійці, оскільки ворожіння на кавовій гущі було відоме ще за часів Римської Імперії.

Ще цього дня:

1914 - У Канаді ухвалено Акт, за яким українці - вихідці з Австро-Угорської імперії - були поміщені до концтаборів, де декого з них утримували до 1920 року;

1918 - "Листопадовий чин" у Львові. Українці взяли владу в місті, невдовзі було проголошено ЗУНР;

1922 - Припинено існування Османської імперії, проголошення утворення Турецької республіки;

1927 - Створено футбольний клуб "Динамо" (Київ);

1936 - Беніто Муссоліні вперше назвав союз Королівства Італія і Третього Рейху "віссю";

1939 - Верховна Рада СРСР ухвалює закон про включення Західної України до складу СРСР із підпорядкуванням її УРСР;

1939 - Третій Рейх анексував Західну Польщу і Данциг (Гданськ);

1945 - Спеціальна комісія союзників оголосила, що Гітлер мертвий;

1991 - Чечня проголосила свою незалежність;

1993 - У Литві запроваджено візовий в'їзд для жителів СНД;

2006 - Було скоєно замах на Олександра Литвиненка.

Церковне свято

Цього дня відзначається пам'ять двох братів, святих безсрібників Косьми і Даміана, які жили в другій половині 3 - початку 4 століть. Хлопчики рано втратили батька, і їхнім вихованням опікувалася мати - свята Феодотія. Коли подорослішали, юнаки навчилися лікарської науки, а Господь на знак подяки за праведний спосіб життя дарував їм здатність зцілювати хворих. Косма і Даміан ніколи не брали плати з людей, тому їх і прозвали безсрібниками.

Іменини: Адріан, Олександр, Давид, Дем'ян, Денис, Дмитро, Іван, Кузьма, Петро, Сава, Теодор, Федір, Фома, Яків, Ян, Яків, Агрипина, Єлизавета, Уляна, Юліана.

Останні новини Чернігівщини

 У Деснянській громаді литовці планують побудувати школу-бомбосховище

У Деснянській громаді литовці планують побудувати школу-бомбосховище 15:16

Литовська Республіка виділяє кошти на будівництво великих шкіл-бомбосховищ у шести областях України (по одній в кожному регіоні). Зокрема, на Чернігівщині обрано локацію Деснянського ліцею, на території якого й буде розміщено таке укриття.

На Чернігівщині поліцейські по всій області поповнили запаси донорської крові

На Чернігівщині поліцейські по всій області поповнили запаси донорської крові 15:09

Понад 70 співробітників з різних підрозділів поліції Чернігівщини долучились до шляхетної місії та здали кров для потреб цивільних і військових.

Скасувати рішення начальника МВА та відновити рух транспорту: Олександр Ломако звертається до Ради оборони області 14:57

Про це в.о. очільника Чернігова повідомив через свій Telegram-канал, публічно звернувшись до Ради оборони області.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини