Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 28 квітня, 11:47:52

31 жовтня: цей день в Україні і світі

31.10.2023   09:41Агенцiя

ДЕНЬ 615 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 615 RUSSIAN AGRESSION

31 жовтня відзначають Міжнародний день Чорного моря, Міжнародний день економії, Всесвітній день міст, Міжнародний день рису та Геловін.

Православна церква вшановує пам'ять святих апостолів Стахія, Амплія і тих, що з ними; священномученика Єпімаха.

У Німеччині - День Реформації.

Міжнародний день Чорного моря

Головна теза і тема цього дня - екологія чорноморського басейну та її збереження. Цього дня проводять активні заходи з інформування широкої громадськості про сферу і проблеми його екології, поточний екологічний стан і дії щодо його поліпшення, зокрема і заходи протидії перелову риби, який завдає значної шкоди морській екосистемі.

Всесвітній день міст

Всесвітній день міст, встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН у грудні 2013 року з метою привернення уваги міжнародної спільноти до проблем світової урбанізації. Також у резолюції йдеться про необхідність посилення кооперації країн у використанні можливостей і розв'язанні проблем, пов'язаних із цим процесом, щоб забезпечити сталий розвиток міст у всьому світі.

Міжнародний день економії

Міжнародний день економії, або Всесвітній день заощаджень, відзначається щорічно 31 жовтня.

27 жовтня 1924 року представники ощадних банків із 29 країн зібралися в італійському Мілані на свій Перший міжнародний конгрес ощадних банків.

В останній день конгресу - 31 жовтня - народилася ідея, яка полягає в тому, щоб "у пам'ять про перші збори ощадних банківських інститутів усіх країн" щороку відзначати цей день, як Всесвітній день заощаджень (накопичень). Італійський професор Равізза проголосив цей день Міжнародним днем економії.

Геловін

Геловін - ніч перед Днем усіх святих. Говорять, що Геловіну щонайменше дві тисячі років. Витоки це суперечливе свято бере з кельтської культури. У кельтів існували чітко позначені початки пір року. Їх було чотири. Самайн знаменував собою прихід зими і відзначався 31 жовтня.

У 7 столітті Папа Боніфацій IV затвердив 1 листопада Днем усіх святих, бажаючи відвернути англійський народ від язичницьких звичаїв. Пізніше 2 листопада стало Днем усіх душ - коли поминали всіх померлих. Однак, традиції збереглися в народній пам'яті, і перемогти їх до кінця так і не вдалося.

Останніми роками свято ґрунтовно повернулося в Європу, воно також популярне в Америці та деяких азіатських країнах. Діти вбираються в костюми чудовиськ і ходять по сусідських будинках, виторговуючи солодощі. Також влаштовують тематичні вечірки, феєрверки, маскаради, а у вікно виставляють порожнистий гарбуз із вирізаними очима та ротом і свічкою всередині, щоб відлякувати духів.

До речі, гарбуз - винахід американців. А до того в Ірландії та Шотландії страшні маски, в які потім вставляли свічки, вирізали з ріп і картоплин, а в Англії - з буряка.

Ще цього дня:

1902 - Прокладено перший телеграфний кабель через Тихий океан - з Канади до Австралії;

1903 - У Парижі відкрито перший Осінній салон, створений на противагу консервативному Паризькому салону;

1941 - На горі Рашмор (США) завершено спорудження найбільшого пам'ятника світу - 18-метрові голови чотирьох президентів;

1952 - У Тихому океані США провели випробування першої водневої бомби;

1956 - Американський адмірал Г. Дуфек став першою людиною, яка приземлилася на літаку на Південному полюсі;

1961 - Почала діяти найбільша в СРСР теплова електростанція - Придніпровська ГРЕС;

1968 - Президент США Ліндон Джонсон оголосив про припинення бомбардувань Демократичної Республіки В'єтнам;

1973 - Собор єпископів Української Автокефальної Церкви ухвалив постанову про єдність Української Православної Церкви;

1984 - Сикхський терорист убив прем'єр-міністра Індії Індіру Ганді;

1992 - Папа Римський Іван Павло II оголосив рішення про церковну реабілітацію італійського астронома Галілео Галілея, який стверджував, що Земля не є центром Всесвіту, і був змушений відректися від своїх поглядів під тиском суду інквізиції;

1995 - Україна завершила виконання умов договору про звичайні озброєння, ліквідувавши останній, передбачений договором, танк Т-62.

1995 - Верховна Рада України ухвалила Закон України про приєднання до Статуту Ради Європи;

1999 - До другого туру президентських виборів в Україні пройшли Леонід Кучма і Петро Симоненко;

2015 - Авіакатастрофа A321 над Синайським півостровом.

Церковне свято

Мученик Епімах був християнином, який жив у III столітті в місті Олександрія. Він був затриманий за віру в Христа під час переслідування імператора Деція. Він відмовився приносити жертви язичницьким богам і заявив, що єдиний істинний Бог є Ісус Христос. За це його піддали жорстоким тортурам і обезголовили.

Іменини: Андрій, Гаврило, Давид, Йосип, Лука, Микола, Семен, Сергій, Теодор, Федір, Юліан, Єлизавета, Єфросинія, Злата.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.