Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 22:46:30

28 жовтня - цей день в Україні та в світі

28.10.2023   09:02Агенцiя

ДЕНЬ 612 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 612 RUSSIAN AGRESSION

28 жовтня відзначають Міжнародний день анімації.

В Україні - День визволення від фашистських загарбників. У Чехії - День незалежності. На Кіпрі та в Греції - День Охи.

Цього дня, 1886 року, у Нью-Йорку відбулося офіційне відкриття Статуї Свободи.

Православна церква - священномучеників Терентія і Неоніли; преподобного Стефана Савваїта, творця канонів; священномучениці Параскеви в Іконії, названої П'ятниця.

День визволення України від фашистських загарбників

Свято, яке відзначають в Україні щорічно 28 жовтня, у день остаточного вигнання військ нацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни за межі сучасної території України.

Міжнародний день анімації

Міжнародний день анімації або Всесвітній день мультфільмів, який відзначають щорічно 28 жовтня, було засновано з ініціативи французького відділення Міжнародної асоціації анімаційного кіно 2002 року на честь 110-річчя публічного представлення першої анімаційної технології.

Цього дня - 28 жовтня 1892 року - у Парижі художник і винахідник Еміль Рейно скликав глядачів на нове, досі ніким не бачене видовище - оптичний театр.

Талановитий винахідник уперше публічно продемонстрував свій апарат праксиноскоп, який показував картинки, що рухаються. Зараз цю подію назвали б народженням прообразу сучасних мультфільмів, і саме ця дата тепер і вважається початком епохи анімаційного кіно.

Ще цього дня:

1913 - Відкрито трамвайний рух у Вінниці;

1920 - Країни Антанти підписали з Королівством Румунія "Бессарабський протокол", який віддавав Бессарабію Румунії;

1938 - 17 тисяч польських євреїв заарештовано в Третьому Рейху і відіслано до польського кордону. Польський уряд відмовляється їх прийняти. Вислані залишаються між двома країнами в таборі біженців;

1989 - Верховна рада Української РСР ухвалила закон про державний статус української мови (Закон "Про мову в Українській РСР");

1993 - Сенат Австралії визнав Голодомор в Українській РСР актом геноциду;

2007 - Представлено список "100 геніїв сучасності, які живуть сьогодні" британської газети The Daily Telegraph. До нього увійшов український художник Іван Марчук.

Церковне свято

Цього дня відзначається день святої Параскеви, християнської великомучениці, яка жила в 3 столітті в Малій Азії. Як свідчить переказ, Параскева народилася в родині багатого сенатора, але вже в юності вирішила вести аскетичне життя. Коли імператор Діоклетіан почав гоніння на християн, святу Параскеву схопили, піддали тортурам і обезголовили.

Прізвисько П'ятниця - переклад імені Параскева (батьки назвали доньку так, бо шанували п'ятницю - день хресних страждань Господніх). Крім того, шанування Параскеви з'єдналося з культом слов'янського божества П'ятниці - покровительки жінок і матерів.

Іменини: Афанасій, Денис, Дмитро, Юхим, Іван, Лук'ян, Семен, Ян.







 

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.