Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 28 квітня, 13:08:41

26 жовтня - цей день в Україні та в світі

26.10.2023   09:26Агенцiя

ДЕНЬ 610 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 610 RUSSIAN AGRESSION

26 жовтня у світі святкують День приємних несподіванок, День інтерсекс-людей.

В Австрії відзначають Національний день республіки, у Греції та Болгарії - День святого Димитрія, у Тунісі - День інженера, у США - День гарбуза.

Православна церква вшановує пам'ять священномученика Димитрія Мироточця.

День приємних несподіванок

Традиції Дня, природно, "випливають" із самої назви свята - цього дня заведено робити різні "приємності" іншим людям, до того ж без особливого приводу і навіть малознайомим. А радість від несподіваного подарунка або уваги - відіграє чималу роль у житті кожного з нас.

День гарбуза

Щорічно 26 жовтня у США відзначається День гарбуза (Pumpkin Day). Але свято з кожним роком поширюється світом, набуває всесвітнього статусу, оскільки прихильників цього смачного помаранчевого плоду багато і в інших країнах.

Це день, присвячений вшануванню одного з найбільш улюблених та найбільш універсальних плодів на землі - гарбуза. За його поживні властивості та багате культурне значення, гарбуз посідає особливе місце в багатьох серцях і традиціях.

Ще цього дня:

1900 - У Нью-Йорку відкрито першу лінію метрополітену;

1905 - Швеція та Норвегія розривають союз;

1938 - Фірма DuPont розробила новий синтетичний матеріал - нейлон;

1938 - Августина Волошина призначено новим прем'єр-міністром автономного уряду Підкарпатської Русі;

1939 - Так звані "Народні Збори Західної України" у Львові під більшовицьким тиском ухвалили декларації про встановлення радянської влади, входження до УРСР, конфіскацію поміщицьких і монастирських земель, націоналізацію банків і промисловості;

1944 - Війська США знищили японський флот у затоці Лійт на Філіппінах;

1962 - Микита Хрущов і Джон Кеннеді домовилися про повернення радянських кораблів, які везли на Кубу ракети;

1984 - На екрани США вийшов суперпопулярний блокбастер "Термінатор", із Арнольдом Шварценеггером у головній ролі;

2014 - Парламентські вибори в Україні.

Церковне свято

Майбутній святий великомученик Димитрій Мироточець народився у благочестивого подружжя таємних християн. Він був довгоочікуваною і вимоленою дитиною. Його батько був проконсулом Фессалонік. З дитячих років Димитрій виховувався у вірі Христовій. Юнаком він здобув гарну освіту і вирізнявся вихованістю. У ті часи ще не припинилися переслідування на християн. Навпаки - тривало чергове й дуже жорстоке гоніння (303-311 рр.). У 305 році імператор Максиміан Галерій, затятий ненависник християн, покликав Димитрія до себе і, переконавшись у його здібностях, призначив замість батька проконсулом Фессалонік. Максиміан хотів, щоб Димитрій вигнав християн. Але вийшло навпаки: Димитрій став для Солуні другим апостолом Павлом. Він усюди навчав жителів християнської віри. Його палкі проповіді та справи милосердя здобули йому щиру любов городян. Це стало відомо Максиміану. Він розлютився. На зворотному шляху з походу в Причорномор'я імператор вирішив відвідати Солунь і особисто в усьому переконатися. Димитрій же роздав весь маєток жебракам і, перебуваючи в полум'яній молитві, готувався зазнати страждань за Господа.

Димитрій зустрів правителя мужньо і непохитно. Максиміан обурювався. Він наказав негайно ув'язнити Димитрія, а сам, стомлений тривалим походом, поспішив розважитися на гладіаторських поєдинках. Один із його улюбленців, германець Лій, був настільки могутнім і лютим, що розправлявся з усіма суперниками майже без зусиль. Особливою забавою було для Лія вбивати християн, яких із вязниць виводили до нього на розправу. Лій скидав страждальців на списи під гул і схвалення шаленого натовпу. Один сміливий юнак-християнин на ім'я Нестор прийшов до Димитрія в темницю і просив його благословення битися з Лієм. Святий осінив хресним знаменням чоло і груди Нестора і сказав: "І Лія здолаєш, і за Христа будеш замучений". Нестор вийшов на поєдинок і переміг, як свого часу Давид здолав Голіафа. І тут же був обезголовлений за наказом імператора. Того ж дня Максиміан наказав воїнам пронизати списами Димитрія.

Луп, вірний слуга святого Димитрія, після мученицької його кончини взяв мантію і перстень святого, змочивши їх кров'ю Христового страждальця. Від цих святинь відразу стали відбуватися багато чудес і зцілення. Незабаром і Лупа схопили і стратили.

За святого рівноапостольного Костянтина над могилою святого Димитрія було споруджено церкву, а ще за сто років під час будівництва нового храму на місці занедбаного, було знайдено нетлінні мощі святого великомученика. Чудес за молитвами Димитрія Солунського неможливо порахувати. Святий багаторазово захищав рідну Солунь від ворогів, рятував місто від голоду і руйнувань. Відомий випадок, коли святий Димитрій чудесно визволив полонянок, які вишивали його лик за наказом їхнього хазяїна, що бажав поглумитися над святим образом. В одну мить жінки опинилися біля раки святого разом із вишитою ними іконою. У цей час у храмі служили всеношну в день пам'яті великомученика Димитрія. Ще в VI столітті архієпископ Фессалонікійський Іоанн видав "Зібрання чудес святого Димитрія". У цих чудесах розповідається про ту благодатну допомогу, яка була явлена городянам за молитвами святого великомученика Димитрія.

Іменини: Антон, Веніамін, Інокентій, Микита, Микола, Трохим, Яків, Злата.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.