Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 20:28:51

22 жовтня - цей день в Україні та в світі

22.10.2023   08:42Агенцiя

ДЕНЬ 606 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 606 RUSSIAN AGRESSION

22 жовтня у світі - Міжнародний день обізнаності про заїкання, Міжнародний день тещі.

День алії в Ізраїлі. В Австралії - День вомбата, у США - Національний день горіхів.

Цього дня, 1883 року в Нью-Йорку відбулося відкриття Метрополітен-опера, а 1938-го винахідник Честер Карлсон уперше в історії зробив ксерокопію.

Православна церква вшановує пам'ять святого рівноапостольного Аверкія, єпископа Єрапольського, чудотворця; святих семи отроків, що в Ефесі.

Міжнародний день обізнаності про заїкання

Щорічно 22 жовтня, від 1998 року, у світі відзначають Міжнародний день людей, які заїкаються, або Міжнародний день обізнаності про заїкання.

Ідея заснування цієї дати народилася за підтримки Міжнародної асоціації людей, що заїкаються, заснованої 1995 року. Згідно з даними ISA, близько 1% населення світу страждає від заїкання - це близько 80 млн осіб.

Міжнародний день тещі

Кожну четверту неділю жовтня у світі відзначається незвичайне, але й, безсумнівно, найулюбленіше свято будь-якого зятя - Міжнародний день тещі. Хоча він не має статусу офіційного, але вельми популярний у багатьох країнах. Зародившись у 1930-х роках у США як жарт (за однією з версій - як альтернатива Дню матері), згодом, із кожним роком, він набував дедалі більшої кількості шанувальників, зокрема й в інших англомовних країнах.

Як свідчить низка джерел, цей День почали відзначати з 1934 року з легкої руки редактора техаської газети Amarillo Globe-News Джина Гоу, який розповів у своєму виданні про цей жарт, провівши паралель із такими поважними святами, як День матері та День батька.

Ще цього дня:

1937 - Заарештовано митрополита Київського і всієї України Василя Липківського;

1938 - Честер Карлсон виготовив першу фотокопію паперового документа;

1945 - Весілля віцепрезидента Аргентини генерала Хуана Домінго Перона й актриси Єви Перон;

1949 - СРСР провів перші випробування ядерної зброї;

1960 - Майбутній чемпіон планети з боксу Мухаммед Алі (тоді - Кассіус Клей) виграв свій перший бій на професійній арені;

1962 - Президент США Джон Кеннеді виступив із заявою про оголошення повітряної та морської блокади Куби, на якій були виявлені радянські ракети;

1968 - Завершено політ американського космічного корабля "Аполлон-7". Це був перший пілотований політ кораблів цієї серії;

1980 - Папа Римський скасував вердикт 1633 року, який засуджував Галілея;

2006 - Семиразовий чемпіон світу з автоперегонів "Формула-1" Міхаель Шумахер на Гран-прі Бразилії 2006 закінчив кар'єру гонщика.

Церковне свято

День пам'яті святого рівноапостольного Аверкія Єрапольського

Святий рівноапостольний Аверкій, єпископ Єрапольський, чудотворець, прославився у II столітті у Фригії. Місто Єраполь у ті часи населяли переважно язичники. Святитель молився Господу про спасіння їхніх душ і навернення до християнства.

Янгол, що з'явився, наказав святому Аверкію розтрощити ідолів у язичницькому капищі. З ревністю виконав святий веління Боже. Почувши, що ідолопоклонники хочуть умертвити його, святитель прийшов на місце народних зібрань і відкрито викрив помилки язичників.

Язичники намагалися схопити святителя. У цей час у натовпі закричали три біснуватих юнаки. Народ збентежився, святитель же молитвою вигнав із них бісів. Коли юнаків побачили здоровими, єрапольці попросили святителя Аверкія навчити їх християнської віри, а потім прийняли Святе Хрещення. Після цього святитель вирушив по сусідніх містах і селах, зцілюючи хворих. З проповіддю він обійшов Сирію, Кілікію, Месопотамію, відвідав Рим і скрізь навертав до Христа безліч людей.

Святитель Аверкій за свої великі труди названий рівноапостольним. Багато років він захищав Церкву від єретиків, утверджував християн у вірі, наставляв заблукалих на істинний шлях, зціляв хворих і поширював славу Христову.

Іменини: Ібрагім, Костянтин, Максим, Петро, Севастян, Степан, Яків.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.