Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 28 квітня, 14:10:57

21 жовтня - цей день в Україні та в світі

21.10.2023   11:13Агенцiя

ДЕНЬ 605 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 605 RUSSIAN AGRESSION

21 жовтня у світі відзначають Всесвітній день йододефіциту.

В Україні - День працівників целюлозно-паперової промисловості, у Великій Британії - День Трафальгарської битви і День яблука, День солодощів у США.

Православна церква вшановує пам'ять преподобного Іларіона Великого.

Всесвітній день йододефіциту

У 1980 році ВООЗ оголосила, що 60% населення землі мають дефіцит йоду. Зв’язок між недостатнім рівнем йоду в організмі та цілою низкою спровокованих ним захворювань остаточно був встановлений лише в 1983 році. Тоді ж ВООЗ запровадила новий термін —йододефіцитні захворювання. До таких захворювань належить велика кількість розладів, зумовлених йодною недостатністю. Крім захворювань щитоподібної залози, цей термін охоплює також низку гормональних порушень, які прямо чи опосередковано пов’язані з нестачею йоду.

Для боротьби з проблемою при ВООЗ в 1990 році було створено спеціальну Міжнародну раду з контролю за йододефіцитними захворюваннями. Було поставлено за мету ліквідувати дефіцит йоду в світі до 2000 року.

У 2005 році Всесвітня асамблея охорони здоров’я ухвалила резолюцію, згідно якої держави-члени ВООЗ повинні повідомляти про загальну ситуацію з дефіцитом йоду раз на 3 роки. 192 країни підписали міжнародну Конвенцію та приєдналися до програми боротьби з йододефіцитними захворюваннями

Відтоді, незважаючи на значні успіхи, проблему все ще не вдалося вирішити повною мірою.

В Україні до регіонів з високим ризиком розвитку йододефіцитних захворювань належать Львівська, Чернівецька, Закарпатська, Івано-Франківська, Тернопільська та Волинська області. Чорнобильська катастрофа свого часу привернула увагу до проблеми йодного дефіциту в Чернігівській, Київській, Житомирській, Черкаській, Рівненській областях.

День працівників целюлозно-паперової промисловості

Свято встановлено в Україні "...на підтримку ініціативи працівників целюлозно-паперової промисловості України..." згідно з Указом Президента України "Про День працівників целюлозно-паперової промисловості" від 1 жовтня 2008 р. № 885/2008.

Із відновленням Дня працівників целюлозно-паперової промисловості День працівника лісу перестав бути професійним святом, зокрема, працівників целюлозно-паперової промисловості (залишившись святом працівників лісового господарства, лісової, деревообробної промисловості).

День Трафальгарської битви

День Трафальгарської битви - святкування перемоги Королівського флоту під командуванням віцеадмірала Гораціо Нельсона (1758-1805) над об'єднаним флотом Франції та Іспанії в Трафальгарській битві - найбільшій у 19 столітті морській битві періоду Наполеонівських воєн (1800-1815).

21 жовтня 1805 року флот 47-річного Нельсона дав рішучу відсіч французько-іспанському флоту, не допустивши вторгнення Франції до Британії. Сам лорд Нельсон у битві загинув.

День солодощів у США

Щорічно в третю суботу жовтня в США відзначають День солодощів або День солодкого (у дослівному перекладі - Найсолодший день).

Ця традиція започаткована в Клівленді 1921 року, коли Герберт Кінгстон, філантроп і працівник кондитерської фабрики, вирішив допомогти знедоленим сиротам, біднякам і всім тим, хто переживає не найкращі часи.

Кінгстон зібрав невелику групу жителів міста, а також за допомогою друзів, вони організували роздачу невеликих подарунків, щоб якось підтримати тих, хто голодує, тих, про кого уряд забув давним-давно.

Під час проведення першого Дня солодощів кінозірка Анна Пеннінгтон подарувала 2200 клівлендським хлопчикам-рознощикам газет солодкі подарунки на знак подяки за їхню працю.

Інша кінозірка Теда Бара подарувала 10 тисяч коробок цукерок пацієнтам клівлендської лікарні і всім тим, хто прийшов подивитися її фільм у місцевому кінотеатрі.

Спочатку День солодощів відзначали переважно в центральних і західних районах США - у штатах Іллінойс, Мічиган і Огайо. Останніми роками популярність свята помітно зросла, і зараз географія святкування охоплює й інші райони країни.

День яблука в Англії

21 жовтня або в найближчі до цієї дати вихідні в Англії проводять День яблука - щорічний захід, присвячений яблукам, фруктовим садам і місцевим визначним пам'яткам, який влаштовують з ініціативи благодійної організації Common Ground з 1990 року.

Організатори вважають, що День яблука - це святкування і демонстрація різноманіття і багатства природи, а також стимул і ознака того, що ми самі здатні впливати на зміни, що відбуваються навколо. Ідея Дня полягає в тому, що яблуко - це символ фізичного, культурного та генетичного розмаїття, про яке людина не повинна забувати.

Ще цього дня:

1921 - Василя (Липківського) висвячено на митрополита УАПЦ;

1933 - Микола Лемик за наказом ОУН виконав атентат у радянському консульстві у Львові на знак протесту проти Голодомору - убив начальника канцелярії консульства, чекіста Майлова;

1944 - У "Бермудському трикутнику" загадково зник екіпаж кубинського судна "Рубікон";

1950 - Набули чинності Женевські конвенції про захист жертв війни;

1966 - У Вельсі сталася Аберфанська катастрофа - трагічний зсув вугільного терикону на довколишнє село;

1991 - Здійснено перший у світі політ над Еверестом на повітряній кулі;

1993 - На Всеукраїнському Православному Соборі Володимира Романюка обрано Патріархом Київським і всієї Руси-України;

1995 - Помісний Собор Української Православної Церкви Київського патріархату обрав патріархом Київським і всієї Руси-України митрополита Київського Філарета (Денисенка).

Церковне свято

Цього дня вшановують пам'ять Іларіона Великого, який жив у 3-4 століттях у Палестині.

Іларіон Великий вивчав науки в Олександрії, там же прийняв християнство. Повернувшись на батьківщину, преподобний пішов до відлюдників поблизу Гази. Іларіон вважається засновником кількох монастирів і першим проповідником чернецтва в Палестині. Наприкінці свого життя святий вирушив у подорож, щоб знову відвідати Єгипет і поклонитися могилі святого Антонія Великого. Помер Іларіон на острові Кіпр, заздалегідь передбачивши свою смерть.

Іменини: Василь, Віктор, Володимир, Дмитро, Іван, Микола, Павло, Петро, Ян, Єлизавета, Марія, Надія, Надія, Пелагея, Таїсія, Тетяна.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.