Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 4 травня, 21:25:11

29 вересня: цей день в Україні і світі

29.09.2023   08:49Агенцiя

ДЕНЬ 583 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 583 RUSSIAN AGRESSION


29 вересня відзначають Всесвітній день серця, День отоларинголога, Міжнародний день поширення інформації про продовольчі втрати та харчові відходи.

В Україні - День пам'яті жертв Бабиного Яру.

У Китаї - Чжунцю - свято Місяця і врожаю, у Португалії - прославлення Блаженного Фернандо, якого португальці шанують як святого.

Католицька церква святкує День святого Михайла.

Православна церква вшановує пам'ять преподобного Киріака Відлюдника.

У євреїв - Суккот. Починається на 15-й день нового року (15 тишрей) і триває 7 днів, це час, коли хлібороби, завершивши збирання врожаю, можуть відпочити до перших дощів.

День пам'яті жертв Бабиного Яру

Бабин Яр – місце пам’яті та некрополь близько 100 тисяч цивільних громадян і військовополонених, розстріляних нацистами у 1941–1943 роках. Серед них – євреї і роми, червоноармійці, комуністи, підпільники Організації українських націоналістів, в’язні Сирецького концтабору, "саботажники", порушники комендантської години та навіть пацієнти психіатричної лікарні імені Павлова.

Масовий розстріл євреїв у Бабиному Яру 29–30 вересня 1941 року став символом "Голокосту від куль" і нацистської політики масового знищення людей.

Міжнародний день поширення інформації про продовольчі втрати та харчові відходи

День уперше відзначили у 2019 році з ініціативи Генеральної асамблеї ООН, щоб підвищити суспільну свідомість щодо важливості цієї проблеми та шляхів її вирішення.

Всесвітній день серця

Щороку через серцеві захворювання помирає близько 17 мільйонів людей у всьому світі. Прогнози також невтішні, адже вони говорять про те, що до 2030 року від інфаркту чи інсульту помиратимуть вже близько 23 мільйонів людей. Саме тому і було створено Всесвітній день серця. Ідею подав колишній президент Всесвітньої федерації серця Ентоні Баєс де Луна. Тож 1999 року Всесвітня федерація серця та ВООЗ оголосили про створення окремої події.

Ще цього дня:

1922 - У Звенигородці Черкаської області під час інспірованого більшовицькими агентами "з'їзді" отаманів Холодного яру, було заарештовано більшість цих отаманів. Передчуваючи погане, на цей "з'їзд" не прибули отамани Чорний Ворон, Гонта та деякі інші;

1926 - Закрито і проголошено музеєм Києво-Печерську лавру;

1938 - Засуджено до смертної кари українського письменника, бандуриста Гната Хоткевича;

1941 - Початок масових убивств у Бабиному Яру;

1954 - Засновано Європейську організацію з ядерних досліджень;

2003 - Росіяни почали будівництво дамби від берегів Таманського півострова до українського острова Тузла; подальший Конфлікт щодо острова Тузла;

Церковне свято

29 вересня - день пам'яті преподобного Киріака Відлюдника. Святий мешкав у Карфагені і став читцем у досить юному віці. З дитинства цікавився церковними книгами, життям святих, відвідував храм. Якось вирішив піти в пустелю, відшукати там святе місце і жити відлюдником, щоб молитися щодня Господу.

Перед смертю Киріак покликав братію монастиря, благословив усіх і помолився. Загалом преподобний Киріак прожив 109 років.

Іменини: Віктор, Людмила, Михайло.

Останні новини Чернігівщини

«єВідновлення» в області: понад дві тисячі компенсацій за пошкоджене майно та 307 житлових сертифікатів 15:05

На Чернігівщині триває реалізація програми з надання компенсацій за пошкоджене та зруйноване житло «єВідновлення», яка стартувала майже рік тому. Про стан її реалізації говорили сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА.

До 11 років позбавлення волі засуджено російського військовослужбовця, який стріляв у цивільних під час тимчасової окупації Чернігівщини 15:03

За публічного обвинувачення прокурорів Чернігівської обласної прокуратури Чернігівським районним судом у порядку спеціального судового розгляду визнано винним російського військовослужбовця у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Його засуджено до 11 років позбавлення волі.

Дмитро Блауш: ці діти вчать інших не бути байдужими 15:01

Плетіння маскувальних сіток для бійців на передовій вже стало невід'ємною частиною життя для одинадцяти діток із Ріпок Чернігівського району.

 На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів

На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів 14:48

Слідчі Головного управління Нацполіції в області викрили у Чернігівському районі зловмисника, який систематично здійснював придбання та подальший збут особливо небезпечних психотропних речовин.

Ломако та Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів у Чернігові 14:44

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако та начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів приватних перевізників у Чернігові.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини