Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 28 квітня, 13:48:42

4 липня - цей день в Україні та в світі

04.07.2023   08:37Агенцiя

ДЕНЬ 496 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 496 RUSSIAN AGRESSION

4 липня - День відпочинку від свят.

В Україні відзначають День Національної поліції та День судового експерта.

У США - День незалежності. Багамські Острови - День королеви, Італія - День Джузеппе Гарібальді, Кайманові острови - День конституції, Латвія - День пам'яті жертв геноциду єврейського народу, Норвегія - День народження королеви Соні Гаральдсен.

Православна церква святкує день обрітення мощей преподобного Максима Грека, день пам'яті мученика Юліана Тарсійського

День судового експерта України
День судового експерта, який відзначається в країні щорічно 4 липня, був заснований Указом Президента України №424 від 10 червня 2009 року.
Заснування цього професійного свята було ініційовано Координаційною радою з проблем судової експертизи при Міністерстві юстиції України. Ухвалюючи рішення про заснування нового свята, Президент керувався тим, що судово-експертна діяльність має велике значення в забезпеченні правосуддя, захисті прав і свобод людини і громадянина.

День Національної поліції України
Професійне свято поліцейські відзначають щорічно 4 липня, згідно з Указом Президента України від 4 квітня 2018 року.
Дата святкування приурочена до події 2015 року, коли перші патрульні поліцейські склали першу присягу на Софійській площі в Києві.

День незалежності США
День незалежності - день ухвалення Декларації незалежності США 1776 року, яка проголосила незалежність США від Королівства Великої Британії, - вважається днем народження Сполучених Штатів як вільної та незалежної країни. Більшість американців називають це свято просто за його датою - Четверте липня.

Ще цього дня:
1903 - Президент Рузвельт урочисто оголосив про відкриття тихоокеанської лінії зв'язку, розіславши по кабелю, прокладеному через Тихий океан, повідомлення по всьому світу;
1917 - Виступ полуботківців у Києві з метою проголошення незалежності України;
1941 - Німецькими окупаційними військами страчено представників польської інтелігенції Львова;
1976 -Операція "Ентеббе": ізраїльські спецслужби звільнили заручників в угандійському аеропорту Ентеббе. Під час перестрілки було вбито 5 ізраїльтян, 6 терористів і 23 угандійців. 101 заручника було врятовано;
1986 - Президент США Рональд Рейган у присутності президента Франції Франсуа Міттерана урочисто відкрив після реконструкції Статую Свободи в Нью-Йорку;
2004 - Збірна Греції з футболу вперше стала чемпіоном Європи, обігравши у фіналі збірну Португалії;
2012 - Офіційно оголошено про відкриття в Європейській організації з ядерних досліджень (CERN) нової частинки, за властивостями схожої на передбачений бозон Гіґґса.

Церковне свято
4 липня православна церква відзначає Свято обрітення мощей преподобного Максима Грека.
Преподобний Максим Грек (1475-1556), уроджений Михайло Триволіс, був сином багатого грецького сановника в місті Арте (Албанія), здобув блискучу освіту. В юності багато подорожував і вивчав мови та науки в європейських країнах, побував у Парижі, Флоренції, Венеції. Після повернення на батьківщину прибув на Афон і прийняв чернецтво у Ватопедській обителі.
Максим Грек вважається покровителем перекладачів, учнів і студентів. Щорічне вшанування мощей є проявом християнської любові церкви до мученика, який за життя за свою правдолюбність і прямоту був несправедливо засуджений і звинувачений у єресі. Він за різними джерелами пройшов від 20 до 30 років тюремних ув'язнень і заслання. 1591 року Патріарх Іов провів огляд мощей Максима Грека, наказав провести служіння за святим, а згодом з'явилися його перші іконописні зображення.
Ще сьогодні православна церква вшановує пам'ять священномученика Юліана Тарсійського. Він постраждав за віру в Антіохії за імператора Максиміліана. Мощі мученика пізніше стали відомі тим, що поруч із ними відбуваються чудеса.

Іменини: Олексій, Анастасія, Василиса, Георгій, Іван, Максим, Микита, Микола, Павло, Терентій, Федір, Юліан.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.