Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 11:14:42

12 червня - цей день в Україні та в світі

12.06.2023   09:46Агенцiя

ДЕНЬ 474 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 474 RUSSIAN AGRESSION

12 червня - Всесвітній день боротьби з дитячою працею, Міжнародний день дубляжу.

В Україні - День працівників фондового ринку, у Туркменістані - День науки, у Фінляндії - День Гельсінкі, у Бразилії - День закоханих, на Філіппінах - День незалежності.

Православна церква - початок Петрового посту, день вшанування пам'яті преподобного Ісаакія сповідника, ігумена обителі Далматської.

День працівника фондового ринку


День працівника фондового ринку щорічно відзначається в Україні 12 червня. Ця дата з'явилася в офіційному календарі професійних свят країни у 2008 році.

Президент Віктор Ющенко підписав указ №202/2008 про заснування нового свята. У документі зазначено, що нова дата вводиться, "враховуючи значний внесок працівників фондового ринку в прискорення економічних реформ і створення реальної ринкової економіки, роль фондового ринку в процесі залучення інвестицій в економіку України, поліпшення інвестиційного клімату".

Видано перший патент на пристрій протигаза


12 червня 1849 року американське патентне бюро видало Льюїсу Гаслетту перший патент на пристрій протигаза. Винахід називався "Легеневим протектором" і складався з блоку з клапанами на вдих-видих і повстяного фільтра, який приєднували безпосередньо або через трубку до цього блоку. Останній міг кріпитися до носа або до рота.

Церковне свято

Петрів піст


Піст починається в понеділок, рівно за тиждень після Дня Святого Духа, наступного за Трійцею, на 57-й день після Великодня. Петрівський піст встановлений у пам'ять першоверховних апостолів Петра і Павла, які постили, готуючи себе для Євангельської проповіді.

Тривалість Петрового посту залежить від дня святкування Великодня: найтриваліший піст може тривати шість тижнів, а найкоротший - вісім днів.

Закінчується Петрів піст завжди в День апостолів Петра і Павла 12 липня, якщо тільки свято святих апостолів Петра і Павла буде не в середу і не в п'ятницю.

Кухня Петрового посту вважається несуворою - з раціону виключають продукти тваринного походження, дозволяється вживати в їжу тільки рослинні продукти і рибу. У середу і п'ятницю не рекомендується вживати рибу і рослинну олію, в інші дні риба дозволяється.

Іменини: Василь.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:39

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 2 пожежі та 1 випадок загибелі на водних об'єктах. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

Чернігівські поліцейські розслідують кримінальне провадження за фактом браконьєрського вилову риби під час нересту 08:52

26 квітня в Менській громаді співробітники водної поліції разом з рибоохоронним патрулем виявили рибалку, який поблизу села Миколаївка ловив рибу забороненими знаряддями – зяберними сітками.

Донька найстаршої матері України Валентини Підвербної проживає в новій родині: що відомо про опікунку 08:45

Донька найстаршої матері України Валентини Підвербної Анна вже декілька тижнів проживає в новій родині у Чернігові. Тимчасову опіку над дитиною взяла давня знайома родини Підвербних 50-річна Олена.

Кінологи ДСНС відшукали двох зниклих дітей 08:31

26 квітня вночі до рятувальників надійшло повідомлення від Чернігівського районного управління поліції про зникнення двох малолітніх дітей, мешканців с. Локнисте Чернігівського району.