Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 16:50:33

11 червня - цей день в Україні та в світі

11.06.2023   12:00Агенцiя

ДЕНЬ 473 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 473 RUSSIAN AGRESSION

11 червня в Україні відзначають День працівників легкої промисловості, у Бельгії - День батька, у США - День короля Камеамеа на Гавайських островах, у Вірменії - Свято Кафедрального Собору святого Ечміадзина.

Католицька церква святкує День святого Варнави. Православна церква - День Теодосії Константинопольської.

День працівників легкої промисловості

Своє професійне свято представники легкої промисловості щорічно відзначають у другу неділю червня. Його було засновано Указом Президента України від 9 червня 1994 року.

Розвиток легкої промисловості, як галузі, починається з 18 століття, коли з'явилися прядильні машини і ткацькі верстати. Однак перші передумови до масового виробництва зароджувалися ще за 6 тисяч років до нашої ери, коли людство опановувало навички обробки шовку, льону, бавовни, вовни.

Легка промисловість - провідна галузь народного господарства України, яка включає 17 підгалузей, має потужний виробничий потенціал, що має задовольняти потреби суспільства у товарах народного споживання і промислового призначення та сприяти поліпшенню якості життя. Водночас, легка промисловість пов'язана з багатьма суміжними галузями та обслуговує весь господарський комплекс країни.

Церковне свято

День святого Варнави

Святий апостол Варнава належить до лику святих сімдесяти апостолів. Він народився в багатій єврейській родині з роду левитів на Кіпрі, здобув богословську освіту в Єрусалимі, де і познайомився з Савлом, який згодом став апостолом Павлом. Первісне ім'я Варнави було Йосип. Прізвисько ж Варнава, що означає "син розради", він отримав за свою доброту і милосердя.

Звернувшись у християнство, Варнава був одним із перших 70 учнів Христа. Після смерті Ісуса він роздав усю свою власність і цілком присвятив себе поширенню християнства. Довгий час він супроводжував святого апостола Павла в його місіонерських мандрівках, разом вони побували на Кіпрі та в Пергії, багато часу залишалися і проповідували в Антиохії. Останнє відвідування Кіпру Варнава здійснив уже без Павла, куди вирушив разом зі своїм племінником Марком.

Там же на Кіпрі в місті Саламіні він і зустрів свою смерть від рук іудеїв: його вивели за ворота, забили камінням, а потім кинули на багаття. Коли ж пізніше Марк пробрався, щоб його поховати, то виявив тіло Варнави, яке абсолютно не торкнувся вогонь. На місці поховання стали відбуватися чудеса, і воно отримало назву "Місце здоров'я", де багато хворих отримували зцілення. Пізніше там було зведено храм, а мощі святого було перенесено у вівтар.

Іменини: Олександр, Андрій, Богдан, Іван, Марія, Фаїна, Феодосія

Останні новини Чернігівщини

Троє ветеранів з Чернігівщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:24

3 ветеранських бізнеси з Чернігівщини перемогли у конкурсі фінансування “Варто почати власну справу” від Українського ветеранського фонду. Переможців обирала незалежна експертна комісія.

“Музичний всесвіт Ференца Ліста” 12:19

Відомі українські піаністи Аліна Романова і Артем Ляхович 28 квітня 2024 року продемонстрували чернігівський публіці “Музичний всесвіт Ференца Ліста”.

 Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка

Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка 12:14

Нагальними потребами деокупованих громад є розвиток і відбудова. Так вважає сільська голова села Іванівка Чернігівської обл. Олена Швидка.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:39

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 2 пожежі та 1 випадок загибелі на водних об'єктах. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

Чернігівські поліцейські розслідують кримінальне провадження за фактом браконьєрського вилову риби під час нересту 08:52

26 квітня в Менській громаді співробітники водної поліції разом з рибоохоронним патрулем виявили рибалку, який поблизу села Миколаївка ловив рибу забороненими знаряддями – зяберними сітками.