Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 14:56:04

10 червня - цей день в Україні та в світі

10.06.2023   12:00Агенцiя

ДЕНЬ 472 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 472 RUSSIAN AGRESSION

10 червня відзначають Всесвітній день морозива, Всесвітній день модерну, Всесвітній день публічного в'язання.

Ще сьогодні День Португалії, День прикордонника в Республіці Молдова, День Армії та Арабського Відродження в Йорданії, в Японії - День годинника, в Італії - День ВМС.

Православна церква вшановує пам'ять преподобного Микити Халкидонського, сповідника.

Всесвітній день морозива

Вважається, що саме 10 червня 1786 року в США почався масовий продаж морозива. Тож і свято, яке не має офіційного статусу, відзначають саме цього дня.

Всесвітній день модерну

Свято започатковано 2013 року за ініціативи угорського журналу Szecessziоs Magazin і проведено в Музеї прикладного мистецтва там же, в Будапешті.

Всесвітній день публічного в'язання

Уперше Всесвітній день в'язання на публіці відбувся в Парижі. Придумала цю забаву, що стала традицією, любителька в'язання Даніель Лендес. Згодом публічним в'язанням захопилися жительки інших країн.

Усі, хто любить в'язати спицями або гачком, збираються в якомусь громадському місці міста - у парку, у сквері, у кафе - і віддаються своєму улюбленому заняттю.

Церковне свято

Преподобний Микита сповідник, єпископ Халкидонський, жив у 2-й половині VIII століття. За своє богоугодне життя він був зведений у сан єпископа. Святитель вирізнявся милосердям, завжди допомагав жебракам, у своєму домі приймав мандрівників, піклувався про сиріт і вдів, заступався за скривджених. За царювання іконоборця Льва Вірменина (813-820) святитель Микита мужньо викривав іконоборчу єресь і переконував своїх вірян поклонятися святим іконам Христа, Божої Матері та угодників Божих. Переніс багато страждань від нечестивого імператора і його однодумців-іконоборців, був підданий мукам і відправлений у заслання. Святий сповідник Микита помер на початку IX століття. Біля його мощей відбувалися чудеса зцілення.

Іменини: Василь, Дмитро, Олена, Захар, Ігнатій, Іраклій, Макар, Микита, Микола, Павло, Петро.

Останні новини Чернігівщини

Троє ветеранів з Чернігівщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:24

3 ветеранських бізнеси з Чернігівщини перемогли у конкурсі фінансування “Варто почати власну справу” від Українського ветеранського фонду. Переможців обирала незалежна експертна комісія.

“Музичний всесвіт Ференца Ліста” 12:19

Відомі українські піаністи Аліна Романова і Артем Ляхович 28 квітня 2024 року продемонстрували чернігівський публіці “Музичний всесвіт Ференца Ліста”.

 Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка

Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка 12:14

Нагальними потребами деокупованих громад є розвиток і відбудова. Так вважає сільська голова села Іванівка Чернігівської обл. Олена Швидка.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:39

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 2 пожежі та 1 випадок загибелі на водних об'єктах. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

Чернігівські поліцейські розслідують кримінальне провадження за фактом браконьєрського вилову риби під час нересту 08:52

26 квітня в Менській громаді співробітники водної поліції разом з рибоохоронним патрулем виявили рибалку, який поблизу села Миколаївка ловив рибу забороненими знаряддями – зяберними сітками.