Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 13:51:17

22 травня: Цей день в Україні і в світі

22.05.2023   10:36Агенцiя

ДЕНЬ 453 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 453 RUSSIAN AGRESSION

22 травня відзначають Міжнародний день біологічного різноманіття, Всесвітній день готів, Всесвітній день обізнаності про прееклампсію, Всесвітній день міських фермерів, День Шерлока Холмса.
У Канаді - День Вікторії.
Православна церква - Святкування на честь перенесення мощей святителя і чудотворця Миколая.

Міжнародний день біологічного різноманіття
Від 2001 року, 22 травня відзначається Міжнародний день біологічного різноманіття.
Цей День був проголошений Генасамблеєю ООН у 1995 році в спеціальній резолюції, на основі рекомендації Конференції сторін Конвенції про біологічне різноманіття, яка відбулася 1994 року.
Біологічне різноманіття - це все різноманіття життя на планеті, яке сьогодні стрімко скорочується. Вимирають рослини, зникають з лиця Землі тварини та ліси. Один мільйон видів флори і фауни перебувають під загрозою зникнення. Багато в чому виною тому - активна діяльність людини.

Всесвітній день готів
Щорічно 22 травня в низці країн відзначають Всесвітній день готів, переважно - представники цієї субкультури.
З ініціативою проведення такого дня виступив 2009 року британський ді-джей Cruel Britannia, який організував шоу-програму готичної музики на популярному британському радіо BBC Radio 6 Music. Вона проходила в рамках тижневої серії програм, присвячених різним субкультурам. Захід мав успіх, тоді й вирішено було створити Всесвітній день готів, який відбуватиметься щороку. І якщо в перший рік його святкували лише у Великій Британії, то вже за кілька років свято здобуло популярність і в інших країнах Європи та Америки.
Головна мета Дня - дати можливість представникам готичної субкультури заявити про себе та розповісти про різні аспекти "свого світу", такі як музика, мода та мистецтво.

Всесвітній день обізнаності про прееклампсію
Щорічна глобальна ініціатива, спрямована на підвищення обізнаності про прееклампсію, потенційно небезпечний для життя стан, що може виникнути під час вагітності, пов'язаний із гіпертонічними розладами. Ця подія відзначається щорічно 22 травня, її метою є інформування суспільства, медичних працівників про ризики, симптоми та профілактику прееклампсії.

Ще цього дня:
1919 - У Києві в церкві святого Миколая перше богослужіння відбулося українською, через що цей день "неофіційно" став днем народження Української Автокефальної Православної Церкви;
1931 - Розпочала свою діяльність Українська академія аграрних наук;
1971 - Відбувся виступ Анатолія Лупиноса біля пам'ятника Тарасу Шевченку в Києві, після чого оратора заарештували;
1979 - Похорон Володимира Івасюка на Личаківському цвинтарі у Львові, який перетворився на масову акцію протесту;
1990 - Фірма "Microsoft" анонсувала вихід операційної системи Windows 3.0;
1995 - У Львові створено Всеукраїнське педагогічне товариство імені Григорія Ващенка;
1998 - У Києві на Аскольдовій могилі освятили греко-католицьку церкву святого Миколая;
2009 - СБУ порушила кримінальну справу за фактом Геноциду в Україні 1932-1933 років (за ч.1 ст.442 Кримінального кодексу України - "Геноцид");
2014 - Біля міста Волноваха стався напад бойовиків ДНР на блокпост української 51-ї механізованої бригади. 16 українських військових загинули, 32 травмовані;
2014 - Поблизу міста Рубіжне, в результаті бою з проросійськими бойовиками, українська 30-та механізована бригада зазнала втрат і відступила. 3 українських військових загинули, 7 поранені.

2022 - Анджей Дуда, перебуваючи в українській столиці, зазначив: Польща не сумнівалася в українських захисниках. Дуда розповів, що коли всі евакуювали свої посольства, польський посол Бартош Ціхоцький залишився в Києві. Він пережив атаку на Київ разом із українцями. Мелінда Сіммонс - посол Великої Британії - опублікувала моторошне фото, як горять книги з історії України. Їх підпалили російські загарбники. Сіммонс наголосила: "це не денацифікація, це протилежне".

Церковне свято
22 травня православна церква вшановує пам'ять перенесення мощей святителя і чудотворця Миколая з Мир Лікійських до Бару. Це святкування було встановлено ще в 1087 році.
Святитель Миколай, він же Миколай Угодник, він же Миколай Чудотворець - один із найбільш шанованих святих. Він вважається покровителем моряків, купців і дітей. Ще за життя Миколай прославився здатністю примиряти ворогуючих, охороняти невинно засуджених і захищати від марної смерті.
Помер святий Миколай Чудотворець 19 грудня 345 року. І похований був у храмі Соборному, який розташовувався в місті Мири Лікійські. Згодом його тіло почало виділяти мир - особливу олію, що зцілює хвороби.

Іменини: Василь, Гавриїл, Дмитро, Йосип, Миколай, Семен.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини