Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 22:08:42

13 травня: Цей день в Україні і в світі

13.05.2023   11:00Агенцiя

ДЕНЬ 444 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 444 RUSSIAN AGRESSION

13 травня відзначають Всесвітній день справедливої торгівлі, Всесвітній день перелітних птахів, Всесвітній день техніки для майбутнього і Всесвітній день кульбаби.
У Нідерландах - Національний день мірошника і День велосипедиста, у Бразилії - фестиваль Претос Велхос - річниця скасування рабства в країні, Золотий закон 1888 року, у Колумбії - День святої Марії, у Таїланді - Свято першої борозни.
Цього дня, 1927 року, було засновано київський футбольний клуб "Динамо".
Православна церква вшановує пам'ять Якова Заведієва.

Всесвітній день справедливої торгівлі
Всесвітній день справедливої торгівлі щорічно відзначається у другу суботу травня, а травень вважається місяцем справедливої торгівлі.

Цей День, що проводиться під керівництвом Всесвітньої організації справедливої торгівлі, дає змогу приблизно 355 колективам виробників і організаціям торгівлі з 70 країн заявити про свою участь у справедливій торгівлі.

Всесвітній день перелітних птахів
Всесвітній день перелітних птахів - екологічна кампанія, мета якої: розширити знання людей про птахів, їхні місця проживання та шляхи пересування. Вона має глобальне охоплення і є ефективним інструментом, що допомагає підвищити обізнаність мешканців планети про загрози, з якими стикаються перелітні птахи, їхнє екологічне значення та необхідність міжнародної співпраці для їхнього збереження.
Спочатку ця міжнародна дата відзначалася в травні, а з 2018 року проводиться двічі на рік - у другу суботу в травні та в жовтні.
Історичною передумовою заснування Дня стала Міжнародна конвенція з охорони птахів, підписана 1906 року.

Національний день мірошника
У Національний день мірошника близько 600 із наявних у Нідерландах 1000 вітряків відкриваються для відвідування публікою. Це свято збігається з Днем велосипедиста, тому в усі велосипедні маршрути включено відвідування вітряків.
Вітряки - один із символів Нідерландів, поряд із каналами, тюльпанами, голландським сиром і голландським оселедцем.

Ще цього дня:
1918 - У США надруковано поштові марки із перевернутим зображенням літаків, які стали колекційною рідкістю;
1950 - В англійському Сільверстоуні відбулися перші перегони першого чемпіонату "Формули-1";
1963 - Кувейт став 111-ю державою, прийнятою до ООН;
1981 - На площі Святого Петра у Ватикані турецький терорист Алі Агджа важко поранив Папу Римського Івана Павла II;
1989 - Близько двох тисяч студентів оголосили голодування на пекінській площі Тяньаньмень, вимагаючи проведення в Китаї демократичних реформ;
1990 - Вийшов перший номер газети "Галичина" - першої за радянських часів демократичної багатотиражної газети Івано-Франківської області;
1991 - У Києві відбувся I Конгрес поляків, які проживають в Україні;
1992 - Американські космонавти перебували у відкритому космосі 8 годин 29 хвилин (світовий рекорд), уперше в космос вийшли відразу три космонавти;
2014 - Проросійські бойовики під час боїв за Слов'янськ влаштували засідку в околицях села Маячка. Унаслідок нападу бойовиків на колону 95-ї окремої аеромобільної бригади загинули семеро українських десантників.

Церковне свято
Церква цього дня вшановує Якова Заведієва - одного з апостолів, згадуваних у Новому Заповіті. Він був старшим братом Івана Богослова. Заведієвими братів Якова та Івана називали за ім'ям їхнього батька Заведія. Брати разом із апостолом Петром вважалися найближчими учнями Ісуса Христа. Тільки їх Син Божий зробив свідками свого Преображення.

Іменини: Василь, Єфрем, Ігнатій, Климент, Максим, Микита, Яків

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини