Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 18:29:39

9 травня: Цей день в Україні і світі

09.05.2023   10:34Агенцiя

ДЕНЬ 440 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 440 RUSSIAN AGRESSION

9 травня відзначають Другий день пам'яті та примирення, День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, День Європи.

Православна церква вшановує пам'ять священномученика Василія Амасійського, згадують воїнів, загиблих у Другій світовій війні, перенесення мощей святого Миколая (за григоріанським календарем).

День Європи
Щорічно 9 травня в низці європейських країн, і насамперед - у країнах Європейського союзу (ЄС), на офіційному рівні відзначають День Європи.
Цей день було засновано з метою більш тісного залучення громадян європейських країн до процесу інтеграції, а також покликаний розповісти громадянам держав-членів ЄС і людей у решті світу про переваги такої організації, як Євросоюз.
Затверджений Європарламентом 2008 року і відомий також як "День Декларації Шумана". Оскільки відзначається в річницю "проголошення" Декларації Шумана (Плану Шумана).
Цього року Україна вперше за двадцять років долучиться до заходів з нагоди Дня Європи - свята, яке традиційно 9 травня відзначають у Європейському Союзі та інших країнах на знак миру та єдності на континенті. "Будемо вшановувати нашу історичну єдність - єдність усіх європейців, які знищили нацизм і переможуть рашизм", - сказав президент Володимир Зеленський у зверненні 8 травня після підписання указу про щорічне відзначення свята в Україні.

Ще цього дня:
1913 - Перший політ гідроплана С-10 "Гідро" Ігоря Сікорського;
1919 - Симона Петлюру обрано головою Директорії УНР;
1920 - Проведено польсько-український парад на Хрещатику з нагоди визволення Києва від більшовиків;
1920 - В Ужгороді засновано українське товариство "Просвіта";
1927 - Парламент Австралії переїхав до нової столиці - Канберри;
1955 - Федеративна Республіка Німеччина увійшла до складу НАТО;
1962 - Перший політ у США вертольота-крана S-64 Ігоря Сікорського;
2018 - Гребля Патель у Кенії на території Великої рифтової долини була прорвана через проливні дощі. Загинули щонайменше 48 людей;
2022 - Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден підписав Закон S.3522 про Ленд-ліз для захисту демократії в Україні та боротьби проти Росії.

Церковне свято
9 травня в церковному календарі - день пам'яті священномученика Василія. Жив він у IV столітті і був єпископом міста Амасія. Усе своє життя Василій присвятив захисту християн - викривав язичників, ідолопоклонників, втішав тих, хто вірить у Господа. Неодноразово єпископ був присутній на Соборах, писав викривальні листи проти аріїв.
Імператором у ті часи був Ліциній, який запалився особливою пристрастю до служниці своєї дружини - Глафіри. Хотів він з нею одружитися, але Глафіра розповіла про все своїй господині, просила врятувати її. Жінка відправила служницю до Амасії, де жив Василій. Святитель узяв її до себе на піклування, сказавши імператору, що служниця померла.
Почали будувати тоді в Амасії новий храм і Глафіра написала своїй цариці, просила про допомогу. Цей лист потрапив до рук імператора. Він наказав доставити йому єпископа і Глафіру. Після прибуття служницю одразу вбили, а Василія кинули до в'язниці, змушуючи відректися від Бога. Святитель відмовився, тоді йому відрубали голову.

Іменини: Василь, Іван, Миколай, Петро, Степан, Іван.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини