Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 02:05:21

5 травня: Цей день в Україні та світі

05.05.2023   10:32Агенцiя

ДЕНЬ 436 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 436 RUSSIAN AGRESSION

5 травня відзначають Всесвітній день гігієни рук, Всесвітній день легеневої гіпертонії, День Європи, Міжнародний день акушерки, Міжнародний день боротьби за права інвалідів, День карикатуристів.

В Україні - День фахівців цивільно-військового співробітництва ЗС України

У Південній Кореї та Японії - День дітей, у Нідерландах - День визволення, в Індії - Будда Пурніма, у Киргизстані - День Конституції, в Австрії - День боротьби з насильством і расизмом, у Данії - День визволення, у Палау - День людей похилого віку, в Албанії - День мучеників, в Ефіопії - День патріотів, у США - День учителя, у Мексиці - День перемоги, у Туреччині - Фестиваль зустрічі весни.

Буддисти святкують День Весак.

Православна церква вшановує пам'ять святого Луки.

5 травня 1920 року було проголошено автокефалію Української православної церкви, у 1988 році відбулася перша телетрансляція з вершини Еверест, у 1992 році Кримський парламент проголосив незалежність Криму і призначив на серпень референдум щодо підтвердження цього статусу, а в 2014 році було створено добровольчий полк "Азов".

Ще цього дня:
1900 - у с. Завалля Снятинського повіту Кирило Трилевський заснував перше спортивно-пожежне товариство "Січ".
1912 - У Стокгольмі розпочалися V Олімпійські ігри (офіційна церемонія відкриття відбулася 6 липня);
1915 - У Відні з'явилася Загальна Українська Рада, загальноукраїнська політична організація, розширення галицької Головної Української Ради;
1920 - Війська Директорії УНР і польські війська взяли Київ;
1921 - Коко Шанель у Франції вперше представила парфуми "Шанель № 5". Незабаром новинка стала лідером продажу у світі;
1945 - Антинімецьке повстання в Празі;
1949 - Почала діяти Рада Європи;
1956 - У Токіо розпочався перший чемпіонат світу з дзюдо;
1961 - Алан Шепард став першим американцем, який полетів у космос;
1983 - Спеціальна комісія встановила, що скандальні "щоденники Гітлера", які публікувалися в журналі "Штерн", є фальшивкою;
1999 - Північна Македонія закрила свої кордони для албанських біженців із Косова;
1999 - Уперше в історії Шотландії відбулися вибори власного парламенту.

Міжнародний день боротьби за права інвалідів
Свою історію ця дата веде з 1992 року, коли 5 травня люди з обмеженими можливостями одночасно в 17 європейських країнах провели день боротьби за дотримання рівних прав інвалідів і проти дискримінації людей з фізичними, психічними або сенсорними обмеженнями. Відтоді подібні заходи стали традиційними і також проводяться 5 травня.

Міжнародний день акушерки
Уже понад два десятиліття поспіль 5 травня вважається Міжнародним днем акушерки.
Ідею свята запропонувала Міжнародна асоціація акушерок на конференції в Нідерландах 1987 року. Статусу офіційного свята цей день набув у 1992 році. Сьогодні його відзначають більш ніж у 50 країнах.

День визволення Нідерландів
5 травня в Нідерландах відзначається національне свято - День визволення. Його засновано на честь річниці визволення країни від фашистської окупації 1945 року під час Другої світової війни (1939-1945).
5 травня 1945 року в будівлі готелю "Мир" у голландському місті Вагенінген було підписано акт про капітуляцію угруповання німецьких військ на території Нідерландів.

День Весак
Це свято припадає на травневий повний місяць і є найбільш священним днем для мільйонів буддистів усього світу.
Вважається, що саме в день Весак 2,5 тисячі років тому, 623 року до нашої ери, народився Будда. Цього ж дня Будда досяг просвітлення, і цього ж дня він покинув світ на 80-му році життя.

День святого Луки
Лука, якого православні люди вшановують цього дня, був апостолом від сімдесяти, сподвижником святого Павла. Його шанують як автора одного з Євангелій і Діяння святих апостолів. Також Лука вважається першим іконописцем і покровителем лікарів і живописців.

Іменини: Віталій, Теодор.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.