Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 21:08:55

21 квітня: Цей день в Україні та в світі

21.04.2023   10:30Агенцiя

ДЕНЬ 422 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 422 RUSSIAN AGRESSION

21 квітня у світі відзначають Всесвітній день творчості та інноваційної діяльності, Всесвітній день кроншнепа.

День Тирадентіса в Бразилії, в Італії - День заснування Риму, День книжки у В'єтнамі, День народження королеви Єлизавети II і Національний день чаю у Великій Британії,

Православна церква вшановує пам'ять святого Іродіона - апостола від сімдесяти.

У мусульман - Ураза Байрам, свято розговіння.

Всесвітній день творчості та інноваційної діяльності
У квітні 2017 року Генасамблея ООН, наголошуючи на можливостях творчості та інновацій у різних сферах діяльності людини на шляху досягнення завдань, поставлених Програмою сталого розвитку, ухвалила резолюцію, згідно з якою було засновано Всесвітній день творчості та інноваційної діяльності, який відтоді відзначають щорічно 21 квітня.
Ініціатори та активісти заснування Дня пов'язують дату його святкування із Міжнародним днем Матері-Землі, що відзначається 22 квітня, а також із днем народження великого вченого, мислителя та винахідника Леонардо да Вінчі, який передує святу та відзначається 15 квітня. У першому випадку зв'язок говорить про можливості творчості та інновацій у справі творення і збереження нашого спільного дому - Землі, а в другому - на внесок великого винахідника в розвиток науки і творчих процесів.

День заснування Риму
У День народження Риму відбувається символічне відкриття воріт міста, щоб у них змогли увійти як жителі Риму, так і численні туристи. Святкування триває, як правило, кілька днів.
Згідно із переказами, Рим був заснований Ромулом у 11 календи травня (21 квітня) 753 року до нашої ери.

Ще цього дня:
1910 - Комета Галлея максимально наблизилася до Землі;
1920 - У Варшаві між Польщею та УНР підписано спільну та торговельно-економічну конвенцію, згідно з якими Польща визнавала незалежність УНР і обіцяла їй військову допомогу;
1933 - Убивство тварин за єврейською традицією заборонено в Німеччині;
1944 - Жінкам у Франції надано право голосу на виборах;
1960 - Новою столицею Бразилії стало спеціально для цього збудоване майже однойменне місто - Бразиліа;
1996 - Убили першого президента Чеченської Республіки 52-річного Джохара Дудаєва;
2000 - У Броварах (Київська область) у житловий будинок влучила тактична ракета класу "земля-земля", яку запустили військові з полігону, загинуло кілька людей;
2007 - В Україні відбулася прем'єра серії "I, Roommate" мультсеріалу "Футурама".
2019 - Другий тур президентських виборів в Україні: обрано Володимира Зеленського.

Церковне свято
День пам'яті святого Іродіона
Цього дня православна церква вшановує святого Іродіона - апостола від сімдесяти. Згідно із переказами, він був родичем апостола Павла і разом із ним загинув мученицькою смертю за імператора Нерона.

Ураза Байрам
Після завершення священного місяця Рамадан настає одне з двох великих свят ісламу, свято розговіння Ураза Байрам. Воно відзначається в перший день місяця Шавваль.
Свято розговіння для мусульманина - це передусім прощання з благословенними днями місяця Рамадан, коли для кожного мусульманина була гарна можливість зрости духовно, приборкати пристрасті за допомогою дотримання посту, більшого прагнення до благочестя, надання допомоги нужденним.

В Ураза Байрам мусульманам пропонується віддаватися настрою свята, куштувати їжу і питво, постити ж у цей благословенний день не можна.

Іменини: Іван, Марія, Родіон, Сергій.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини