Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 16:24:04

3 квітня: Цей день в Україні та в світі

03.04.2023   10:47Агенцiя

ДЕНЬ 404 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 404 RUSSIAN AGRESSION

3 квітня відзначають Всесвітній день вечірки, Всесвітній день водних тварин, День народження штрих-коду, твіду і мобільного телефону, День дитячої йоги.
У США - Національний день шоколадного мусу, День парапрофесіонала, День рибних паличок і заварного крему, у Гвінеї - День проголошення Другої Республіки, у Канаді - Національний тиждень стоматологічної гігієни.
90 років виповнюється першій у світі клінічній пересадці нирки. Її здійснив у 1933 році в Херсоні український хірург Юрій Вороний. Він пересадив 26-річній жінці орган 60-річного померлого чоловіка.
Православна церква - Великий понеділок, вшанування пам'яті єпископа Кирила Катанського.

День народження штрих-коду
1973 року Бернард Сілвер і Норман Джозеф Вудленд презентували технологію, за допмогою якої можна було ідентифікувати крам. Винахід став ключовим у розвитку автоматизації обліку та продажу товарів. Уперше таке маркування 1974 року нанесли на жувальну гумку, яку продали після сканування штрих-коду на касі в американському супермаркеті.

День народження першого мобільного телефону
Сьогодні мобільному телефону виповнюється 50 років. Інженер компанії Motorola Мартін Купер 1973 року вперше набрав номер і зателефонував до офісу компанії з першого мобільного телефону - Motorola DynaTAC 8000X. Його вага була 2,5 кг.

Ще цього дня:
1910 - Уперше здійснено сходження на найвищу вершину Північної Америки Мак-Кінлі (6193 м) на Алясці;
1919 - Український Раднарком, організований більшовиками, оголосив Асканію-Нову заповідником;
1933 - Літак уперше перелетів через Еверест;
1940 - Почалися розстріли польських офіцерів із радянських таборів у Старобільську, Осташкові, Козельську ("Катинська трагедія");
1948 - Президент США Гаррі Трумен затвердив Акт про надання країнам допомоги ("план Маршалла").
1966 - Радянська автоматична міжпланетна станція "Луна-10" була виведена на орбіту Місяця і стала його першим штучним супутником;
1987 - У приміщенні штаб-квартири Всесвітньої організації охорони здоров'я заборонили курити;
1990 - Над будівлею Львівської міської ради урочисто підняли український національний прапор. Перед тим він був освячений у греко-католицькому кафедральному соборі Святого Юра;
1999 - Сили НАТО завдали першого повітряного удару по столиці Югославії Белграду;
2007 - Французький швидкісний поїзд "TGV" встановив новий світовий рекорд швидкості для пасажирського поїзда: 574,8 км/год.

Церковне свято
У Великий понеділок Ісус прокляв смоковницю, очистив храм і відповів на запитання про свою владу. Деякі відзначають помазання Ісуса у Віфанії, подію, яка в Євангелії від Іоанна відбулася до події Вербної неділі.

День пам'яті єпископа Кирила Катанського
Святитель Кирило народився в Антіохії. Був учнем апостола Петра, який призначив його єпископом міста Катана в Сицилії. Святитель Кирило мудро керував паствою, був благочестивим і отримав від Господа дар чуда. Під час його молитви непридатна вода в одному джерелі перетворилася на питну, втративши гіркоту. Це навернуло до християнства багатьох язичників. Святий Кирило помер у глибокій старості і був похований у Сицилії.

Іменини: Кирило, Яків

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини