Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 23:51:49

28 березня - цей день в Україні та в світі

28.03.2023   10:18Агенцiя

ДЕНЬ 398 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 398 RUSSIAN AGRESSION

28 березня відзначають День народження пральної машини, День великих змін, Всесвітній день історика і День бур'яну.

У Чехії та Словаччині - День учителя. У США - Національний день торта "Чорний ліс". В Японії - День святкування школи чайної церемонії.

Православна церква вшановує пам'ять священномученика Олександра, ієрея в Сиді, мученика Нікандра Єгиптянина.

День народження сьогодні святкує Леді Ґаґа (Стефані Джоанн Анджеліна Джерманотта, нар.1986) — американська співачка, авторка-виконавиця і акторка. Відома нетрадиційністю, провокативністю та візуальними експериментами.

День народження пральної машини

У цей день у 1797 році запатентована дерев'яна дошка для прання з рельєфною поверхнею. У 1851 році Джеймс Кінг винайшов пральну установку з обертовим барабаном. За принципом дії вона нагадувала сучасні машини, проте привід її був ручним. У 1856 році американський винахідник Мур представив світові свій пристрій для прання - складну конструкцію з дерев'яного ящика і рами над ним. Всередину ящика закладали білизну, зверху насипали дерев'яні кульки і заливали мийним розчином. Важіль приводив у дію механізм, і рама рухалася вгору-вниз. Кульки при цьому перекочувалися разом із білизною і виконували роботу безлічі рук.

У наступні роки винахід усе більше вдосконалювався. З'явився автоматичний привід, барабан, функції підігріву води, зливу, полоскання і віджимання.

День великих змін

Для охочих змінити життя на краще створено спеціальне свято. Його пропонують почати з зарядки або пробіжки, змінити звичний маршрут на роботу або з роботи, більше часу проводити на свіжому повітрі, викинути весь непотріб з дому, звільнити місце для нових речей.

Здоровий спосіб життя, правильне харчування, заняття творчістю створять позитивні емоції, настрій і відкриють двері змінам.

 

Церковне свято

28 березня віряни вшановують священномученика Олександра, який під час гонінь за імператора Авреліана постраждав за християнську віру.

Іменини: Олександр, Олексій, Михайло, Тимофій.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.