Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 07:32:53

25 березня: Цей день в Україні та в світі

27.03.2023   13:37Агенцiя

ДЕНЬ 395 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 395 RUSSIAN AGRESSION

25 березня відзначають Міжнародний день пам'яті жертв рабства і трансатлантичної работоргівлі, Міжнародний день солідарності з працівниками, яких утримують під вартою або зниклих безвісти, День талантів у Європейському союзі, Міжнародний день прокрастинації, Міжнародний День ненароджених дітей, Міжнародний День вафель, акція Година Землі.

В Україні - День служби безпеки і День географа, у США - Національний День медалі пошани, у Словаччині - День боротьби за права людини, у Греції - День незалежності, у Словенії - День матері.

30 років тому, 1993 року в Україні створили центральне бюро Інтерполу України.

Католицька церква святкує Благовіщення Пресвятої Богородиці.

Православна церква вшановує пам'ять преподобного Феофана сповідника, Сигріанського, праведного Фінеєса, первосвященика Ізраїльського, святителя Григорія Двоєслова, папи Римського, преподобного Симеона Нового Богослова.

Година Землі
Акція Година Землі проходить щорічно в останню суботу березня. У цей день на одну годину - з 20:30 до 21: 30 за місцевим часом - люди на планеті погасять світло і електричні прилади.
Мета Години Землі - не в економії електрики. 60 хвилин абсолютно недостатньо, щоб помітно зберегти енергію в масштабах світу. Але це відключення символічно висловлює єдність людей у захисті природи.

Ще цього дня:
1916 - Жінкам у США дозволили бути присутніми на поєдинках боксерів;
1917 - У Петрограді відбулася 20-тисячна українська маніфестація під національними прапорами;
1949 - Початок масової депортації до ста тисяч жителів балтійських республік до Сибіру;
1957 - Бельгія, ФРН, Франція, Італія, Люксембург і Нідерланди підписали в Римі основоположні євроінтеграційні договори, якими засновані ЄЕС і Євратом;
1983 - Майкл Джексон продемонстрував елемент танцю під назвою "Місячна Хода";
1992 - Верховна Рада України ухвалила Закон "Про Службу безпеки України", яким було визначено основні завдання для української спецслужби;
2011 - Папа Римський підтвердив вибір нового предстоятеля УГКЦ. Ним став Верховний Архиєпископ Києво-Галицький Шевчук Святослав;
2013 - У центрі Парижа поліцейські застосували сльозогінний газ проти учасників мітингу протесту за скасування закону про легалізацію одностатевих шлюбів у Франції. Затримано 96 маніфестантів, з яких 6 заарештовано. За даними поліції, на демонстрацію вийшли близько 300 000 осіб.

Іменини: Олександр, Володимир, Григорій, Дмитро, Іван, Костянтин, Семен, Сергій, Ян.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.