Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 16:02:20

23 березня: Цей день в Україні та в світі

23.03.2023   10:55Агенцiя

ДЕНЬ 393 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 393 RUSSIAN AGRESSION

23 березня відзначають Всесвітній метеорологічний день, День атеїста і День красивого погляду. У США - День цуценя.
Цього дня, у 1944 році, було засновано Київський ботанічний сад Академії наук УРСР, а 1950-го - Всесвітню метеорологічну організацію.
У мусульман початок Рамадану.
Православна церква вшановує пам'ять мучеників Кодрата і з ним: Кипріяна, Дионісія, Анекта, Павла, Крискента, Вікторина, Віктора, Никифора, Клавдія, Діодора, Серапіона, Папія, Леоніда та мучениць Харієсси, Нунехії, Василіси, Ніки, Галі, Галини, Феодори і багатьох інших.
У 2020 році українська Вікіпедія досягла мільйона статей
Офіційна сторінка української Вікіпедії у фейсбуці повідомила про перетин позначки в 1 мільйон статей і український розділ є сімнадцятим найбільшим розділом на сайті з понад трьохсот.
Першу статтю в українській Вікіпедії було створено 30 січня 2004 року, що вважається днем народження україномовного розділу онлайн-енциклопедії.
Цього року, Україна станом на лютий за кількістю переглядів Вікіпедій усіма мовами на 15-му місці у світі.
У лютому 2023 року в українській Вікіпедії здійснено 102,9 млн переглядів сторінок. Це на 22 млн більше, ніж у лютому 2022 року (+27%).
Кількість унікальних пристроїв, з яких переглядали українську Вікіпедію, у лютому становила 16 264 480, це на 373 тис. більше (+2,3%), ніж у лютому 2022 року.
84 млн або 81% переглядів української Вікіпедії в лютому було здійснено з території України. Це +13 млн до лютого 2022 року.
Російська Вікіпедія в Україні втратила за рік 25 млн переглядів (було 121 млн, стало 96 млн), її частка впала на 10,1% до 45,7%.
Українська Вікіпедія в Україні за рік отримала 13 млн переглядів (було 71 млн, стало 84 млн), її частка зросла на 7,3% до 40,0%
Усі інші Вікіпедії в Україні отримали за рік 3 млн. переглядів (було 11 млн., стало 14 млн.), їхня частка зросла на 1,6% до 6,7%).

Ще цього дня:
1918 - Українська Центральна Рада оголосила українську мову мовою діловодства;
1919 - У Мілані журналіст Беніто Муссоліні провів установчі збори нової політичної партії "Італійський союз боротьби" і прийняв титул дуче. Цей день вважають днем народження італійського фашизму;
1928 - Кам'янець-Подільську фортецю оголосили історико-культурним заповідником;
1933 - На засіданні Рейхстагу 441 голосом "за" проти 84 "проти" ухвалено закон "Про ліквідацію тяжкого становища народу і держави". Гітлер отримав надзвичайні повноваження диктатора;
1939 - Угорщина напала на Словаччину, що вплинуло на кордони сучасної України;
1965 - Зі стартової платформи LC19 на мисі Канаверал успішно стартувала ракета Титан із пілотованим космічним кораблем Джеміні-3 з двома астронавтами на борту. Астронавт Вірджіл Гріссом став першою людиною, яка побувала в космосі двічі;
1966 - у Римі вперше за 400 років відбулася офіційна зустріч Папи Римського та архиєпископа Кентерберійського
1983 - Президент США Рональд Рейган проголосив "Стратегічну оборонну ініціативу" в холодній війні з СРСР;
1988 - Верховна Рада СРСР відмовила Вірменії в передачі їй Нагірного Карабаху;
1990 - У відповідь на рішення про вихід Литовської РСР з СРСР до Вільнюса були введені радянські танки;
1994 - У Брюсселі підписали договір про співпрацю між Україною та Європейським Союзом;
1997 - У Маямі під час хірургічної операції 10-місячній італійській дівчинці пересаджено сім органів - рекордну кількість для однієї операції;
1998 - Фільм "Титанік" отримав 11 "Оскарів";
2001 - Орбітальну станцію "Мир" затопили на "кладовищі космічних кораблів" у Тихому океані;
2005 - Російський десантний корабель "Николай Фильченков" перетнув державний кордон України в районі міста Феодосія і без дозволу Києва почав висадку на полігон біля гори Опук десанту морської піхоти Чорноморського флоту;
2011 - Обрано нового предстоятеля УГКЦ. Ним став Верховний Архієпископ Києво-Галицький Святослав Шевчук;
2013 - Унаслідок циклону з Балкан рекордний снігопад у Києві практично паралізував рух транспорту на вулицях. Випало понад 50 см снігу. У місті оголосили надзвичайний стан.

Церковний календар
23 березня в церковному календарі - день пам'яті мучеників Кодрата Нікомідійського, Саторина, Руфіна та інших.
У III столітті, за часів гонінь на християн, у Коринф прибув воєначальник Ясон. Йому доповіли, що поблизу в пустелі живе відлюдник Кодрат, до якого приходить безліч людей, щоб послухати проповіді. Серед них була і дев'ятирічна Василина.
Ясон наказав усіх заарештувати і піддати тортурам, а потім кинути на поталу диким звірам. Але тварини до нещасних навіть не наблизилися. Тоді християн обезголовили.

Рамадан
Рамадан або Рамазан - дев'ятий місяць мусульманського календаря. Він є найважливішим і найпочеснішим для мусульман. Протягом усього місяця дотримуються суворого посту (ураза), який має на увазі відмову від води, їжі та інтимних стосунків у світлий час доби.
Завершується Рамадан і піст другим за значенням мусульманським святом Ід аль-фітр (Рамадан байрам), що розпочинається із заходом сонця в останній день Рамадану (20 квітня) і триває 1-го і 2-го числа наступного місяця Шаввалю. Після завершення колективної молитви в мечеті в 1-й день місяця Шавваль мусульмани вирушають на святкову трапезу, під час якої заведено пригощати не лише рідних і близьких, а й сусідів, знайомих (незалежно від їхнього віросповідання). Роздача милостині (садака) є обов'язковою умовою святкування. Також у святкові дні заведено відвідувати могили родичів.

Іменини: Віктор, Георгій, Денис, Дмитро, Єгор, Іван, Леонід, Марк, Михайло, Павло, Ян, Анастасія, Василина, Галина, Василина, Ніка.

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.