Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 23:09:35

17 березня: Цей день в Україні та в світі

17.03.2023   11:54Агенцiя

ДЕНЬ 387 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 387 RUSSIAN AGRESSION

17 березня в Україні святкують День мобілізаційного працівника.
У світі - Всесвітній день сну.
В Ірландії – День святого Патріка, у Таїланді – Національний день боксу Муай-Тай.
Православна церква вшановує пам'ять преподобного Герасима.

День мобілізаційного працівника України
Це професійне свято, яке відзначається в Україні щороку 17 березня. 12 вересня 1992 року було створено Управління мобілізації та комплектування Головного штабу Збройних Сил України. За рік, 14 вересня, відомство переформовано на Головне організаційно-мобілізаційне управління (ГОМУ).
З урахуванням вагомості мобілізаційних органів усіх рівнів, важливість мобілізаційної, організаційно-штатної, обліково-призовної роботи та комплектування військ особовим складом, а також планування матеріально-технічного забезпечення мобілізаційних заходів, міністр оборони України у серпні 2000 року видав наказ "Про заснування Дня мобілізаційного працівника", який спочатку відзначався 14 вересня. А наказом Міністра оборони України від 26 вересня 2016 року №497 святкування перенесли на 17 березня.
За роки незалежності України мобілізаційні органи української армії безпосередньо брали участь у підготовці понад 80 законів та великої кількості інших нормативно-правових актів.

Автомобіль ЗАЗ-1103 Славута
ЗАЗ 1103 Славута (1999 – 2011) сьогодні останній автомобіль, створений на Запорізькому автозаводі.
У період початку співпраці Запорізького автомобілебудівного заводу з Деу Моторс 1998 року корейська сторона запропонувала провести ревізію технологічного процесу виробництва автомобілів ЗАЗ. Таким чином, відновилися роботи над розробленою ще в1995 році моделлю автомобіля з кузовом типу ліфтбек, якому надалі привласнили заводський індекс ЗАЗ-1103 і назвали "Славута". Перший автомобіль "Славута" зійшов із конвеєра 17 березня 1999 року. Загалом за 12 років зібрали 140 тис. "Славут".

Територія А
17 березня 1995 - вперше в ефір вийшов художній канал "Територія А" на телеканалі ICTV.
"Територія А" - українська мистецька агенція, яка опікувалася культурно-мистецькими, благодійними та медійними проєктами. Була представлена на телеканалі ICTV з 1995 до 2000 року, потім на Першому національному вийшла в 2005 році після 5-річної перерви.
Автором, провідною та співзасновницею хіт-параду, а також віцепрезидентом мистецького агентства була Анжеліка Рудницька. Ще один співзасновник та генеральний продюсер програми – поет Олександр Бригинець.
"Територія А" увійшла до історії української музики та українського телебачення як перший телевізійний хіт-парад кліпів українською мовою.

Всесвітній день сну
Всесвітній день сну відзначається щорічно у п'ятницю березня перед днем весняного рівнодення у рамках проєкту Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) з проблем сну і здоров'я, адже за статистикою від безсоння страждає понад 10% населення індустріально розвинених країн, а в кожного другого дорослого жителя землі відмічається один або декілька симптомів розладу сну.

Ще цього дня:
1917 – У Києві створили Українську Центральну Раду;
1917 – У Петербурзі українська делегація на чолі з О. Лотоцьким зустрілася з прем'єр-міністром Росії графом Львовим. Ухвалений меморандум (українські вимоги: запровадження української мови в державних установах України та звільнення полонених галичан і буковинців);
1930 – Американського мафіозі Аль Капоне випустили на волю: не змогли довести скоєні ним злочини;
1937 - У СРСР ухвалили закон, який позбавив селян свободи пересування;
1943 – Трагедія села Ремель – один із найбільших воєнних злочинів на території України;
1945 - Під керівництвом генерала Шандрука створено Український Національний Комітет, політико-громадський центр, який відстоював перед німецькою владою українські інтереси;
1948 – Бельгія, Велика Британія, Люксембург, Нідерланди та Франція підписали Брюссельський пакт – попередник Західно-Європейського Союзу (WEU);
1950 – У США оголошено про відкриття 98-го хімічного елемента – каліфорнія;
1951 – Українська Повстанська Армія (УПА) закликала США допомогти їй у боротьбі з СРСР;
1960 - У Японії вперше у світі надійшли у продаж різнокольорові фломастери;
1966 - Американська субмарина Олвін знайшла в Середземному морі (біля берегів Іспанії) зниклу американську водневу бомбу;
1972 - У Києві створили Інститут книги та друкарства;
1980 - Англійський парламент проголосував за бойкот московської Олімпіади;
1995 – Верховна Рада України скасувала посаду президента Криму;
1999 – Динамо (Київ) обігравши Реал Мадрид з рахунком 2-0, вийшло до півфіналу Ліга чемпіонів УЄФА 1998-1999;
1999 - Із Міжнародного Олімпійського Комітету виключили 6 його членів, обвинувачених у хабарництві щодо місць проведення Олімпіад.

Церковне свято
Православна церква сьогодні вшановує пам'ять Герасима Йорданського.
Преподобний Герасим Йорданський жив у IV-V століттях. В юності покинув рідне місто Лікію, прийняв чернецтво і пішов у Фіваїдську пустелю. Незадовго до своєї кончини переселився в Йорданську пустелю і збудував монастир. У ньому встановив дуже суворі правила. У працях йому допомагав лев, якого він вилікував. У 451 році Герасим мирно помер у своїй обителі. Лев прожив ще кілька днів і помер на могилі преподобного. Його поховали поряд.

День Святого Патрика
17 березня, Вшановується пам'ять ірландського святого Патрика, якого вважають покровителем країни. Цей день є державним святом в Ірландії, Північній Ірландії, на острові Монтсеррат та в канадській провінції Ньюфаундленд та Лабрадор. В Україні та багатьох інших країнах світу його відзначають неофіційно.
Святий Патрик, за переказами, приніс християнство на язичницький острів і вигнав усіх змій. За однією з версій, він помер приблизно в 493 році.
На честь святого Патрика влаштовується парад із піснями й танцями, ірландське пиво ллється річкою. 17 березня – свято не лише ірландського святого, а й ірландської душі.

У Місячному календарі - другий із п'яти нульових сонячних днів Дельфіна, суворого посту, смирення та покаяння.

Іменини: Данило, Василь, В'ячеслав, Юлія, Яків, Григорій, Юрій, Георгій, Стратон

 

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.