Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:39:51

16 березня: Цей день в Україні та в світі

16.03.2023   10:50Агенцiя

ДЕНЬ 386 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 386 RUSSIAN AGRESSION

16 березня відзначають День без селфі, День спонтанності, День свободи інформації, День "Все, що ви робите - це правильно" і День кольорових олівців.

У Словаччині - День інженера, у Литві - День книжкових контрабандистів, у Латвії - День пам'яті легіонерів.

16 березня 2014 року відбувся незаконний референдум у Криму. Для остаточної реалізації плану окупації Росією Криму маріонетковою владою півострова було проведено імітацію референдуму про статус автономії.

Православна церква вшановує пам'ять святих мучеників Євтропія, Клеоника, Василіска і Зинона.

Ще цього дня:
1960 - У Нью-Йорку представлено перший автомобіль на сонячних батареях;
1990 - У Львові розпочала роботу перша сесія відродженого Наукового товариства імені Тараса Шевченка;
1998 - Папа Римський Іван Павло II вибачився за бездіяльність і мовчання багатьох католиків під час Голокосту;
2006 - Генеральна асамблея ООН майже одноголосно проголосувала за створення Ради з прав людини;
2022 - Росія скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі Маріуполя. Там ховалися від обстрілів сотні людей. Кількість жертв авіаудару сягає 600 осіб, хоча точну кількість загиблих встановити неможливо.

День книжкових контрабандистів у Литві
"Книжкові контрабандисти" - це група людей, які ризикували життям і здоров'ям, щоб зберегти свою мову і національну ідентичність, займаючись контрабандною литовською літературою. Ризикуючи життям, вони порушували заборону, видану російськими окупантами з 1866 до 1904 року, яка намагалася замінити латинську орфографію кирилицею.

Церковне свято
Брати Євтропій і Клеонік, а також Василіск були друзями. Після мученицької смерті Феодора, друзі перебували в темниці, де своєю проповіддю багатьох язичників залучили до християнської віри. За це вірян жорстоко побили, перетворивши їхні тіла на суцільну рану. Під час тортур Євтропій молився Господу, щоб той дав їм терпіння. У відповідь на благання святого з'явився Господь з Янголами і з великомучеником Феодором Тироном, а пізніше і Сам Спаситель. Багато язичників теж змогли бачити Спасителя. Вони почали просити відпустити мучеників. Правитель, побачив, що народ тривожиться, зажадав відвести християн. Потім він запросив до себе Євтропія і намагався умовити його принести жертву язичницьким богам. Його пропозицію було відкинуто.
Наступного дня святих відвели в язичницький храм, щоб насильно змусити принести жертви. Тоді Євтропій знову почав молити Спасителя про допомогу. Його прохання було почуте - почався сильний землетрус, у храмі зруйнувалися стіни, впало і розбилося зображення богині Артеміди. Люди почали в жаху тікати з храму.
Коли землетрус скінчився, і правитель прийшов до тями від страху, він зажадав врити в землю дерев'яні кілки, а до них прив'язати мучеників і поливати їхні тіла смолою, яка горіла. Святі помолилися Богу, і смола почала обтікати їхні тіла й обпалювати мучителів. Тоді правитель зажадав рвати тіла мучеників залізними гаками, а рани обробляти гірчицею, змішаною з оцтом і сіллю. Але святі стійко витримали і це випробування.
3 березня Євтропія і Клеоника розіп'яли, а Василіска залишили в ув'язненні. 22 травня в м. Команах його обезголовили, а тіло кинули в річку. Християни знайшли останки мученика і поховали на зораному полі. За деякий час у Команах побудували церкву в ім'я святого Василіска.

З 16 по 20 березня - у Місячному календарі нульові сонячні дні. Це Дні Дельфіна - суворого посту, смирення і покаяння. Астрологи радять не починати нових справ, завершувати вже розпочаті, підбити підсумки сонячного року, віддати борги.

Іменини: Михайло, Марія.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини