Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 03:45:11

15 березня - цей день в Україні та в світі

15.03.2023   11:50Агенцiя

ДЕНЬ 385 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 385 RUSSIAN AGRESSION

15 березня святкують Всесвітній день прав споживачів, Міжнародний день захисту дитинчат тюленів, Всесвітній день контакту та Міжнародний день боротьби з поліцейською жорстокістю.

В Угорщині - День революції 1848, в Іспанії - Фальяс, свято весни, в Японії - Свято багатого року.

15 березня 2005 року, 18 років тому, в Єрусалимі було відкрито новий Музей історії Голокосту Яд Вашем.

У 1939 році відбулося перше засідання українського сейму в Хусті, на якому Карпатська Україна проголосила свою незалежність. Того ж дня Угорщина розпочала наступ на Карпатську Україну.

Створення Карпатської України, яка, як держава, існувала надзвичайно короткий проміжок часу (з 15 березня до кінця травня 1939 року), стала доленосною подією в житті українського народу. Невеликому Закарпатському краю судилося відіграти вагому роль в історії української держави. Навіть її короткочасне існування стало символом національних прагнень нашого народу.

Православна церква вшановує пам'ять священномученика Феодота, єпископа Киринейського.

Всесвітній день споживачів

15 березня – Всесвітній день прав споживачів, або Всесвітній день захисту прав споживачів, проведення якого рішенням ООН приурочено до річниці виступу американського президента Джона Ф. Кеннеді у Конгресі США у 1962 році.

Вперше День відзначили 15 березня 1983 року. До того ж, заходи Дня щороку присвячені певній темі, яка затверджується Всесвітньою організацією спілок споживачів.

Всесвітня організація союзів споживачів —незалежна некомерційна організація, яка веде свою історію з 1961 року та об'єднує понад 200 громадських та державних організацій, які опікуються проблемами захисту прав споживачів із 72 країн. Вона захищає інтереси споживачів усього світу, представляє інтереси споживачів у ЮНЕСКО, структурах ООН, у низці інших міжнародних організацій економічного та соціального спрямування, а також надає допомогу своїм членам у навчанні фахівців, забезпеченні інформації в сфері захисту прав споживачів.

Фальяс – це назва валенсійського свята весни. Це урочисте спалювання величезних ляльок у ніч із 19 на 20 березня (на 19 березня припадає День Святого Джозефа, покровителя   Валенсії). Спалювання ляльок - це кульмінація свята, що починається наприкінці лютого або на початку березня парадом піротехніків.

Іменини: Арсен, Йосип, Микола, Федот.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.