Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 04:08:18

28 лютого: Цей день в Україні та в світі

28.02.2023   09:45Агенцiя

ДЕНЬ 370 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 370 RUSSIAN AGRESSION

28 лютого – Міжнародний день рідкісних захворювань і День сну в публічному місці.

В Україні відзначають День штурманської служби авіації Збройних Сил.

У Фінляндії – День Калевали. Тайвань – День пам'яті та миру.

Православна церква вшановує пам'ять апостола від 70-ти Онисима.

День штурманської служби авіації Збройних Сил України
28 лютого відзначають професійне свято військові фахівці, без яких не обійдеться жоден льотчик – День штурманської служби авіації Збройних сил України.
Грамотний випуск бойового чи транспортного авіасудна з аеродрому – не просто дозвіл на виліт. Це відповідальне рішення, якому передує процес підготовки. І чималу роль у цьому відводять саме штурманській службі, яка вивчає масу важливих деталей, які дозволяють спланувати маршрут літака, що вилітає із завданням, таким чином, щоб пілоти мали суттєві шанси на безпечне повернення за будь-яких надзвичайних ситуацій.

Міжнародний день рідкісних захворювань
За ініціативи європейської організації з вивчення рідкісних хвороб EURORDIS найрідкісніший день року — 29 лютого — офіційно отримав статус Міжнародного дня рідкісних захворювань. У невисокосні роки свято відзначається 28 лютого.
До рідкісних або, як їх називають, орфанних захворювань належить будь-яке захворювання, що торкається незначної частини населення.
Рідкісні захворювання є в кожній галузі медицини. Приблизно 80% мають генетичну природу. Загалом, за оцінками експертів, у світі налічується близько 5–7 тисяч небезпечних для життя рідкісних захворювань, ними уражено від 3,5 до 5,9% населення Землі. Серед захворювань трапляються дуже екзотичні недуги: синдром кабуки (у Європі зафіксовано близько 300 випадків), синдром Паллістера-Кілліана (у Європі — 30 випадків), кісткова гетероплазія, що прогресує, хвороба Німана-Піка, хвороба Гоше. Є й ті, що трапляються частіше: муковісцидоз, гемофілія, різні форми раку, мієлома, хвороба Альцгеймера, хвороба Гентінгтона тощо.
Незважаючи на різні симптоми та наслідки рідкісних захворювань, проблеми більшості хворих, у яких вони спостерігаються, схожі. Це відсутність правильної діагностики, запізнення з встановленням діагнозу, відсутність якісної інформації, а часто й наукових знань про захворювання, важкі умови соціалізації, відсутність якісної медичної допомоги та труднощі в отриманні лікування та догляду.

День сну в публічному місці
Вважається, що цей день, пов'язаний із явищем, коли людина засинає на робочому місці (за столом, на нараді тощо) є спробою провести аналогію з японською традицією "інемурі". Буквально це японське слово означає бути і спати. Традиційна японська культура має багато тонкощів, однак суть інемурі зводиться до того, що людина, яка дрімає або спить поза домом - втомлюється через великий обсяг виконуваної нею роботи. Це своєрідний показник працьовитості.
Саме тому в Японії поширена практика сну в публічних місцях, а не лише на робочому місці, де вона схильна до принципів субординації і пов'язана з соціальним статусом. Багато в чому японська традиція пов'язана з тим, що люди дійсно не досипають вдома, не встигаючи відновити сили.
Нове свято спрямоване на те, щоб привернути увагу суспільства до значення сну в житті людини. Він звертає увагу на те, що поширення тенденції до сну поза домом є яскравим індикатором рівня психоемоційних та фізичних навантажень на суспільство.

Засновано Республіканську партію США
28 лютого 1854 року в Ріпоні (штат Вісконсин, США) була заснована одна з двох основних політичних партій США – республіканська. Неофіційний символ партії – слон (уособлює міць), неофіційний колір – червоний.
Республіканці виступають за зниження податків, обмеження нелегальної міграції (аж до мінімалізації міграційного потоку), вільну торгівлю та носіння вогнепальної зброї, зміцнення ролі релігії у суспільному житті, моральність та сімейні цінності; неприйняття гомосексуальних відносин та абортів.
Червоною ниткою в засадах республіканців проходить "невтручання державних структур в економічні процеси всередині країни". Ще республіканці заперечують ідеї глобального потепління та парникового ефекту, вважаючи їх за пропагандистські кроки демократів та їхніх прихильників. Основна сучасна ідеологія – неоконсерватизм. Політична орієнтація – правий центр.

День Калевали у Фінляндії
Одним із найулюбленіших фінами національних свят є День народного епосу "Калевала", який відзначається щорічно 28 лютого. Це день офіційного підняття національного прапора Фінляндії.
Епос "Калевала" - зібраний і опублікований в 1835 році фінським літературним діячем, вченим і поетом, лікарем Еліасом Леннрутом, своїми корінням сягає глибини тисячоліть. Міфи, що лежать в основі Калевали, склалися ще в 2-1 тисячоліттях до н.е.
Для фінів це національний епос, який виконав свою головну роль: пробудження національної самосвідомості, формування нації.

Ще цього дня:
1922 – Велика Британія односторонньо припиняє свій протекторат над Єгиптом, надавши йому незалежність;
1933 - Після провокаційного підпалу Рейхстагу, який відбувся в Берліні 27 лютого, президент Німеччини Гінденбург підписав указ "Про захист республіки", яким скасовувалися всі основні громадянські свободи. На знак протесту проти нацизму країну залишив драматург Бертольд Брехт;
1935 - У дослідній установі DuPont (Вілмінгтон, Делавер, США) виготовляють перший зразок нейлону;
1971 - У Ліхтенштейні підтверджують законодавчу заборону жінкам брати участь у голосуванні на виборах;
1986 - У центрі Стокгольма двома пострілами вбивають прем'єр-міністра Швеції Улофа Пальме;
2000 - Ірак і Сирія відновлюють дипломатичні відносини, перервані в 1980 році, коли Сирія стала на бік Ірану в ірано-іракській війні;
2013 - Бенедикт XVI, 265-й Папа Римський, зрікається престолу;
2015 - Макарій (Малетич), обраний місцеблюстителем предстоятельської кафедри УАПЦ;
2022 - Україна офіційно подає заявку на вступ до Європейського Союзу.

Церковне свято
Апостол Онисим, пам'ять якого вшановується цього дня, жив на початку першого тисячоліття у Візантії. Онисим був рабом якогось Филимона, але втік від свого хазяїна до Рима, де потрапив у в'язницю. Там він зустрівся з апостолом Павлом, який просвітив його та хрестив. Павло згадує про Онисима в Посланні до Колосян, називаючи його своїм "вірним і коханим братом".

Іменини: Роман, Олексій, Іван, Михайло, Микола, Онисим, Петро, Софія.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини