Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 14:28:21

27 лютого - цей день в Україні та в світі

27.02.2023   10:07Агенцiя

ДЕНЬ 369 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 369 RUSSIAN AGRESSION

27 лютого - Всесвітній день неурядових організацій, Міжнародний день полярного ведмедя, День обізнаності про аносмію.

1965 року відбувся перший політ першого у світі широкофюзеляжного транспортного літака АН-22 ("Антей"), створеного в КБ Антонова (Київ).

Православна церква вшановує пам'ять святих рівноапостольних Кирила і старшого брата його Мефодія. Початок Великого посту.

Всесвітній день неурядових організацій

27 лютого проводиться Всесвітній день НУО або Всесвітній день неурядових організацій. World NGO Day офіційно виник 2010 року і відзначався 12 державами Балтійського моря. Вперше відзначений на рівні ООН у 2014 році.

Міжнародний день полярного ведмедя

Щорічна подія, яку відзначають з метою підвищення обізнаності про стан збереження білого ведмедя.

Міжнародний день полярного ведмедя організовує Polar Bears International з метою підвищення обізнаності про вплив глобального потепління та зменшення кількості морського льоду на популяцію білих ведмедів. День заохочує людей знаходити способи зменшити викиди вуглецю. Цей день також використовується для заохочення встановлення енергоефективних утеплювачів у будинках.

День обізнаності про аносмію

День для поширення обізнаності про аносмію, втрату нюху.

Прихильники цієї події припускають, що, оскільки видимих і практичних труднощів, пов'язаних із порушеннями нюху, порівняно менше, ніж із порушеннями зору чи слуху, характер нюхової дисфункції та її наслідки для безпеки та якості життя людини не є широко зрозумілими.

Доведено, що хворі на аносмію чутливі до небезпечних ситуацій, таких, як витоки газу, пожежі, небезпечні випаровування хімічних речовин і ковтання зіпсованої їжі. Крім того, люди з втратою нюху також можуть зазнавати труднощів із харчуванням через тісний взаємозв'язок між запахом і смаком. Дослідження також говорять про те, що у деяких людей виникає депресія у відповідь на відчуття соціальної ізоляції, страхи щодо безпеки та управління особистими запахами, а також зменшується зв'язок із задоволенням, емоціями та пам'яттю.

 

Церковне свято

27 лютого православні вшановують пам'ять святого рівноапостольного Кирила, який разом із братом Мефодієм створив першу слов'янську абетку.

Ім'я святого до прийняття схими 968 року було Костянтин. Він, як і його старший брат Мефодій, народився у візантійському місті Солунь (це нині місто в Греції Фессалоніки). У 12 років залишився сиротою, виховував його логофет Феоктист (чиновник у канцелярії патріарха). Хлопчик здобув гарну освіту і вирішив присвятити своє життя служінню Богові.

Спочатку він був хранителем бібліотеки собору святої Софії, а також викладачем філософії в Константинопольському університеті. За указом імператора його часто відправляли в далекі подорожі - проповідувати християнство.

У 856 році Кирило переїхав до брата на гору Олімп і присвятив себе науці. Разом із братом вони зібрали навколо себе однодумців, які обмірковували ідею створення слов'янської абетки. У 862 році на прохання князя Ростислава братів відправили до Моравії - проповідувати віру рідною мовою. Без абетки це було важко зробити і імператор підтримав ініціативу. Дуже велику роботу довелося виконати святим: вони склали слов'янську абетку, разом із цим навчали веденню богослужіння і за 3 роки переклали з грецької Євангеліє, Апостол, Псалтир та інші книги.

Після цього Кирило і Мефодій вирушили до папи Римського - їм слід було залагодити конфлікт, який розгорівся через абетку. На той час богослови вважали, що служби мають проводитися тільки трьома мовами - давньоєврейською, грецькою та латинською, адже саме ними зроблено напис на Хресті Господньому. Але брати дотримувалися думки, що кожен народ має право звертатися до Бога своєю мовою.

Іменини: Кирило, Михайло, Федір, Юрій, Єгор, Георгій.

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.