Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 13:27:50

19 лютого - цей день в Україні та в світі

19.02.2023   10:00Агенцiя

ДЕНЬ 361 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 361 RUSSIAN AGRESSION

19 лютого відзначають Всесвітній день захисту морських ссавців, День змішування різних фарб, Міжнародний день перетягування канату, День народження синоптичної карти.

В Україні – День Державного герба, у Вірменії – День дарування книг, День жінок в Ісландії. У Люксембургу та Нідерландах карнавал, Масляна в Данії та Норвегії. День Василя Левського в Болгарії.

Православна церква вшановує пам'ять Святого Вукола — учня апостола Івана Богослова.

День державного герба

31 рік тому золотий тризуб на синьому щиті був затверджений як офіційний символ незалежної України. Це один із трьох державних символів нарівні з прапором та гімном.

На території нашої держави вперше було використано зображення тризубця ще в IV столітті до н. Тоді це був знак приналежності до визначного племінного роду. Під час розкопок, що проводились у південній частині України, було знайдено стародавні екземпляри символічних зображень у вигляді тризубця. Тоді на цій території було Боспорське царство. Згодом тризубці також використовували скіфи.

Перша ж письмова згадка про тризуб датується 360 роком до нашої ери. Платон у своєму рукописі "Тимен" описує царський одяг скіфів, розповідаючи, що він блакитний і має вишитий золотий тризуб.

За часів Київської Русі також використовували зображення тризубця. За часів її розквіту він завжди використовувався у всіх офіційних документах, а також на грошових монетах.

День народження синоптичної карти

19 лютого 1855 року 167 років тому було складено Синоптичну карту. Її вигадав видатний французький астроном і математик Урбен Левер'є. Йому вже належало одне приголомшливе відкриття: дев'ятьма роками раніше він винайшов шляхом математичних розрахунків планету Нептун.

Всесвітній день захисту морських ссавців

Всесвітній день захисту морських ссавців або Всесвітній день китів відзначається у багатьох країнах 19 лютого.

Ця екологічна дата вважається днем захисту не лише китів, а й усіх морських ссавців та різних інших живих істот, що мешкають у морях та океанах нашої планети. Цей День був заснований у 1986 році, коли набув чинності мораторій на китовий промисел, запроваджений Міжнародною китовою комісією (МКК).

Цей мораторій діє й досі і означає, що в усьому світі полювання на китів, а також торгівля китовим м'ясом заборонені. Наразі промисел китів дозволений виключно для задоволення потреб корінного населення (так званий, аборигенний) та вилучення китів у наукових цілях за спеціальними дозволами урядів-членів МКК.

Церковний календар

Православні віряни вшановують пам'ять Святого Вукола — учня апостола Івана Богослова. Він був першим єпископом Смирнської церкви у Малій Азії.

Посилення морозів у цей день свідчить про бурхливу весну, а птахи на верхівках дерев – про теплу погоду.

Іменини: Олександр, Анатолій, Арсеній, Василь, Дмитро, Іван, Христина, Максим, Марія, Марфа, Севастьян, Юліан.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини