Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:07:32

18 лютого - цей день в Україні та в світі

18.02.2023   10:00Агенцiя

ДЕНЬ 360 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 360 RUSSIAN AGRESSION

18 лютого відзначають День батарейки і День Плутона, ще День, коли все зрозуміло без слів.

Православна церква вшановує пам'ять преподобного Феодосія Чернігівського та святої мучениці Агафії. Всесвітня батьківська (м'ясопустна) субота.

Католицька церква: день пам'яті святого Колмана, єпископа Ліндісфарна, пам'ять архієпископа Флавіана Константинопольського, пам'ять Симеона, єпископа Єрусалимського.

День батарейки

18 лютого 1745 року народився італійський вчений-фізик, один із основоположників вчення про електрику, хімік та фізіолог Алессандро Вольта. Частиною його експериментів та відкриттів стала робота над першим у світі гальванічним елементом, названим Вольтовим стовпом. По суті, цей винахід став прообразом сучасних батарейок.

Відкриття, засноване на перетворенні хімічної енергії на електричну шляхом занурення двох різнорідних металів (пластини міді та цинку) в кислоту, було здійснено Вольта в 1800 році.

Згодом винахід італійського фізика став широко відомим. Сьогодні батарейки та акумулятори відіграють дуже помітну роль у житті людини. Це й стало приводом до заснування свята, яке називається днем батарейки, що відзначається щорічно 18 лютого в день народження вченого.

День Плутона

Планету відкрив астроном Клайд Томбо у 1930 році. Маса Плутона менша за масу Місяця в шість разів і становить 0,0021 маси Землі. Його поверхня складається з каменю та льоду. На планеті є власна атмосфера. Розряджена. Вона складається переважно з метану і замерзає, коли Плутон відходить від Сонця. Планета здійснює повне коло довкола світила за 248 земних років.

Церковне свято

18 лютого День пам'яті преподобного Феодосія Чернігівського. Він народився в сім'ї священика, здобував освіту в Києво-Братській колегії. Вільний час присвячував молитвам і читанню Святого Письма. Прийняв постриг у Києво-Печерській Лаврі.

Феодосій вів сподвижницьке життя та служив прикладом для багатьох християн, відродив розорений уніатами Києво-Видубицький монастир, відновив Єлецький Успенський монастир у Чернігові, збудував храм Домницького монастиря. Уславлений православною церквою у лику святителя.

Іменини: Олександра, Антон, Василина, Макар, Михайло

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини