Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:07:27

2 лютого: Цей день в Україні та в світі

02.02.2023   09:47Агенцiя

ДЕНЬ 344 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 344 RUSSIAN AGRESSION

2 лютого – Всесвітній день водно-болотних угідь. У США та Канаді – День бабака. В Іспанії – День Богоматері з Канделярії. В Естонії – День укладання Тартуського договору.
Православна церква вшановує пам'ять преподобного Євфимія Великого. Католики святкують Стрітення Господнє.

Всесвітній день водно-болотних угідь
Свято започатковане ООН. Конвенція про водно-болотні угіддя була підписана в іранському місті Рамсар 2 лютого 1971 р. Цей день 1997 року був оголошений Всесвітнім днем водно-болотних угідь.

День бабака
Сьогодні люди намагаються передбачити погоду, дістаючи з нір сонних бабаків. Якщо тварина побачить свою тінь, то полізе назад у нору. Це означає, що на нас чекає ще кілька морозних тижнів.
Але якщо день похмурий, бабак не бачить тіні і не повертається в нору – буде рання весна.

Ще цього дня:
1912 - Фредерік Лоу стрибнув із парашутом зі статуї Свободи;
1913 – У Нью-Йорку відкрито Grand Central Terminal, найбільший залізничний вокзал світу;
1935 - Вперше у судовій практиці використано детектор брехні (Портедж, Вісконсін);
1943 - Завершилася одна з головних битв Другої Світової війни. Радянські війська завдали поразки німецьким військам під Сталінградом;
1970 - У Мюнхені вперше в історії відбулася операція з трансплантації нерва;
1986 - В Індії відбулася зустріч Папи Римського з Далай-ламою;
1999 – На фасаді універмагу "Україна" у Києві вивісили найбільшу у світі (на той час) зовнішню рекламу – панно шампуню "Органікс" (126,5×17 м).

Церковне свято
Православні віряни вшановують пам'ять преподобного Євфимія Великого. Святий народився у 377 році в Мелетині.
За народним календарем – це день Єфима.

Стрітення Господнє у католиків
Стрітення в Римо-католицькій церкві – свято Очищення Діви Марії, присвячене спогаду про принесення немовляти Ісуса до храму.
Біля входу Богородицю зустріли святий Симеон, якому сказано було, що він не помре, доки не побачить Христа, і стариця Анна, яка мешкала при храмі. За Законом Мойсея, батьки принесли Немовля Ісуса до Єрусалимського храму на 40-й день після народження для здійснення обряду посвячення.

Іменини: Інна, Лев, Лаврентій, Павло, Римма.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини