Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:17:00

22 січня - цей день в Україні та в світі

22.01.2023   16:22Агенцiя

ДЕНЬ 333 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 333 RUSSIAN AGRESSION

22 січня в Україні відзначають День соборності. У Польщі – День дідуся. У Ватикані – День створення Швейцарської гвардії для охорони понтифіків та папської резиденції (1506). У Болівії – День заснування Багатонаціональної держави (1928).

Православна церква вшановує пам'ять преподобного Іони (у схимі Петра) Київського, засновника Іонинського монастиря, де зберігаються його мощі.

День соборності України

День соборності України — державне свято, яке відзначають 22 січня. Його встановлено відповідно до указу Президента України № 42/99 від 21 січня 1999 року, на честь дня проголошення у 1919 році Акту возз'єднання Української Народної Республіки (УНР) та Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) в єдину українську державу.

У січні 1918 року було створено Українську Народну Республіку (УНР), а на територіях, що входили до складу Австро-Угорської імперії, було утворено Західно-Українську Народну Республіку (ЗУНР). У грудні 1918 року лідери двох держав у Фастові підписали перед об’єднавчий договір. 22 січня 1919 року цей договір, який увійшов до історії як Акт Злуки (Велика Злука) — акт об'єднання українських земель, був оприлюднений у Києві на Софійській площі.

Акт "Злуки" став реальним втіленням вікової мрії українців про свою суверенну державу.

У 1990 році, 22 січня, мільйони жителів України вишикувалися в живий ланцюг від Києва до Львова, відзначаючи День соборності.

День дідуся в Польщі

Після Дня бабусі, що відзначається в Польщі 21 січня, маленькі та дорослі онуки вітають своїх дідусів, тепер уже з їхнім святом.

Цього дня онуки заходять до дідусів та бабусь у гості, дарують їм подарунки та квіти. Це чудовий привід зібратися всією сім'єю для душевних розмов, поділитися новинами, згадати сімейні історії, відчути радість від зустрічі. Це справді свято роду, коли представники кількох поколінь збираються разом.

 

Іменини: Петро, Пилип, Антоніна, Пахом, Захар.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини