Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 18:34:19

9 січня: Цей день в Україні та в світі

09.01.2023   10:07Агенцiя

ДЕНЬ 320 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 320 RUSSIAN AGRESSION

9 січня – Міжнародний день хореографа.

У Японії відзначають одразу два свята - День повноліття та свято бога Ебісу, покровителя рибалок і торговців.

Православна церква вшановує пам'ять Феодора Константинопольського та святого Стефана.

Міжнародний день хореографа

Міжнародний день хореографа присвячено тим людям, які дбайливо зберігають і примножують техніку й пластику танцювального мистецтва, навчають йому майбутніх виконавців.

Термін "хореографія" з’явився у 18 столітті, грецького походження і перекладається як "запис танцю, хороводу", є мистецтвом твору та сценічної постановки танцю.

Під хореографією сьогодні загалом розуміється все танцювальне мистецтво, яке сприймається як сукупність двох сфер: мистецтва балету та мистецтва танцю. Хореограф займається постановкою танцю окремого виконавця чи групи.

Вважається, що ця професія, незважаючи на зародження танцювального мистецтва ще в Стародавньому Світі, з'явилася в 12 столітті, коли виникла потреба в навчанні танцю придворних дам і кавалерів.

День повноліття в Японії

Повнолітніми в Японії стають у 20 років, і щороку другого понеділка січня вся Японія відзначає День повноліття.

У 20 років японські юнаки і дівчата отримують права та обов'язки дорослих: від цього віку вони можуть брати участь у виборах, несуть повну відповідальність перед законом, на них поширюється трудове законодавство. Крім того, саме з 20 років молодим людям офіційно дозволяється курити та вживати спиртні напої.

У День повноліття всі, кому цього року виповнилося або виповниться 20 років, приймають вітання та напуття на спеціально організованій церемонії. Дівчата, зазвичай, одягаються в кімоно яскравих кольорів з довгими рукавами. Юнаки надягають святкові чорні костюми, хоча в останні роки багато хто віддає перевагу чоловічому кімоно.

Ще цього дня:

1951 – У Нью-Йорку офіційно відкрито штаб-квартиру ООН;

1969 – Відбувся перший випробувальний політ літака "Конкорд";

1992 – Гвінея, Венесуела та Чилі визнають незалежність України;

1992 – Україна встановлює дипломатичні відносини із КНДР;

2005 – На президентських виборах у Палестинській автономії перемагає колишній прем'єр-міністр Палестини Махмуд Аббас.

Церковне свято

День святого Стефана

Святий Стефан – перший християнський мученик, який походив із єврейської діаспори. Близько 34 року нашої ери Синедріон засудив його до страти за християнську проповідь в Єрусалимі.

День пам'яті святителя Феодора Константинопольського

Народився Феодор у першій половині VII століття і ще в дитинстві здобув духовне виховання. Набувши зрілості став священиком.

Відразу після цього починає служити у храмі святої Софії, який на той час вважався головним у імперії. За щиру вірність і мудрість його навіть висунули до членів патріаршої ради. Коли помер патріарх Костянтин Перший, сам імператор звернувся до Феодора, щоб він став патріархом. Той погодився і керував церквою у 676-678 роках. Проте благочестиве життя Феодора викликало чимало заздрощів. Противники написали донос, внаслідок якого його усунули з посади.

Феодор не мстився ворогам. Він продовжував старанно служити Богу. У 683 році його звели на Патріарший престол, який він очолював до своєї смерті (686 року).

Іменини: Лука, Степан, Теодор, Тихін, Федір, Антоніна.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.