Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:41:14

8 січня - цей день в Україні та в світі

08.01.2023   10:00Агенцiя

ДЕНЬ 319 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 319 RUSSIAN AGRESSION

8 січня православна церква святкує Собор Пресвятої Богородиці, католицька – Хрещення Господнє.

У Вірменії – День донора, у Греції – Гінайкратія, фестиваль жінок.

Собор Пресвятої Богородиці

Цього дня Православна Церква із хвалебними та подячними піснями звертається до Богоматері, яка народила Спасителя. Саме тому, що Пресвята Діва є Тією, від якої народився, втілився Спаситель наш Ісус Христос, і встановлено це свято її вшанування відразу після Його Різдва.

Собором цей день називається тому, що на відміну від окремих свят на честь Пресвятої Богородиці (наприклад, Її Зачаття, Різдво, Благовіщення) цього дня відбувається соборне святкування й інших осіб, близьких до Пресвятої Діви Марії та Господа Ісуса Христа.

Хрещення Господнє

Свято Хрещення Господнього – одне з найдавніших свят християнської Церкви, присвячене Хрещенню Ісуса Христа в річці Йордан Іваном Хрестителем. Ця подія євангельської історії, і її встановлення належить ще до часів апостолів.

У всіх історичних церквах свято Хрещення прив'язане до давньої дати свята Богоявлення, тобто до 6 січня. У Православ'ї воно належить до двонадесятих і відзначається 19 січня за новим стилем (тобто за старим стилем – це 6 січня). Причому "Богоявлення" та "Хрещення Господнє" – це дві назви одного свята.

На відміну від Православ'я, в Католицькій церкві латинського обряду Богоявлення та Хрещення – це різні свята, з яких Богоявлення, яке святкується 6 січня, присвячене спогаду приходу волхвів (або трьох царів). Хрещення ж святкується у першу неділю після свята Богоявлення і таким чином завершує Різдвяний час. Такої ж традиції дотримуються у низці протестантських конфесій.

Іменини: Олександр, Анфіса, Григорій, Давид, Дмитро, Юхим, Йосип, Костянтин, Марія, Михайло.

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини